Prezidenţiabilul PSD Viorica Dăncilă a declarat joi, că pe 15 noiembrie a fost depusă o plângere la DNA împotriva sa şi că probabil va fi citată. În a doua conferinţă de presă din această săptămână, ea a spus că este un om pentru care bunăstarea ţării lui este pe primul loc şi că nu va promulga nicio lege care să aducă politici de auseritate. Ea a afirmat că persoanele condamnate pentru corupţie nu vor beneficia de clemenţa prezidenţială şi că va face demersuri petru renunţarea la imunitatea preşedintelui. Referitor la evenimentele din 10 august 2018, a insistat că era în concediu,că nu are nicio legătură cu dosarul şi că a delegat atribuţiile vicepremierului. Dănciă şi-a prezentat viziunea, profilul de preşedinte, angajamentele pe care şi le ia în faţa poporului român şi obiectivele strategice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Întrebată dacă îşi reproşează că a tăcut pe perioada Dragnea

De unde aţi tras această concluzie? Cred că nu am tăcut absolut deloc. Înaintea fiecărei şedinţe de guvern am transmis ce aveam de transmis, am mers la emisiuni, am discutat cu presa. 

Trebuie întrebat preşedintele de ce a tăcut
 
Întrebată dacă un vot pentru Dăncilă, e un vot pentru Dragnea, care a făcut programul de guvernare:  Candidează Liviu Dragnea la ceva? Întrebarea nu are nicio legătură cu candidatura mea. Nu este o luptă între două partide politice, între PSD şi PNL; este o luptă a românilor pentru a avea un preşedinte care să-i reprezinte pe toţi, care să fie implicat.
Programul de guvernare al PSD nu este un program al cuiva, nu este ţara cuiva.
 
UPDATE - Dăncilă despre viitorul  său în PSD: Nu va fi nevoie să fiu schimbată, nu m-am gândit la celălalt scenariu
 
Viorica Dăncilă spune că nu se teme că va fi schimbată din funcţia de preşedinte al PSD pentru că este convinsă că va câştiga alegerile prezidenţiale. „Nu m-am gândit La celălalt scenariu” spune Dăncilă întrebată ce crede să se va întâmpla cu funcţia sa din PSD în situaţia în care pierde alegerile
Dacă crede că va fi schimbată de luni din funcţia de preşedinte al României: Nu va fi nevoie să fiu îndepărtată pentru că cred că voi fi preşedintele României şi colegii vor alege un alt preşedinte. Nu m-am gândit la celălalt scenariu

UPDATE - Viorica Dăncilă susţine că trebuie revizuită Constituţia pentru ca ceea ce au votat românii la referendumul din 26 mai să fie inclus în prevederile legii fundamentale

„Constituţia trebuie revizuită, am mai avut un referendum care a fost votat de un număr foarte Mare de persoane şi acele măsuri trebuie incluse în Constituţia României”, afirmă ea.
Dăncilă a confirmat că se referă la „ultimul referendum” atunci cînd face această afirmaţie şi anume la referendumul convocat de preşedintele Iohannis.

UPDATE - Dacă a făcut un bilanţ al legilor respinse de CCR 

Aş face un audit al legilor respinse nu numai de CCR, şi al legilor respinse de preşedinte, cele mai recente, statutul feroviarilor sau coşul minim. Pentru corectitudine ar trebui un audit şi de o parte şi de cealaltă
Pentru mine este important de ce preşedintele a respins legi cu impact pozitiv asupra nivelului de trai al românilor, programul tomate, programul pentru fermieri, sunt foarte multe măsuri pozitive pentru români, pe care le-a respins.

UPDATE- Cum va reface relaţia cu ţările arabe după declaraţia privind mutarea ambasadei Israelului

Nu am ce să restabilesc, pentru că am o relaţie foarte bună cu statele din Peninsula arabă. Este o dezinformare faptul că aceste state ar fi blocat accesul României ca  membru nepermanent la un loc în Consiliul de Securitate al ONU
Că nu am devenit membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU nu este vinovat premierul este vinovat preşedintele României. Nu s-a pierdut locul cu cele 22 de voturi ale ţărilor arabe. S-a pierdut pentru că preşedintele României nu s-a implicat absolut deloc, nu a avut niciun dialog şi nicio negociere pentru României.
 
UPDATE - De ce nu a avut aceeaşi atitudine legată de imunitate când PSD a făcut scut în jurul unora

Au fost multe partide care au făcut scut, eu nu sunt parlamentar. Doar nu încercaţi să-mi găsiţi mie vreo vină că acum 4 ani nu au stabilit să nu mai fie imunitate pentru parlamentari. Nu sunt membru al Parlamentului, ar preşedinţia partidului am preluat-o în iunie anul acesta.

Întrebată despre susţinerea lui Tăriceanu: Colegii vor răspunde fiecare în faţa electoratului şi cred că fiecare trebuie să ia o decizie. Nu vă imaginaţi că în PSD preşedintele dă un ordin şi toţi ceilalţi iau poziţia de drepţi. Poate în partea cealaltă se practică această metodă.

UPDATE - Dăncilă: Eram în concediu. Am delegat atribuţiile vicepremierului. Vă asigur că nu am nicio legătură cu dosarul 10 august
Fostul premier nu a răspuns unde anume era în 10 august 2018, spunând, doar, în repetate rânduri: „în concediu”
Întrebată dacă a telefonat, dacă a încercat să oprească ce s-a întâmplat: Ce să opresc? Grupurile care au încercat să intre în Palatul Victoria?
Nu puteam eu să mă duc şi să opresc ceea ce se întâmplă acolo, îngrijorarea ea era legată de cei care erau loviţi sau de cei care au suferit.
Dacă se va găsi că Viorica Dăncilă are cea mai mică implicare în ceea ce a fost acolo, eu mă pun la dispoziţia organelor de anchetă, dar vă garantez că nu am nicio vină.
Încercaţi să lipiţi anumite evenimente de mine. Nu o să vă iasă, vă spun de ce: Am lăsat atribuţiile mele vicepremierului,
Vă asigur că nu am nicio legătură cu dosarul 10 august.

UPDATE - Ce a făcut pentru judeţul Teleorman?

Am făcut pentru Teleorman cea ce am făcut pentru fiecare judeţ din această ţară. Cred că nu aţi mai fost de mult în Teleorman. Întrebaţi primarii investiţiile pe care le-au făcut. Nu am făcut deosebire între un judeţ şi altul. Cred în coeziune, am ajutat toate judeţele

În momentul în care făceam ceva numai pentru Teleorman aş fi fost acuzată. Aşa cum am avut abordarea ca premier, aceeaşi abordare o să o a ca preşedinte

UPDATE - Solicitată să îşi dea o notă pentur prestaţia ca premier, pe o scară de la 1 la 5

Mi-aş da nota 4, pentru că întotdeauna e loc de mai bine. Nu pot să am aroganţa să spun că nu este loc de mai bine. Cred că sunt lucruri care puteau să fie făcute mai bine. Am crescut nivelul de trai şi cred că acest lucru este apreciat de români. Am ajutat comunităţile locale, indiferent de culoarea politică.

Aş fi vrut ca scara să fie de la 1 la 10 entru că acum ştirea o să fie că Viorica Dăncilă spune că a fost un premier de 4, fără a se spune şi scara.

UPDATE - Activitatea şefilor SRI, SIE şi SPP

Am avut o colaborare instituţională bună, tot ceea ce am solicitat am primit din partea SIE şi SRI. A funcţionat foarte bine această colaborare. Nu m-am gândit să fac o schimbare. În momentul în care voi avea motive temeinice să fac o schimbare, probabil  mă voi uita pe acele motive, dar schimbarea o face Parlamentul, nu preşedintele.

Ar susţine schimbarea legii pentru limitarea mandatului şefilor serviciilor secrete? -  Nu eu, Parlamentul României hotărăşte acest lucru

Dacă nu se teme că ar putea fi şantajată de serviciile secrete dacă renunţă la imunitate -  Un om cinstit nu se teme. Nu mi-e teamă nici să merg la DNA pentru că nu am motive s-m provoace teamă. Spre deosebite de KI care a promis acu cinci ani că va renunţa la imunitate, eu o voi face
 
Dacă nu crede în existenţa statului paralel - Ce legătură are cu imunitatea? Am văzut că au fost abuzuri, ca preşedinte voi lua atitudine când vor exista abuzuri împotriva cetăţenilor români
 
Dacă a fost pusă să jure pe Biblie că Guvernul va da amnistia şi graţierea - Sub nicio formă nu aş fi făcut aşa ceva

UPDATE - Despre refuzurile de a discuta cu şeful statului despre situaţia ROBOR sau  nominalizarea comisarului european: 

Este o dezinformare cel puţin cea legată de comisarul european. Numirea este atributul premierului. Am înţeles că la Palatul Cotroceni trebuie să existe un dialog, nu să te cheme un dictator să dea ordine. Preşedintele m-a chemat la ordin, nu a făcut o invitaţie pentru a vedea ce are premierul de gând, pe cine vrea să desemneze. Am discutat cu preşedintele pentru primele două propuneri pe care le-am trimis la Bruxelles.

UPDATE - Despre scrisoarea care circulă pe reţelele de socializare, care ameninţă  că Iohannis ia ultimii bani de mâncare şi medicamente”

Omul care a venit cu cele mai mute dezinformări în spaţiul public este Klaus Iohannis. Eu nu am venit niciodată să spun un lucru care să arate dezinformare pentru cetăţeni. 
Nu transmit eu aceste mesaje. E democraţie. Fiecare poate să-şi spună punctul de vedere, poate avea o opinie personală. Este opinia lor personală, nu este opinia partidului, dacă veneam cu comunicat din partea partidului, atunci asumam ca partid, în rest fiecare e liber să aibă opinii.

UPDATE - Despre vilele de protocol care ar urma să fie folosite de copiii defavorizaţi. Cum va face acest lucru având în vedere că RA-APPS e sub coordonarea  Guvernului

Nu am venit să spun public ce am făcut, pentru ă  sunt lucruri pe care le faci pentru că aşa consideri. Sunt copii care nu văd şi care au făcut vacanţa în vilele de protocol ale primului ministru în această vară, sunt copii cu sindrom Down cărora din fondurile mele le-am asigurat necesarul de lactate. Nu mi s-a părut corect să spun public ceea ce am făcut.

UPDATE - De ce nu au fost până acum o prioritate pădurile: Prietenul lui Klaus Iohannis este principalul factor în distrugerea pădurilor.

Poate că s-a uitat de Radarul pădurilor, de codul forestier pe care l-a făcut Doina Pană, noi a făcut acest lucru dar ştiţi: guvernul a susţinut, preşedintele a acţionat. Prietenul lui Klaus Iohannis este principalul factor în distrugerea pădurilor.  Dacă a plantat un stejar, ar trebui să planteze foarte mulţi pomi pe cace i-a tăiat firma prietenului din Austria 

Preiau această temă de la Mircea Diaconu, este o temă de suflet şi pentru mine
Consider că noi am făcut tot ceea ce puteam face. Pentru noi mediul, pădurile sunt o prioritate.

UPDATE - Dăncilă a fost întrebată care este teorema lui Pitagora:

Chiar nu vreau să mai răspund la astfel de întrebări, dar pentru că or să spună iar că nu am ştiut: suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei

UPDATE - Despre informaţia privind citarea la DNA vineri

Informaţie pe jumătate falsă, nu este o informaţie falsă. Am spus cu câteva zile înainte că toţi cei care au candidat împotriva ui Klaus Iohannis au avut dosare penale: Victor Ponta în 2014, Dan Barna în primul tur şi am văzut ameninţarea la dezbatere cu procurorii
Pe 15 noiembrie a fost depusă o plângere împotriva mea. DNA a spus că nu mă cheamă mâine, dar nu că nu mă va invita la DNA luni marţi sau peste o perioadă de timp, de aceea am spus că este pe jumătate adevărat, cu siguranţă mă va chema în urma acestei plângeri

UPDATE - Asumarea unui calendar pentru Shengen, intrarea în zona Euro şi Visa Waiver

Doresc ca aceste obiective să le îndeplinesc în primul an de mandat. Nu toate, aderarea la zona euro, există o comisie, am stabilit ca termen 2024, pentru fiecare obiectiv este necesară îndeplinirea unor criterii şi prima dată trebuie să mă asigur că acestea vor fi îndeplinite

UPDATE - Despre raportul Jandarmeriei desecretizat. Daca mai crede că a fost lovitură de stat

Cred că tot ceea ce am spus la dialogul de acum 2 zile e valabil. Nu trebuie să venim cu scenarii, haideţi să vedem ce va spune justiţia şi vinovaţii să fie pedepsiţi
O parte din ceea ce s-a desecretizat vine în sprijinul celor spuse înainte. 
 
Dacă mai spune că a fost lovitură de stat - Cred că entităţile menţionate în raport trebuie să dea aceste răspunsuri. Am spus atunci că seamănă cu lovitură de stat având în vedere că s-a încercat intrarea în sediul Guvernului. Am văzut pe urmă că nu a fost o lovitură de stat.

UPDATE - În planul politicii externe obiectivele sunt aderarea la spaţiu Schengen, la zona euro şi ridicarea vizelor pentru SUA

În cel mult 6 luni de la învestitură îmi iau angajamentul de a prezenta Parlamentului o strategie de apărare a ţării. Cele 3 obiective majore care vor fi priorităţile principale în domeniul politicii externe sunt întărirea parteneriatului strategic cu SUA, consolidarea profilului României în NATO şi UE şi creşterea profilului României în regiunea extinsă a Mării Negre

UPDATE - Vilele de protocol, dedicate preşedintelui, vor fi integrate unui program dedicat copiilor orfani din România.

Nu voi utiliza prerogativele graţieri decât pentru persoanele cu adevărat demne de compasiune. Persoanele acuzate de fapte grave sau condamnate pentru corupţie nu vor beneficia sub nicio formă  de clemenţa prezidenţială.

UPDATE - Voi prezenta raport de activitate ori de câte ori voi fi invitată în faţa Parlamentului

Voi organiza trimestrial şi de câte ori va fi necesar şedinţe CSAT, iar în caz de criză voi convoca CSAT în maxim 24 ore.
Voi face cel puţin 2 vizite pe lună în teritoriu pentru a discuta direct cu cetăţenii, voi organiza trimestrial audienţe directe cu cetăţenii 
Voi organiza periodic conferinţe de presă

UPDATE - Angajament ferm, cu mâna pe Constituţie: voi începe demersurile încă din prima zi pentru a renunţa la imunitatea acordată preşedintelui., un preşedinte cinstit nu are nevoie de imunitate

UPDATE - Voi iniţia consultări permanente cu societatea civilă şi cu instituţiile statului.

Este democratic şi obligatoriu ca voinţa majorităţii să fie cea care contează, mandatul meu va fi cel al preşdintelui care a sigură dialog, transparenţă instituţională. Din prima zi vo face publice agenda preşedintelui, deplasările şi cheltuielile amdinistraţiei prezidenţiale de care ştim că s-a abuzat în ultimii cinci ani.

UPDATE - Dăncilă: În primele trei luni de mandat voi chema toate forţele politice la dialog pentru că obiectivele importante au nevoie de consens

Niciun român care va bate la uşa Palatului Cotroceni nu va rămâne fără răspuns din partea mea. Biroul meu va fi printre oameni pentru că aşa cred că trebuie să fie un preşedinte, deschis mereu către dialog.
Mandatul meu va fi cel al preşedintelui reformator.

UPDATE - ”Sunt un om pentru care bunăstarea ţării lui este pe primul loc, am promovat creşterea veiturilor românilor. Voi lupta contra celor care vor să arunce România în sărăcie, nu voi promova nicio lege care să aducă politici de austeritate. 

Sunt un om care-şi iubeşte ţara şI poporul. Nu am vorbit niciodată ţara în afara graniţelor. 
În pieptul meu bate o inimă roMânească, simt româneşte. 
Nu at nicio decizie împotriva românior. Voi munci mai mult decât au făcut-o ceilalţi preşedinţi în ultimii 30 de ani de la revoluţie

”Ţin cu românii, cu România, nu mi-am vorbit niciodată ţara de rău în afara ţării, nu merg în afara graniţelor să dau socoteală, merg să mă bat pentru România. Singurele temeri pe care le am în viaţă sunt frica de Dumnezeu şi teama să nu greşesc cu ceva î faţa românilor, să nu dezamăgesc niciodată când îmi reprezint ţara. Pot sta cu fruntea sus pentru că nu am luat nicio decizie împotrva românilor promit că voi munci mai mult decât au făcut toţi ceilalţi preşedinţi din ultimii 30 ani

Ea a spus că activitatea sa se va desfăşura după cinci principii: medierea, implicarea, reforma, interesul public şi transparenţa. 
Voi fi un preşedinte mediator”

- ”Voi prezenta în această seară viziunea mea, profilul de preşedinte, angajamentele pe care mi le iau în faţa poporului român şi obiectivele strategice pe care mi le propun în calitate de Preşedinte al României. Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului, Sala Spiru Haret, începând cu ora 18:00. Accesul este liber pentru toţi reprezentanţii mass-media, iar intrarea se face pe baza legitimaţiei de presă şi a actului de identitate, la intrarea S2, începând cu ora 16:00”, a anunţat Dănciă.

Este a doua întâlnire cu presa organizată de Dăncilă în această săptămână, prima având loc marţi, aproape simultan cu dezbaterea organizată de preşedintele Klaus Iohannis.

”Mâine (n.r., joi) îmi voi prezenta programul pentru alegerile prezidenţiale. Am aşteptat să prezentăm acest program în cadrul confruntării dintre mine şi Klaus Iohannis. Voi răspunde ca de obicei întrebărilor care vin de la presă. Vineri voi avea un discurs final pentru români, mă voi adresa tuturor cetăţenilor români şi astfel voi închide campania electorală”, a anunţat miercuri seară, la Antena 3, Dăncilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.