Consulul României la Milano, care a solicitat intervenţie carabinierilor împotriva românilor care nu au reuşit să voteze la alegerile prezidenţiale din 2014 şi care nu voiau să părăsească zona secţiei de votare, a fost rechemat, prin decizie a Guvernului. Şeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, a catalogat decizia drept "o reparaţie morală faţă de cetăţenii români care au fost umiliţi şi agresaţi la votul din diaspora".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Executivul a adoptat, miercuri, o hotărâre de Guvern privind rechemarea consulului general al României la Milano, a anunţat, la finalul şedinţei executivului, şeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă.
 
"În cazul domnului consul general al României de la Milano reamintesc că această decizie trebuia luată de mult de orice guvern într-o ţară normală care asistă, fără adoptarea niciunui fel de măsură, pentru un reprezentant al statului român trimis în străinătate care este trimis acolo să apere drepturile cetăţenilor români, iar consulul propus pentru a ocupa funcţia aceasta la Milano este cel care în al doilea tur la alegerile prezidenţiale din 2014 a chemat carabinierii la Consulatul din Torino şi vă amintiţi imaginile cu cetăţenii români loviţi, gazaţi de forţele de ordine din Italia la solicitarea acestei persoane. O astfel de persoană nu mai are ce căuta într-o funcţie de reprezentare a statului român şi este o reparaţie morală faţă de cetăţenii români care au fost umiliţi şi agresaţi la votul din diaspora la alegerile prezidenţiale din 2014", a spus Dancă.
Astfel, Guvernul a abrogat  HG prin care Adrian Georgescu a fost rechemat din calitatea de consul general, şef al Consulatului General al României la Milano,  fiind înlocuit de Tiberiu Mugurel Dinu.
 
Ionel Dancă a declarat, de asemenea, că Guvernul a adoptat o hotărâre prin care abrogă o hotărâre a Executivului anterior ce viza numirea în funcţia de consul general la Shanghai. Guvernul condus de Viorica Dăncilă a adoptat cu puţin timp înainte de a fi schimbat, o hotărâre prin care fostul purtător de cuvânt al instituţiei Nelu Barbu era numit consul al României la Shanghai, document care nu a produs efecte juridice.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.