Curtea Constituţională este aşteptată să se pronunţe, marţi, cu privire la instituirea stării de alertă prin Legea 55/2020. Dosarele s-au aflat pe masa judecătorilor în 20 mai, fiind amânată pronunţarea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea Constituţională este aşteptată să se pronunţe, marţi, cu privire la dosarul nr.2357D/2020 - Excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

De asemenea, magistraţii urmează să se pronunţe şi cu privire la Dosarul nr.764D/2021 - Excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, inclusiv modificările şi completările aduse prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2008 privind reglementarea activităţii de telemuncă, art.1 alin.(3) din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.

Cele două cauze s-au aflat pe masa juecătorilor constituţionali în 20 mai, aceştia amânând pronunţarea.

Tot marţi, este aşteptată pronunţarea pe ”excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 88 ind.1 - 9 din legea 304/2004 privind organizarea judiciară, precum şi a Ordonanţei de Urgenţă 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie”.

Co-preşedintele AUR George Simion a declarat că este neconstituţională instituirea stării de alertă în baza Legii 55/2020. El şi-a exprimat convingerea că şi judecătorii CCR vor constata acelaşi lucru, deoarece situaţia sanitară nu ar mai impune această măsură.

”Credem că starea de alertă bazată pe Legea 55 este neconstituţională. Măsurile de relaxare aşa-spuse, din ultima perioadă, vin şi în urma acestui proces la CCR. S-au comis multe abuzuri, încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor. Această stare de alertă nu a ajuns niciodată să fie votată în Parlamentul României şi fără control parlamentar nu a existat procedura de confirmare a stării de urgenţă. De aceea, mâine, la CCR, se va face dreptate”, a declarat recent George Simion. 

Liderul deputaţilor AUR a mai afirmat că starea de alertă este în vigoare ”doar pentru a satisface anumite grupuri de interese din domeniul achiziţiilor medicale”.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.