Consilierul de stat Dana Varga spune, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, că România a fost primul stat european care a introdus măsuri pentru accesul romilor în învăţământul liceal şi universitar, dar şi primul care a adoptat o strategie guvernamentală pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor. Varga susţine că aceste eforturi pot fi durabile doar dacă toţi cetăţenii contribuie la combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor despre romi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"După 28 de ani de tranziţie, putem trage linie şi să recapitulăm: România a fost primul stat european care a introdus măsuri afirmative în educaţie pentru accesul romilor în învăţământul liceal şi universitar şi, totodată, primul stat care a adoptat o strategie guvernamentală pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor. Toate aceste eforturi pot fi durabile doar dacă fiecare dintre noi, ca cetăţeni, romi şi neromi deopotrivă, ne aducem contribuţia în combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor despre romi”, a transmis Dana Varga duminică.

Consilierul de stat face un scurt istoric al romilor, care au fost atestaţi documentar în urmă cu peste 500 de ani, ca robi domneşti şi mănăstireşti. Emanciparea lor politică şi culturală a avut loc în perioada interbelică, statutul de minoritate naţională obţinându-l după 1989.

:Este nevoie să ajutăm, în loc să blamăm, să construim, în loc să victimizăm, să-i învăţăm pe semenii noştri, acolo unde ei nu înţeleg sau fac în mod greşit şi să facem noi înşine un efort să-i înţelegem mai bine pe cei de lângă noi. Astfel, vom putea privi în urmă şi să spunem: Am contribuit şi eu!”, continuă Varga.

Ea îi felicită pe copiii de etnie romă care merg la şcoală şi pe mamele lor, pe artiştii romi, pe funcţionarii publici.

"Astăzi, aş vrea să felicit fiecare copil de etnie romă care face efortul de a merge la şcoală, pe fiecare mamă romă care îşi duce copiii în sistemul educaţional şi contribuie în felul ei la îmbunătăţirea vieţii acestora, pe fiecare dintre artiştii care prin munca lor ne aduc mai aproape de valorile acestei etnii, pe fiecare florăreasă care a reuşit să păstreze tradiţia, pe fiecare funcţionar public de etnie romă care a înţeles că cea mai bună modalitate de a îmbunătăţi sistemul este să faci parte din el. Urez romilor din România şi de pretutindeni: La mulţi ani!  But bersha angle, Romale! Paşte Fericit! Baxtali Patraghi!”, a încheiat Varga.

Ziua internaţională a romilor este marcată în 8 aprilie şi aminteşte de data la care, în anul 1971, s-a desfăşurat, la Londra, primul congres internaţional al romilor, fiind acreditat oficial termenul ''romi'' pentru a-i desemna pe membrii etniei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.