Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat miercuri, despre Hotărârea de Guvern de suplimentare a bugetului Ministerului Transporturilor, pentru repatrierea românilor afectaţi de suspendarea curselor Blue Air, că aceste costuri suplimentare sunt 5 milioane de lei şi că Ministerul Transporturilor şi compania TAROM răspund de modul de utilizare a ajutorului de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat, despre situaţia generată de suspendarea zborurilor de către compania Blue Air, în urma anunţului premierului de ieri seară, toate autorităţile şi ministerele au fost mobilizate pentru a gestiona efectele acestei decizii a companiei, care a afectat atât cetăţenii, călătorii din ţară dar mai ales cei din afară ţării, prioritară fiind sprijinirea cetăţenilor români aflaţi în afara ţării, pentru a se putea repatria. 
 
Dan Cărbunaru a arătat că şeful Executivului a dispus ca autorităţile şi ministerele competente să efectueze toate demersurile şi să ia măsurile legale pentru a recupera sumele datorate de această companie statului român. 
 
”Şi cheltuielile pe care statul român şi le asumă acum (..) urmează să fie recuperate. Ca atare, bugetul de stat nu trebuie să aibă de suferit din cauza acestei situaţii dar nici cetăţenii români, care la rândul lor au fost puşi în această situaţie limită”, a mai afirmat Cărbunaru. 
 
El a precizat că, până mâine dimineaţă, la nivelul Ministerului de Externe, există un call center cu un număr de telefon unic, pe care ministerul l-a pus la dispoziţia românilor aflaţi în afara ţării pentru a-şi semnala nevoia de sprijin, aceştia putând să apele şi la secţiile consulare din afara ţării. 
 
Dan Cărbunaru a mai afirmat că, pe lângă alte soluţii deja accesate, precum punerea la dispoziţie de autocare sau eforturi ale agenţiilor de turism sau alte soluţii individuale, statul român este pregătit să acorde ajutor acestor cetăţeni. 
 
Hotărârea de Guvern suplimentează bugetul Ministerului Transporturilor, pentru a asigura costurile de repatriere a cetăţenilor români şi pentru acordarea unui ajutor financiar de urgenţă.
 
”Aceste costuri suplimentare sunt 5 milioane de lei, reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului”, a mai spus Cărbunaru. 
 
El a arătat că ministerul Transporturilor şi compania TAROM răspund de modul de utilizare a ajutorului de urgenţă alocat prin această Hotărâre de Guvern. 
 
~Totodată, Ministerul de Finanţe este autorizat să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările aferente în structura bugetului de stat. Metodologia pentru rambursarea contravalorii serviciilor de transport aerian prestate de TAROM pentru repatriere se va aproba prin ordin de ministru al transporturilor şi infrastructurii. Aşadar. o serie de detalii legate de partea tehnică, să spunem, a implementării acestei decizii luate în cadrul Guvernului vor veni de la Ministerul Transportului şi Infrastructurii~, a spus purtătorul de cuvânt. 
 
Cprbunaru a menţionat că mecanismul în baza căruia se vor implementa aceste măsuri ţine de o corelare a eforturilor între Ministerul Afacerilor Externe, care va corela solicitările de sprijin de la cetăţenii români din străinătate şi le va furniza Ministerului Transporturilor, pentru a se putea organiza aceste operaţiuni de repatriere.
 
”Nu este prima dată când România face asta pentru cetăţenii săi, vă reamintesc, şi în situaţia primelor valurilor de COVID au existat astfel de modalităţi prin care guvernul a venit în sprijinul cetăţenilor români aflaţi peste graniţă”, a mai spus el. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.