Anul 2021 a fost caracterizat de eşecul guvernării de dreapta, care a ajuns la putere după alegerile din decembrie 2020 dar nu a reuşit să se menţină decât jumătate de an. Cu o majoritate fragilă în Parlament, coaliţia PNL-USR-UDMR a mers din criză în criză, şi s-a destrămat în luna septembrie, pe fondul nemulţumirilor legate de remanierea ministrului Justiţiei, Stelian Ion. Din acel moment, şi până la sfârşitul anului, România a trecut printr-o criză politică în care negocierile între partide s-au prelungit peste 4 luni şi au dus la formarea unei coaliţii între PNL, PSD şi UDMR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ruperea coaliţiei de dreapta a fost influenţată şi de cele două Congrese din PNL şi USR care au avut loc în acest an. Campania internă a liberalilor a fost lungă, peste 4 luni, şi a scindat partidul, care şi-a pierdut şi din credibilitate în sondajele de opinie, pe fondul atacurilor dintre cei doi candidaţi, Ludovic Orban şi Florin Cîţu. În urma congreselor, Ludovic Orban a pierdut şefia partidului, noul preşedinte PNL fiind Florin Cîţu, în timp ce la USR s-a impus Dacian Cioloş, liderul PLUS, în competiţia cu Dan Barna, de la USR.

Fostul lider PNL Ludovic Orban a părăsit partidul, împreună cu alţi 15 parlamentari liberali,şi a lansat un nou proiect politic, Forţa Dreptei.

USR a depus moţiune împotriva propriului Guvern, din care îşi retrăsese miniştrii, cu semnături de la AUR, însă aceasta nu a mai ajuns la dezbatere în Parlament. O nouă moţiune de cenzură, a PSD, a dus la căderea Guvernului Cîţu. Preşedintele l-a desemnat pe Dacian Cioloş să formeze Guvernul, însă Cabinetul minoritar USR a picat la vot, în Parlament, nefiind susţinut de nicio formaţiune. Următoarea propunere de premier a preşedintelui Iohannis a fost Nicolae Ciucă, de la PNL. Acesta a încercat, la rândul lui, să strângă o majoritate pentru un guvern minoritar liberal, însă şi-a depus mandatul înainte de vot, în urma eşecului conturării unei majorităţi clare.

În acest moment, PNL şi PSD anunţă oficial că vor să guverneze împreună. Noua alianţă, atipică, formată din PNL-PSD-UDMR, cu sprijinul minorităţilor naţionale, şi tot cu Nicolae Ciucă premier, primeşte votul de învestitură, iar România are în final guvern cu puteri depline după 4 luni de criză politică.  

Noua coaliţie, cu o majoritate de 70% în Parlament, a reuşit performanţa de a adopta bugetul pe 2022 până la finalul sesiunii parlamentare. Bugetul a fost atacat la CCR de cei de la USR, însă sesizarea a fost respinsă, iar legea bugetului de stat pe 2022 a fost şi promulgată. Coaliţia se confruntă, pe final de an, cu o nouă dispută, legată de introducerea certificatului verde. 

Cronologia celor mai importante evenimente politice din anul 2021:

IANUARIE – Începutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, preşedintele şi premierul, printe cei care se vaccinează. primii,  public, pentru a oferi un exemplu

5 ianuarie - Preşedintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei Stelian Ion cererea de urmărire penală a lui Costel Alexe, fost ministru al Mediului, pentru fapte care fac obiectul unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.

15 ianuarie - Etapa a ll-a a vaccinării anti-COVID a demarat, urmând să fie vaccinaţi cei de peste 65 de ani, cei cu boli cronice şi lucrătorii din domeniile considerate esenţiale, Printre primii vaccinaţi este şi preşedintele Klaus Iohannis, care se vaccinează la Centrul de vaccinare împotriva COVID-19 din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, urmat de premierul Florin Cîţu şi reprezentanţii Guvernului.

FEBRUARIE – Guvernul aprobă desfiinţarea Secţiei Speciale (SIIJ)

1 februarie - Începe prima sesiune parlamentară, după alegerile din 6 decembrie 2020, cu Ludovic Orban preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Anca Dragu, preşedinte al Senatului.

8 februarie - Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că majoritatea copiilor merg fizic la şcoală, dar că vor fi scenarii diferenţiate în funcţie de numărul de îmbolnăviri de COVID din fiecare localitate.

17 februarie - Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă iniţiată de 109 deputaţi social-democraţi împotriva ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu. Anterior votului, liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a solicitat ca votul la moţiunea simplă să fie unul secret, însă cererea a fost respinsă.

17 februarie - Camera Deputaţilor şi Senatul reunite în plenul comun de au votat eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

18 februarie - Guvernul a aprobat proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale. Premierul Florin Cîţu a precizat că este nu doar o promisiune făcută de coaliţia de guvernare, dar şi o recomandare a instituţiilor europene.

19 februarie - Premierul Florin Cîţu a anunţat că a fost adoptat bugetul pentru anul 2021, iar documentul va merge pentru aprobare în Parlament.

26 februarie - Congresul Naţional al PRO România, reunit în şedinţă extraordinară , a decis încetarea procedurii de fuziune cu ALDE.

MARTIE – Bugetul pe 2021 este aprobat în Parlament

2 martie - Parlamentul a votat proiectul legii bugetului de stat pe 2021, în forma iniţiată de Guvern, nefiind adoptate amendamente. Creşterea economică este estimată la 4,31% 

2 martie - Organizaţia PLUS Bucureşti l-a desemnat pe Alin Stoica, de profesie avocat şi preşedinte al filialei sector 6 PLUS, pentru funcţia de prefect al Capitalei, ocupată la acel moment  de Traian Berbeceanu.

15 martie  - A început etapa a III-a de vaccinare. Peste 1,5 milioane de beneficiari sunt înscrişi pe platforma electronică, din care aproximativ 500.000 sunt din rândul populaţiei generale.

16 martie -  Moţiunea simplă la adresa ministrului Economiei Claudiu Năsui a fost respinsă cu 55 de voturi „pentru” şi 72 de voturi „împotrivă”. 

24 martie  Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de prim for sesizat. Raportul adoptat de către deputaţi are şi un amendament prin care magistraţii nu pot fi trimişi în judecată fără încuviinţarea CSM în prealabil. Iniţiativa legislativă merge la Senat, care este for decizional.

31 martie - Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă a PSD intitulată „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător: ministrul Adrian-Nechita OROS!”. Este a treia moţiune simplă a social-democraţilor respinsă în această sesiune parlamentară, după cele la adresa ministrului Economiei Claudiu Năsui şi ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu

APRILIE- Prima remaniere în Guvernul Cîţu

7 aprilie - Premierul Florin Cîţu a anunţat înfiinţarea Comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate a României de la 1 iunie.

14 aprilie - Vlad Voiculescu a fost revocat din funcţia de ministru al Sănătăţii de către premierul Florin Cîţu. Şi secretarul de stat Andreea Moldovan a fost eliberată din funcţie. Decizia a venit după ce Ministerul Sănătăţii a promovat un ordin care include noi criterii pentru plasarea localităţilor în carantină, ordinul fiind semnat de către Andreea Moldovan.

16 aprilie -Fuziunea dintre USR şi PLUS a fost aprobată de Curtea de Apel Bucureşti.

21 aprilie -Ioana Mihăilă a fost numită ministru al Sănătăţii, fiind propusă de USR PLUS. Ioana Mihăilă afirmă că prioritatea sa va fi rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul spitalelor.

24 aprilie -  Fostul preşedinte Ion Iliescu a demisionat de la şefia Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, locul acestuia fiind preluat interimar, de Alexandru Mironov, membru al Colegiului Naţional al instituţiei.

27 aprilie - Cererea lui Liviu Dragnea de punere în libertate a fost respinsă ca neîntemeiată de Judecătoria Sectorului 5. Decizia nu e definitivă, putând fi contestată. Dragnea ar mai putea face o cerere similară în 27 iunie.

28 aprilie - Proiectul bugetului Capitalei a fost respins în şedinţa Consiliului General, înregistrându-se 17 voturi ”pentru”, 22 ”împotrivă” şi 14 abţineri.

MAI – Florin Cîţu îşi anunţă candidatura la preşedinţia Partidului Naţional Liberal, împotriva lui Ludovic Orban

7 mai - Bugetul municipiului Bucureşti a fost adoptat, cu un amendament propus de primarul general, întrunind 34 de voturi favorabile. Primarul Nicuşor Dan a afirmat că astfel se deblochează investiţiile şi vor fi plătite datoriile.

11 mai - Parlamentul a respins cererea de înfiinţare a unei comisii de anchetă privind datele furnizate în perioada pandemiei.

14 mai - Guvernul a adoptat o hotărâre care prevede relaxarea măsurilor. Se renunţă la purtarea măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate şi la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii. Programul localurilor a fost prelungit până la ora 24.00, iar alte activităţi se vor relua cu respectarea unor reguli stricte. ”Începem revenirea la normalitate”, a anunţat premierul Florin Cîţu. 

17 mai - Fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA în dosarul finanţării şi organizării vizitei sale în SUA, în 2017, fiind acuzat de trafic de influenţă şi de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

19 mai - Premierul Florin Cîţu a afirmat că la 1 iunie vor exista măsuri de relaxare, chiar dacă pragul de 5 milioane de persoane vaccinate nu va fi atins.

26 mai - Are loc în Parlament prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Premierul Florin Cîţu a declarat că este un plan diferit pentru că, pe lângă investiţii, vine şi cu o parte de reformă, iar toate investiţiile trebuie finalizate până în 2026, iar dacă nu le finalizăm, ”pierdem banii”.

26 mai 2021 - Liderul PSD, Marcel Ciolalcu, anunţă că formaţiunea va depune moţiune de cenzură în 14 iunie, pe motivul "eşecului" PNRR.

27 mai - Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins contestaţia lui Liviu Dragnea la decizia Judecătoriei Sectorului 5 prin care i-a fost refuzată eliberarea condiţionată, astfel că fostul lider PSD rămâne în detenţie. Decizia este definitivă. El va putea depune o nouă cerere după 27 august.

30 mai - Vicepreşedintele PNL, premierul Florin Cîţu, a anunţat, înaintea Consiliului Naţional al PNL în care urma să fie aprobate calendarul alegerilor interne şi detaliile Congresului, că va candida la funcţia de preşedinte al formaţiunii.

IUNIE - Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD pică la vot în Parlament

15 iunie - Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă a PSD la adresa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea.

16 iunie - Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat proiectul de hotărâre pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului. UDMR urma să propună Avocatul Poporului în cazul revocării lui Renate Weber

17 iunie - Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD în legătură cu numirea conducerilor interimare ale SRTv şi SRR. Prin urmare, aceste numiri făcute de Parlament sunt neconstituţionale.

24 iunie - Premierul Florin Cîţu a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern, noi relaxări ale unor măsuri impuse în contextul pandemiei de COVID-19. Între altele, se permite organizarea de festivaluri, spectacole, concerte şi evenimente culturale cu peste 2.500 de spectatori, cu condiţia ca aceştia să fie vaccinaţi, să poarte mască de protecţie şi să li se asigure o suprafaţă de un metru pătrat pentru fiecare.

28 iunie - Fostul Avocat a Poporului Renate Weber a acţiomat în instanţă Camera Deputaţilor şi Senatul, după decizia de revocare din funcţie.

29 iunie - Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a picat, fiind votată de 201 parlamentari, în condiţiile în care erau necesare 224 de voturi pentru a fi adoptată.De asemenea, a fost înregistrat şi un vot împotrivă.

IULIE – A doua remaniere guvernamentală – Liberalul Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor

8 iulie - Premierul Florin Cîţu a anunţat că a transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a lui Alexandru Nazare din funcţia de ministru al Finanţelor. 

15 iulie - Fostul lider al PSD LIviu Dragnea a ieşit din penitenciar, în urma deciziei Tribunalului Giurgiu privind liberarea sa condiţionată.

AUGUST – Scandal legat de perioada şederii lui Florin Cîţu în SUA

11 august - În presă apare informaţia potrivit căreia premierul Florin Cîţu ar fi fost încarcerat 2 zile în SUA, pentru conducere sub influenţa alcoolului sau drogurilor, întrucât legislaţia americană nu face diferenţă între ele. Conform documentului Curţii de Justiţie din Iowa, Florin Vasile Cîţu ar fi fost reţinut 2 zile în anul 2000 şi a primit şi o amendă de 1.000 de dolari americani.Premierul Florin Cîţu a precizat, întrebat dacă în trecut a fost închis două zile în SUA şi a plătit o amendă, că a făcut o greşeală în urmă cu 20 de ani, dar este interesant că informaţia apare de abia acum când are loc competiţia internă a PNL.

18 august - Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea lui Dan Vîlceanu în funcţia de ministru al Finanţelor. Dan Vîlceanu a depus jurământul la Palatul Cotroceni, într-o scurtă ceremonie la care au participat preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Ludovic Orban şi Anca Dragu, precum şi premierul Florin Cîţu.

19 august - Preşedintele PNL, Ludovic Orban şi-a depus moţiunea cu care încearcă să obţină un nou mandat la şefia partidului, intitulată Forţa Dreptei.

20 august - Florin Cîţu şi-a depus moţiunea prin care candidează la şefia PNL şi a afirmat că a intrat în competiţie pentru a uni partidul. El a adăugat că 32 de filiale îl susţin pentru funcţia de preşedinte al formaţiunii. 

SEPTEMBRIE – Florin Cîţu devine preşedintele PNL / Se rupe coaliţia PNL-USR-UDMR

1 septembrie – Ministrul USR Stelian Ion a fost revocat din funcţia de ministru al Justiţiei, a anunţat premierul Florin Cîţu, care a precizat că a informat coaliţia în legătură cu această decizie, pe care şi-o asumă. Revocarea a fost determinată de disputa privind avizul pentru Programul Anghel Saligny, destinat comunităţilor locale, în valoare de 50 de miliarde de lei.

3 septembrie - Co-preşedintele USR PLUS Dan Barna a anunţat că tocmai a fost depusă moţiunea de cenzură, despre care a afirmat că este calea parlamentară pentru ca în cel mai scurt timp să avem un nou premier şi coaliţia să meargă mai departe. Moţiunea a fost semnată de USR şi AUR.

6 septembrie - Miniştrii USR PLUS demisionează din Guvernul condus de Florin Cîţu

19 septembrie - Premierul Florin Cîţu a anunţat eliberarea din funcţie a 14 prefecţi şi a 28 de subprefecţi, precizând că nu vor fi făcute alte numiri pe aceste funcţii. Este vorba despre prefecţii şi subprefecţii prropuşi de USR PLUS. Premierul a eliberat dn funcţie şi secretarii de stat USR PLUS.

25 septembrie - Premierul Florin Cîţu a fost ales noul preşedinte al PNL, el având aproximativ 1.000 de voturi în faţa lui Ludovic Orban, conform rezultatului oficial anunţat de către Theodor Stolojan la Congresul PNL.

26 septembrie- PNL şi-a stabilit noua conducere, după alegerea lui Florin Cîţu preşedinte. Dan Vîlceanu este noul secretar general al PNL după ce a fost votat de 1743 de delegaţi, Rareş Bogdan a fost ales prim-vicepreşedinte al PNL cu 1115 voturi, Iulian Dumitrescu cu 1620 voturi, Gheorghe Flutur cu 1674 voturi, în timp ce Lucian Bode a fost votat prim-vicepreşedinte al PNL de 1551 de delegaţi.

27 septembrie - Fostul preşedinte PNL Ludovic Orban a anunţat că şi-a depus la partid demisia de la conducerea Camerei, avertizând că, în cazul în care, într- o perioadă de maximum 15 zile, nu va fi depusă la Camera Deputaţilor, şi-o va depune personal.

28 septembrie - PSD a depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”

28 septembrie - Ministrul Agriculturii Adrian Oros, susţinător al lui Ludovic Orban, anunţă că îşi va depune demisia din funcţie, afirmând că ”pentru premierul Florin Câţu, agricultura şi industria alimentară nu au fost niciodată priorităţi”.

OCTOMBRIE - Guvernul Cîţu cade prin moţiune de cenzură, în Parlament

5 octombrie - Moţiunea de cenzură a PSD intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!” a fost adoptată,  fiind înregistrate 281 de voturi ”pentru” şi niciun vot împotrivă, ceea ce înseamnă că Guvernul Cîţu este demis.

11 octombrie - Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare pentru soluţionarea crizei politice, că a decis ca Dacian Cioloş să fie nominalizat pentru postul de prim-ministru. 

20 octombrie - Guvernul Cioloş nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului, având doar 88 de voturi favorabile. De asemenea, au fost înregistrate 184 de voturi ”împotrivă”. Pentru ca echipa Cioloş să fie învestită erau necesare 234 de voturi.

21 octombrie - Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis să-l desemneze pe Nicolae Ciucă pentru a forma un nou Guvern.

27 octombrie - Plenul Senatului a respins propunerea legislativă care introduce obligativitatea solicitării certificatului de vaccinare la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat. În cadrul şedinţei, PNL, UDMR şi USR au votat în favoarea propunerii legislative, în timp ce PSD şi AUR au votat împotrivă. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

28 octombrie - Biroul Executiv al PNL a aprobat programul de guvernare şi lista de miniştri din Cabinetul Ciucă, minoritar. 

30 octombrie - Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunţat că lista Guvernului şi programul de guvernare au fost depuse la Parlament. El a precizat că Programul de guvernare este centrat pe măsuri de primă urgenţă pentru criza pandemică şi că este nevoie de stabilitate.

NOIEMBRIE - România are Guvern după 4 luni de negocieri - Executivul Ciucă, format din PNL-PSD şi UDMR

2 noiembrie - Premierul desemnat Nicolae Ciucă şi-a depus oficial mandatul, după ce nu a reuşit să strângă o majoritate pentru a fi învestit. 

9 noiembrie - Conducerea PNL a votat,  în şedinţa Biroului Politic Naţional, începerea oficială a negocierilor cu PSD pentru formarea Guvernului, liberalii dorind ca până la 1 decembrie Executivul să fie învestit. Şi PSD a votat, în unanimitate, să demareze negocierile pentru formarea unui guvern cu PNL-UDMR şi minorităţi

12 noiembrie - Fostul lider liberal Ludovic Orban a primit decizie de excludere din PNL în şedinţa  Biroului Executiv al partidului, urmând să fie validată de Consiliul Politic Naţional.

22 noiembrie - Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat oficial, din nou, pe generalul Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier, de această dată pentru a conduce un guvern PNL-PSD-UDMR. 

23 noiembrie - Marcel Ciolacu a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar Florin Cîţu a fost ales preşedinte al Senatului.

25 noiembrie – Guvernul Ciucă a primit votul de încredere al Parlamentului, înregistrând 318 voturi favorabile, în condiţiile în care erau necesare cel puţin 234 astfel de voturi. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului Ciucă în funcţie.

DECEMBRIE – Prima demisie în Guvernul Ciucă – Florin Roman, ministrul Cercetării şi Digitalizării

15 decembrie - Florin Roman a anunţat că a demisionat din funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în urma acuzaţiilor de plagiat şi a inadvertenţelor din CV-ul său.  

20 decembrie - Guvernul a adoptat legea bugetului de stat pentru anul 2022 şi legea bugetului asigurărilor de stat pentru 2022.

20 decembrie - Fostul lider liberal Ludovic Orban, alături de parlamentarii dezafiliaţi de la grupul PNL, a depus la Tribunalul Bucureşti, solicitarea de înregistrare a partidului Forţa Dreptei. 

21 decembrie - Sute de oameni au protestat faţă de certificatul verde, la Palatul Parlamentului, atât la Camera Deputaţilor cât şi la Senat, la intrările oficiale. Protestul a fost promovat pe Facebook de AUR.  Oamenii au ajuns la intrările oficiale ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, păzite de jandarmi, iar mai multe maşini din curtea Parlamentului au fost vandalizate.

23 decembrie - Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, proiectul de buget pentru anul 2022 şi proiectul de buget al asigurărilor sociale pentru anul 2022. 

24 decembrie - Uniunea Salvaţi România a depus la Curtea Constituţională, sesizarea privind legea bugetului pentru 2022.

28 decembrie - Curtea Constituţională respinge sesizarea USR privind bugetul, iar Legea bugetului de stat pe 2022 este promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.