Vicepremierul Dan Barna susţine că România nu are "nicio şansă" de a "scăpa" de MCV dacă nu desfiinţează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). "Păstrând SIIJ-ul, mutându-l eventual la Parchetul General, aşa cum solicită partenerii din UDMR, n-avem nicio şansă să ni se ridice MCV-ul, nicio şansă să intrăm în Schengen", afirmă el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Lucrurile sunt destul de clare, mă bucur să văd că şi premierul spune exact acelaşi lucru pe care îl spunem şi noi. Varianta aprobată de Guvern este propunerea făcută de ministrul Justiţiei şi este propunerea, foarte important, validată de Comisia de la Veneţia", a declarat Dan Barna, marţi seară, la B1 Tv, referitor la desfiinţarea SIIJ.

El a afirmat că o secţie specială pentru magistraţi este de neacceptat într-un sistem de justiţie european.

"În momentul de faţă, aici suntem - avem o variantă foarte clară care spune: se desfiinţează Secţia specială şi competenţele acesteia se mută, în funcţie de materie, la DNA pentru corupţie, la DIICOT pentru criminalitate organizată sau la Parchet pentru infracţiunile comune, şi trecem acest coşmar, îl ştergem din sistem. Avem acest amendament al UDMR care propune, de fapt, să spunem că desfiinţăm SIIJ, dar de fapt să îl mutăm cu totul la Parchetul General, adică să nu îl desfiinţăm. (...) Dincolo de acest angajament pe care România şi l-a făcut, noi nu avem nicio şansă să scăpăm de MCV, de această monitorizare care spune că în România sunt probleme, decât dacă desfiinţăm SIIJ. Or ideea că noi păstrăm (...) o secţie specială pentru magistraţi, ca şi cum magistraţii n-ar fi la fel de cetăţeni ca restul românilor (...)", a adăugat Barna.

El a explicat că prin păstrarea SIIJ se menţine o "pârghie de presiune pe magistraţi foarte directă".

"Păstrând SIIJ-ul, mutându-l eventual la Parchetul General, aşa cum solicită partenerii din UDMR, n-avem nicio şansă să ni se ridice MCV-ul, nicio şansă să intrăm în Schengen. (...) Pentru România, desfiinţarea SIIJ înseamnă un prim pas obligatoriu pentru a ridica MCV-ul şi apoi pentru a putea să intrăm în Schengen", a subliniat vicepremierul.

El s-a arătat încrezător că se va găsi un compromis în coaliţie pentru ca secţia să fie desfiinţată, menţionând că marţi a avut loc o nouă discuţie între reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cei ai UDMR şi ai PNL privind variantele pentru a debloca situaţia.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, marţi, că a cerut suspendarea şedinţei de luni a coaliţiei, întrucât nu s-a ajuns la un acord referitor la Secţia specială. ”Este rolul Parlamentului, sub întrumarea Ministerului Justiţiei, să vină cu cea mai bună soluţie”, a afirmat Cîţu, precizând că se va găsi o soluţie. Întrebat dacă se va rupe coaliţia din cauza SIIJ, Cîţu a afirmat: ”Nici gând”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.