USR avertizează că România pierde cel puţin 1,4 miliarde de euro dacă nu finalizează urgent două jaloane din PNRR - legea avertizorului de integritate şi jalonul privind decarbonizare. În ceea ce priveşte renegocierea PNRR, Comisia Europeană a anunţat că nu vor putea fi eliminate reformele majore, corelate cu recomandările de ţară şi cu ţintele de verde şi digital, iar această precizare se repetă de câteva ori în cuprinsul ghidului Comisiei. Concluzia este că nu se poate renunţa la niciuna dintre reformele importante, spune USR într-un comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Comisia Europeană a clarificat recent mecanismul prin care se pot reţine bani, sute de milioane de euro pentru un jalon sau ţintă neîndeplinită dintr-o cerere de plată din PNRR, dar şi cum poate fi modificat PNRR. Din calculele făcute de USR pe baza mecanismului prezentat de Comisia Europeană rezultă că României i se pot suspenda şi chiar tăia cel puţin 1,4 miliarde de euro din tranşa de 2,8 miliarde din Cererea 2 de plată. Legea avertizorului de integritate şi jalonul privind decarbonizarea au un coeficient ridicat de evaluare în procesul de suspendare/tăiere a banilor dintr-o tranşă”, afirmă formaţiunea. În ceea ce priveşte renegocierea PNRR, Comisia Europeană a anunţat că nu vor putea fi eliminate reformele majore, corelate cu recomandările de ţară şi cu ţintele de verde şi digital. Această precizare se repetă de câteva ori în cuprinsul ghidului Comisiei. Concluzia este că nu se poate renunţa la niciuna dintre reformele importante, spune USR.

”Ne aflăm într-un moment de cotitură pentru viitorul celui mai amplu proiect de modernizare a României. Guvernul şi administraţia centrală au încercat, până acum, mici şiretlicuri prin care să încerce vigilenţa Comisiei Europene. Este evident că această practică nu merge. Suntem în întârziere majoră în ceea ce priveşte fluxul de bani pentru a alimenta şantierele PNRR. Este nevoie să ne apucăm serios şi cinstit de muncă, PNRR încă mai poate fi un succes, în întregime”, a declarat coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea.

În acest moment, Cererea de plată numărul 2, depusă cu o întârziere de trei luni, a ieşit din termenul prevăzut de două luni de evaluare. Comisia Europeană a trimis deja două rânduri de scrisori în care cere cu insistenţă MIPE şi Guvernului să ofere lămuriri şi documente justificative pentru mai multe dintre ţinte şi jaloane, rămase încă nefinalizate în concordanţă cu cerinţele PNRR, precizează USR.

În acelaşi timp, România ar fi trebuit să înceapă discuţiile, cel puţin informale, cu Comisia Europeană, privind structura componentei RePowerEu din PNRR, care aduce în plus 1,4 miliarde de euro României pentru investiţii în energie verde. Deşi termenul pentru prezentarea planului este luna aprilie, Guvernul României nu a purtat niciun fel de discuţii cu Comisia pe acest subiect, mai spune Opoziţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.