Premierul Viorica Dăncilă a susţinut vineri, în cadrul intervenţiei sale plenare la Summit-ul şefilor de guvern China - Europa Centrală şi de Est, că România va sprijini cooperarea formatulului "16+1" pentru continuarea promovării şi impulsionării obiectivelor convenite, care vor contribui la dezvoltarea economică şi creşterea prosperităţii ţărilor participante. De asemenea, premierul a spus că România este interesată pentru realizarea de proiecte regionale în infrastructura de transport, dezvoltarea de iniţiative în domeniul energiei, comunicaţiilor sau pentru intensificarea dialogului privind politicile de educaţie în acest format.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul intervenţiei susţinute în sesiunea plenară, premierul a exprimat sprijinul ferm al României pentru dezvoltarea, în mod pragmatic, a cooperării „16+1” şi angajamentul pentru continuarea promovării şi impulsionării obiectivelor convenite în acest cadru, ce vor contribui la dezvoltarea economică şi creşterea prosperităţii ţărilor participante. 

De asemenea, Dăncilă le-a transmis omologilor din statele participante la format interesul pentru realizarea de proiecte regionale în infrastructura de transport, precum şi pentru dezvoltarea de iniţiative în domeniul energiei, comunicaţiilor sau care sunt menite să faciliteze contactele inter-umane, inclusiv pentru intensificarea dialogului privind politicile de educaţie în acest format.

Astfel, premierul a susţinut că România este pregătită să îşi asume un rol important în cadrul cooperării China – Europa Centrală şi de Est, alăturându-se Centrului pentru Dialog şi Cooperare în Domeniul Energiei, înfiinţat deja în România.

Totodată, aceasta a comunicat interesul ca România să găzduiască Dialogul 16+1 privind cooperarea în sfera educaţiei, în continuarea Reuniunii ministeriale ASEM pe educaţie, din luna mai 2019, sub egida Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a mai subliniat importanţa acţiunilor care promovează conectivitatea între partenerii europeni şi asiatici, punctând rolul semnificativ pe care îl pot juca Dunărea şi Marea Neagră pentru creşterea mobilităţii şi competitivităţii.

Ea a pledat pentru identificarea de modalităţi concrete pentru realizarea şi susţinerea complementarităţii dintre cooperarea ”16+1”, pe de o parte, şi mecanismele politico-economice ale relaţiei UE-China şi programele UE din domeniul infrastructurii şi investiţiilor, pe de altă parte. Potrivit premierului român, această linie de acţiune are potenţialul de a confirma şi consolida contribuţia formatului „16+1” la întărirea legăturilor dintre Europa şi China, un obiectiv pe care România îl susţine pe deplin.

Premierul Viorica Dăncilă conduce delegaţia României care participă, sâmbătă, la Sofia, la cea de-a şaptea ediţie a Summit-ului şefilor de guvern ai statelor care sunt parte la formatul de cooperare R.P. Chineză - Europa Centrală şi de Est ("16+1").

Potrivit unui comunicat al Guvernului, obiectivul major al Summit-ului este "de a promova cooperarea deschisă şi pragmatică" între statele participante în domenii precum energie, comerţ, infrastructură, agricultură, mediu şi contacte interumane, în scopul sprijinirii proceselor de dezvoltare ale acestora şi, totodată, va fi evaluat stadiul proiectelor aflate în implementare şi vor fi lansate noi iniţiative de colaborare în format "16+1".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.