Fostul premier Dacian Cioloş susţine, după ordonanţa de urgenţă pe legile justiţiei adoptată astăzi, că procurorii şi judecătorii din România ar trebui să aibă curaj să vorbească, să protesteze şi să nu se lase intimidaţi de presiunea politică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Au trecut doi ani de când Coaliţia PSD-ALDE a început atacul la adresa justiţiei. Prin ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu vor să îşi ducă la capăt fărădelegea începută atunci. Ei vor ca numirea şefilor parchetelor din România să depindă integral un om numit politic, adică de ministrul Justiţiei, în timp ce rolul preşedintelui şi al Consiliului Superior al Magistraturii devine unul strict decorativ”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.
 
El spune că „ordonanţa anti-Justiţie loveşte grav în independenţa Justiţiei şi în separaţia puterilor”. „Ea este un gest profund antieuropean, care îndepărtează şi mai mult România de Europa. Le este teamă de oamenii integri din Justiţie, aşa că îşi doresc procurori-şefi supuşi lor, care să nu îndrăznească să iasă vreodată de sub dominaţia hoţilor şi infractorilor”, adaugă Cioloş.
 
Fostul premier susţine că noua ordonanţă grăbeşte întoarcerea României la începutul anilor 2000, „când Justiţia era condusă de partid, de acelaşi partid”.
 
„Procurorii şi judecătorii din România ar trebui să aibă curaj să vorbească, să protesteze şi să nu se lase intimidaţi de presiunea politică. Noi, cetăţenii români, suntem alături de ei şi suntem gata să le apărăm demnitatea profesională şi independenţa”, susţine Dacian Cioloş.
 
„În acelaşi timp, în calitate de preşedinte PLUS şi copreşedinte al Alianţei 2020 USR PLUS, voi face din anularea tuturor măsurilor care subordonează justiţia un obiectiv al oricărei majorităţi politice pe care o vom constitui în urma alegerilor. Românii cinstiţi trebuie să se facă acum auziţi. E timpul ca oamenii să spună apăsat ce îşi doresc pentru România europeană”, mai afirmă Cioloş.
 
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat marţi, la finalul şedinţei de Guvern, mai multe modificări realizate prin Ordonanţă de Urgenţă şi care privesc legile justiţiei. Astfel, funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare. Pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.