Liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, Csoma Botond, care a participat, joi, la reuniunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg, afirmă că formaţiunea susţine înfiinţarea unei curţi penale internaţionale pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe autorii crimelor de război şi atrocităţilor din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”UDMR a fost printre primii care au condamnat invazia rusă în Ucraina şi şi-a exprimat solidaritatea cu această ţară, respectiv cu toate comunităţile naţionale care trăiesc acolo, şi a venit în ajutorul refugiaţilor. UDMR sprijină înfiinţarea unei curţi penale internaţionale, care trebuie să tragă la răspundere agresorul, şi anume Rusia”, a declarat, joi, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, Csoma Botond.  

Acesta a participat la reuniunea de primăvară a Adunării Parlamentare al Consiliului Europei de la Strasbourg, unde una din temele de discuţie a fost agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi tragerea la răspundere a agresorului. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis de UDMR, Csoma Botond a atras atenţia asupra faptului că un număr tot mai mare de rapoarte neoficiale ale supravieţuitorilor susţin agresiunea Rusiei împotriva populaţiei civile din Ucraina sub formă de viol, hărţuire sexuală, tortură, execuţii în masă şi genocid, ca armă de război împotriva acesteia. 

”Armata rusă comite crime de război împotriva populaţiei ucrainene. Pe parcursul secolului al XX-lea am văzut o serie de atrocităţi care au afectat populaţia nevinovată, dar să nu uităm că Tribunalul Militar Internaţional, înfiinţat la Nürnberg după al Doilea Război Mondial, a examinat responsabilitatea liderilor Germaniei naziste în ororile războiului. Crimele împotriva umanităţii nu pot rămâne nepedepsite. Declaraţia cu privire la atrocităţi din anul 1943 este o piatră de temelie istorică, semnată atunci şi de către sovietici, iar acum masacrul pe care îl desfăşoară ruşii ar trebui să-i amintească actualului lider de la Kremlin nu doar faptul că înaintaşii săi au semnat acest act, dar şi faptul că, în 1945, au semnat şi Acordul de la Londra, care a devenit baza proceselor de la Nürnberg. Consiliul Europei trebuie să folosească toate mijloacele posibile pentru a înfiinţa, cât mai curând, o curte penală internaţională care să-i aducă în faţa justiţiei pe autorii crimelor de război şi atrocităţilor din Ucraina”, a declarat Csoma Botond. 

La Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei UDMR a fost reprezentată de către deputaţii Csoma Botond şi Nagy Szabolcs. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.