Premierul Viorica Dăncilă susţine că între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis nu este un război şi că ea este adepta consensului şi că şi-ar dori o relaţie foarte bună. De asemenea, Dăncilă a susţinut că Executivul trebuia să adopte proiectul de rectificare pentru că oamenii nu mai puteau aştepta. În acest context, ea a vorbit şi despre procedura de adoptare a OUG, spunând că Guvernul a cerut avizul Consiliului Legislativ după adoptarea actului normativ. PNL a reacţionat şi spune că, "uneori, analfabetismul actualului premier, Viorica Dăncilă, în materie de proceduri legislative, scoate la iveală ilegalităţile pe care actualul Guvern le comite", în condiţiile în care, potrivit legii, Guvernul trebuia să aştepte avizul Consiliului Legislativ şi să opereze eventualele modificări prealabil şedinţei de Guvern pentru că, altfel, adoptarea ordonanţei fără avizul Consiliului Legislativ este vădit ilegală.
Ea a susţinut că este adepta consensului şi că şi-ar dori o relaţie foarte bună între Guvern şi preşedinte
"Sunt adepta consensului şi mi-aş dori să am o relaţie interinstituţională foarte bună. Ne apropiem cu paşi repezi de preluarea preşedinţiei Consiliului UE şi aceasta presupune un consens, o colaborare. Eu şi de acum încolo o să încerc să informez pe preşedinte legat de stadiul pregătirii şi toate cerinţele care le va adresa Guvernului legat de preşedinţie şi alte aspecte care ţin de România, voi avea toată deschidere", a afirmat Viorica Dăncilă, întrebată care este în acest moment relaţia Guvernului cu preşedintele Iohannis.
Ea a susţinut că "nu este un război" între preşedinte şi Guvern, dar că Executivul trebuia să adopte proiectul de rectificare pentru că oamenii nu mai puteau aştepta.
În acest context, Dăncilă a vorbit şi despre procedura de adoptare a OUG, spunând că Guvernul a cerut avizul Consiliului Legislativ după adoptarea actului normativ.
"Nu aş putea spune că este un război între preşedinte şi Guvern. Noi a trebuit să adoptăm rectificarea bugetară, era un lucru de la sine înţeles pentru că nu puteau oamenii să aştepte să mai treacă timpul şi ştim foarte bine că avem o serie de priorităţi şi toate acestea presupun şi o dublare a proiecţiei financiare. Imediat după şedinţa de guvern, rectificarea bigetară a plecat către Consiliul legislativ. Avem 200 de pagini care trebuie citite, verificate, avem cifre şi fiecare trebuie verificată foarte bine. S-a întors de la Consiliul Legislativ ieri, în jur de 12.30, a plecat către Ministerul Finanşelor, a urmat o nouă verificare şi punerea în concordanţă cu cerinţele Consiliului Legislativ. Azi dimineaţă a plecat rectificarea către Monitorul Oficial", a declarat Dăncilă, vineri, după ce a vizitat fabrica de magiun de la Topoloveni.
PNL: Premierul Dăncilă devoalează ilegalităţile în adoptarea OUG privind rectificarea - lipsa avizului Consiliului Legislativ. Adoptarea OUG fără acest aviz, ilegală
PNL spune că, "uneori, analfabetismul actualului premier, Viorica Dăncilă, în materie de proceduri legislative, scoate la iveală ilegalităţile pe care actualul Guvern le comite", făcând referire la declaraţiile acesteia potrivit cărora avizul Consiliului Legislativ privind Ordonanţa de Urgenţă pentru rectificarea bugetară a fost cerut de Guvern după adoptarea OUGm liberalii spunând că Guvernul trebuia să aştepte avizul Consiliului Legislativ şi să opereze eventualele modificări prealabil şedinţei de Guvern pentru că, altfel, adoptarea ordonanţei fără avizul Consiliului Legislativ este vădit ilegală.
"Uneori analfabetismul actualului premier, Viorica Dăncilă, în materie de proceduri legislative, scoate la iveală ilegalităţile pe care actualul Guvern le comite. Rectificarea bugetară a fost operată nu numai fără avizul obligatoriu al CSAT, ci şi fără avizul Consiliului Legislativ, de asemenea, obligatoriu. Astăzi, premierul a fost întrebat în legătură cu întârzierea publicării rectificării bugetare în Monitorul Oficial, iar explicaţia domniei sale a fost una halucinantă: <Da, deci imediat după şedinţa de Guvern rectificarea bugetară a plecat către Consiliul Legislativ. Vreau să precizez că avem în vedere 200 de pagini care trebuiesc citite, verificate, avem cifre şi fiecare cifră trebuie verificată foarte bine. S-a întors de la Consiliul Legislativ ieri, în jur de ora 12.30, a plecat către Ministerul Finanţelor Publice, a urmat o nouă verificare şi punerea în concordanţă cu cerinţele Consiliului Legislativ. Deja cred că la acest moment e publicată în Monitorul Oficial, de azi de dimineaţă a plecat rectificarea către Monitorul Oficial>", arată PNL, într-un comunicat de presă.
Liberalii amintesc că şedinţa de Guvern în care a fost adoptată rectificarea bugetară a avut loc miercuri, iar ulterior şedinţei, şi nu în prealabil, a fost solicitat avizul Consiliului Legislativ, prin adresa 275 din 5 septembrie 2018, fiind alocat dosarul 900/2018, avizul Consiliului Legislativ, cu numărul 876 din 6 septembrie, fiind transmis Guvernului prin adresa 307.
"Menţionăm faptul că Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative stabileşte la articolul 9, alineatul 2: După elaborarea lor şi încheierea procedurii de avizare prevăzute la alin. (1), proiectele de legi, propunerile legislative, precum şi proiectele de ordonanţe şi de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului se supun în mod obligatoriu avizării Consiliului Legislativ. În acelaşi timp, Legea 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ precizează la Articolul 4, alineatul 1: Proiectele de ordonanţe şi de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ cu privire la legalitatea măsurilor preconizate. În atare condiţii, ţinând cont de afirmaţiile premierului Dăncilă, Guvernul trebuia să aştepte avizul Consiliului Legislativ şi să opereze eventualele modificări prealabil şedinţei de Guvern în care urma a fi adoptată ordonanţa de urgenţă. Altfel, adoptarea ordonanţei de urgenţă fără avizul Consiliului Legislativ este vădit ilegală", arată PNL.
Liberalii mai spun că modificarea Ordonanţei de urgenţă ulterior adoptării acesteia în şedinţa de Guvern din 5 septembrie este, de asemenea, ilegală ca urmare a publicării în Monitorul Oficial. Aceasta, deoarece ar fi necesitat o nouă şedinţă de Guvern care să valideze nouă formă a actului normativ.
Preşedintele Klaus Iohannis şi PNL au solicitat Avocatului Poporului sesizarea la CCR a Ordonanţei de urgenţă, iar PNL spune că va înainta în cursul săptămânii viitoare argumentaţia necesară, care va include această încălcare a legilor în vigoare cu privire la procedura de adoptare a rectificării bugetare.
Miercuri, şeful statului i-a adresat premierului Viorica Dăncilă o invitaţie la consultări pe tema rectificării bugetare, însă Executivul a aprobat proiectul prin Ordonanţă de Urgenţă, fără avizul CSAT, fiind invocate decizii ale Curţii Constituţionale conform cărora doar solicitarea vizului este obligatorie nu şi existenţa lui.
După şedinţa Cabinetului, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat că Guvernul a adoptat rectificarea bugetară şi că, având în vedere că premierul Viorica Dăncilă se va afla joi în vizită în Spania, la întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis vor merge el şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Într-un comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială la scurt timp de la anunţul Guvernului, preşedintele Klaus Iohannis afirma că, ignorând cu bună ştiinţă necesitatea avizului CSAT, Executivul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare. De asemenea, Iohannis a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a verifica în ce măsură Ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplineşte exigenţele constituţionale.
Joi, miniştrii Teodorovici şi Toader, care au mers la consultările de la Cotroceni convocate de Iohannis, au fost primişi de doi consilieri prezidenţiali.
Administraţia Prezidenţială a transmis ulterior că premierul Viorica Dăncilă a ignorat invitaţia la dialog a preşedintelui Klaus Iohannis şi a supus spre aprobare în şedinţa de guvern proiectul rectificării bugetare fără avizul CSAT, şeful statului exprimându-şi "îngrijorarea în legătură cu situaţia creată, care evidenţiază un precedent periculos, prin depăşirea unor linii de predictibilitate în raporturile instituţionale, aşa cum sunt ele stabilite în arhitectura statului".
"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 5 septembrie a.c., o invitaţie la consultări Prim-ministrului României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, în vederea clarificării unor aspecte ce ţin de rectificarea bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018. Preşedintele Klaus Iohannis şi-a manifestat, astfel, întreaga disponibilitate la dialog cu Prim-ministrul Viorica Dăncilă, în vederea identificării unei soluţii care să permită Guvernului să adopte proiectul rectificării bugetare respectând exigenţele constituţionale. Cu toate acestea, Premierul a ignorat invitaţia la dialog a Preşedintelui României şi a supus spre aprobare în şedinţa de guvern proiectul rectificării bugetare fără avizul CSAT. Preşedintele României îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia creată, care evidenţiază un precedent periculos, prin depăşirea unor linii de predictibilitate în raporturile instituţionale, aşa cum sunt ele stabilite în arhitectura statului", arată Preşedinţia într-un comunicat de presă transmis joi după-amiază.
Conform Administraţiei Prezidenţiale, un dialog care să conducă la o soluţie reală ar fi putut avea loc în condiţiile în care Guvernul ar fi aşteptat să aibă loc consultările de la Palatul Cotroceni, înainte să adopte rectificarea bugetară.
"În acest context, în cadrul unei discuţii instituţionale, şi nu al unei consultări, ale cărei premise au devenit caduce, joi, 6 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni a avut loc o întâlnire între consilierii prezidenţiali Cosmin Marinescu, Departamentul Politici Economice şi Sociale, Mihaela Ciochină, Departamentul Legislativ, şi Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice, respectiv Tudorel Toader, ministrul justiţiei", mai arată sursa citată.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.