PNRR vine cu bani mulţi pentru România, dar şi cu reforme în absenşa cărora nu putem accesa miliardele de euro care ne revin. Unele dintre cele mai importante se referă la sistemul de pensii care trebuie schimbat din temelii, a declarat la Profit News fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, care a subliniat că ar trebui crescută contribuţia la Pilonul ll de pensii, dar şi că până anul viitor ar trebuie să avem o nouă lege a pensiilor, iar indexarea pensiilor va trebui să ţină cont de evoluţia economiei şi să fie predictibilă, ”Fiecare pensionar român va putea să ştie la nivel de lege că pensia sa creşte în fiecare an cu o formulă care va lua în calcul inflaţia, creşterea economică şi alţi factori statistici. Trebuie doar să fie predictibil”, spune fostul ministru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Fiecare pensionar român va putea să ştie la nivel de lege că pensia sa creşte în fiecare an cu o formulă care va lua în calcul inflaţia, creşterea economică şi alţi factori statistici. Trebuie doar să fie predictibil. Poate să fie o opţiune mai de stânga, mai de dreapta. Legea asta trebuie să fie gata până anul viitor. Şi dacă nu se rezolvă această lege până anul viitor, ce se întâmplă? Se blochează PNRR. Posibilitatea creşterii voluntare a vârstei de pensionare, să stimulăm oamenii să muncească mai mult, nu e obligatoriu, acesta a fost un punct de skandenberg cu Comisia Europeană. Spania a acceptat creşterea vârstei de pensionare. Noi am negociat dur cu Comisia Europeană, am spus, domnule, asta nu se poate.  Asta a fost o victorie pe care am obţinut-o noi.”, afirmă Ghinea.
El  susţine că la capitolul ”pensii speciale” PNRR nu e atât de radical pe cât l-ar fi vrut.
”Însă nu puteam să pun în PNRR cea mai radicală formulă, pentru că trebuia să fie realist. Nu mai creăm alte pensii speciale. Mi-a fost frică să pun nişte categorii acolo pentru că după aia se bloca în Parlament şi stăteam cu banii. Şi atunci nu am pus categorii, am pus, cum spuneţi dvs că nu putem să intrăm în acele pensii care sunt protejate de decizii CCR. O contribuţie mai mare la Pilonul II de pensii? Da, dar nu am spus cât exact, pentru că nu am vrut să ne asumăm. În opinia USR şi PNL ar trebui crescută contribuţia până la 2%. Soluţia este să mărim din ce în ce mai mult la Pilonul II, să dezvoltăm Pilonul III. Soluţia pe termen lung este ca românii să nu mai depindă de Pilonul I, să depindă de pensiile de investiţii, adică de ce pui tu deoparte.”, a declarat fostul ministru.
Emisiunea Talk News, cu Alina Manolache, Cristi Citre şi Sebastian Zachmann, este  difuzată de la 19 la 21, în fiecare zi, de luni până joi, la Profit News TV. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.