Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat, joi, participarea Armatei la o misiune navală sub conducerea NATO, în semestrul al II-lea al acestui an şi a avizat Strategia naţională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CSAT a aprobat în şedinţa de joi, condusă de preşedintele Klaus Iohannis, participarea armatei cu o capabilitate navală la o misiune sub conducerea NATO în semestrul al doilea al anului 2017

„Această capabilitate este inclusă în Pachetul de forţe, aprobat pentru anul în curs, fiind pusă la dispoziţie în cadrul rezervei naţionale de forţe, pentru a răspunde unor solicitări suplimentare din partea organizaţiilor internaţionale de creştere a contribuţiei României la misiuni şi operaţii externe”, arată Administraţia prezidenţială.

Consiliul a avizat şi Strategia naţională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă.

„Obiectivul Strategiei este dezvoltarea şi consolidarea cadrului de cooperare şi coordonare a acţiunilor autorităţilor române, precum şi a mecanismelor şi instrumentelor necesare acestora pentru prevenirea şi combaterea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale reprezentate de proliferarea armelor de distrugere în masă şi a vectorilor purtători”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Strategia va fi implementată în perioada 2017-2019 şi va avea ca scop întărirea capacităţii de reacţie rapidă, asumarea unui rol activ în susţinerea eforturilor comunităţii internaţionale în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă, consolidarea cooperării inter-instituţionale prin crearea de mecanisme eficiente care să asigure prevenirea şi contracararea proliferării armelor de distrugere în masă şi a vectorilor purtători.

De asemenea, membrii CSAT au analizat şi avizat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea organigramei structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naţionale şi a numărului total de posturi aferent acestora.

„Necesitatea acestui act normativ este determinată de contracararea riscurilor şi ameninţărilor noi la adresa României, generate de evoluţia mediului de securitate şi de îndeplinirea misiunilor care revin organismului militar”, explică reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale.

Prin acest act normativ se vor face redistribuiri ale responsabilităţilor în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în limitele prevăzute de Programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă, care a fost aprobat anul trecut de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, fără a se depăşi numărul total de posturi bugetate pe anul în curs.

Un alt subiect discutat în şedinţa CSAT se referă la securitatea energetică, membrii hotărând ca, pentru valorificarea resurselor energetice ale României, să se aibă în vedere aspecte legate de eficientizarea cadrului legislativ şi întărirea atribuţiilor unor organisme de stat cu competenţe în domeniu, consolidarea managementului şi eficientizarea activităţii unor operatori din portofoliul statului, precum şi promovarea proiectelor de valorificare a potenţialului energetic al României pe segmentele de producţie şi transport.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, un eveniment care tratează domeniul energetic, Summitul „Iniţiativa celor Trei Mări”, se va desfăşura în 2018, în Bucureşti.

CSAT a aprobat, în finalul şedinţei, şi propunerile directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale referitoare la numirea prim-adjunctului şi a adjuncţilor directorului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.