Şedinţa conducerii PNL s-a încheiat, în favoarea listei miniştrilor pronunţându-se 63 de mebri ai BPN. Florin Roman şi Ilie Bolojan au votat împotrivă. Au fost şi cinci abţineri, printre care Emil Boc, Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău. Noii miniştri sunt Sorin Cîmpeanu, Alexandru Nazare şi Raluca Turcan, iar Lucian Bode, fost titular la Transporturi, preia Ministerul Afacerilor Interne. Lista Guvernului şi programull de guvernare vor fi depuse miercuri dimineaţă în jurul orei 8:00 la Parlament, şedinţa Birourilor Permanente reunite urmând să aibă loc între 9:00 şi 10:00, pentru a stabili calendarul audierii miniştrilor propuşi. După avizul comisiilor, ar urma să aibă loc plenul reunit pentru învestirea noului Guvern, după care noii miniştri vor depune jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI UPDATE - Propunerile PNL pentru Guvern: Alexandru Nazare, Raluca Turcan, Adrian Oros, Sorin Cîmpeanu, Lucian Bode, Nicolae Ciucă, Virgil Popescu, Bogdan Aurescu şi Bogdan Gheorghiu/ Orban: Poate unii au fost supăraţi/ Lista de miniştri, depusă miercuri

UPDATE - Lista votată de liberali: 

Ministerul Finanţelor – Alexandru Nazare

Ministerul Afacerilor Interne –  Lucian Bode

Ministerul Educaţiei –  Sorin Cîmpeanu

Ministerul Energiei – Virgil Popescu

Ministerul Agriculturii – Adrian Oros

Ministerul Muncii – Raluca Turcan

Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu

Ministerul Apărării –  Nicolae Ciucă

Ministerul Culturii – PNL – Bogdan Gheorghiu

Biroul Politic Naţional al PNL s-a reunit marţi seară, de la ora 22:30, în sistem videoconferinţă, pentru a discuta şi valida lista celor nouă miniştri liberali din Cabinetul Cîţu, care ar urma să fie depusă la Parlament, alături de propunerile celorlalte partide din coaliţia de guvernare, USR-PLUS şi UDMR, şi de programul de guvernare. Pe lista care va intra în BPN se vor regăsi mai mulţi miniştri din Cabinetul Orban, unii păstrându-şi portofoliile, iar alţii fiind distribuiţi la alte ministere decât cele deţinute cedate partenerilor de coaliţie. Opţiunile din BPN merg către menţinerea lui Adrian Oros la Agricultură şi prleuarea Ministerului Muncii de către Raluca Turcan, în timp ce la Educaţie ar fi favorit Sorin Câmpeanu. Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan, dar şi Florin Roman l-au acuzat pe Ludovic Orban că a cedat ministere importante doar pentru a-şi asigura preşedinţia Camerei Deputaţilor. Rareş Bogdan a reproşat cedarea Ministerului Dezvoltării, iar Roman l-a acuzat pe Orban că încearcă să-l intimideze şi l-a ameninţat că va face turul României pentru a le spune primarilor că a vândut partidul pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. La fel de vocal a fost Robert Sighiartăru, aspirant la un fotoliu ministerial, care a avertizat că nu va vota lista propusă.

UPDATE - Liderul PNL Ludovic Orban a replicat acuzaţiilor afirmând că deşi PNL nu a obţinut cele mai multe voturi la alegeri - urmând să fie stabilite motivele - şi-a asumat să guverneze, iar acesta a fost mandatul lui, să formeze o coaliţie de guvernare, obiectiv care a fost îndeplinit, susţin surse din PNL.

Referitor la faptul că PNL a pierdut Ministerul Fondurilor Europene, Orban a afirmat Marcel Boloş a fost un ministru foarte bun, dar ca nu a mai putut continua.

El i-a calificat drept mincinoşi pe toţi cei care cred că a cedat pentru funcţii.

Liderul PNL a argumentat că efectual social ar fi devastator dacă nu va fi instalat Guvernul până la sfârşitul anului.

El a susţinut că Sighiartău a refuzat să fie ministru al Dezvoltării şi el nu a avut ce face.

Ludovic Orban a precizat că situaţia în partid se va tranşa la următorul congres, dar a avertizat că nu se lasă judecat de ”oameni fără rezultate”.

UPDATE -  Rareş Bogdan, Florin Roman şi Robert Sighiartău, ultimii doi vehiculaţi ca potenţiali miniştri în Guvernul Cîţu au lansat în şedinţa BPN acuzaţii dure la adresa lui Ludovic Orban, căruia i-au reproşat din nou că a negociat prost în cadrul coaliţiei de guvernare şi că a cedat ministere importante pentru a obţine pentru sine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, au declarat pentru News.ro surse liberale.

Prim-vicepreledintele Rareş Bogdan s-a declarat extrem de dezamăgit şi a anunţat că nu va vota lista miniştrilor, reproşând că nume de miniştri au fost aflate de la televizor.

”Funcţia de la Cameră e importantă, dar nu vânzând tot”, ar fi spus Rareş Bogdan.

Florin Roman l-a acuzat pe liderul PNL că l-a ameninţat prin interpuşi şi l-a ameninţat că va face turul României pentru a le spune primarilor ca le-a vândut partidul pentru funcţia de preşedinte al Camerei.

Emil Boc şi Robert Sighiartău i-au reproşat lui Ludovic Orban că deşi PNL a promis că dezvoltă România, acest slogan a fost golit de conţinut tocmai prin cedarea ministereleor prin care ar fi putut fi atins acest obiectiv.

Sighiartău a avertizat că va vota împotriva listei miniştrilor, remarcând că niciodată PNL nu a negociat mai prost.

Printre puţinii favorabili lui Orban au fost Dan Vâlceanu şi Vlad Nistor.

UPDATE - Ministerul Educaţiei ar putea reveni lui Sorin Câmpeanu, în timpul discuţiilor din BPN fiind însă evocat şi numele lui Sorin Costreie, prorector al Universităţii Bucureşti.

Opţiunile exprimate, merg către păstrarea lui Adrian Oros la Agricultură şi desemnarea Ralucăi Turcan la Ministerul Muncii.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Surse din partid au declarat pentru News.ro că o variantă a listei care va fi discutată în BPN este următoarea:

Finanţe - Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ungureanu

Afaceri Interne - Lucian Bode

Educaţie - Monica Anisie  sau Sorin Cîmpeanu

Muncă - Violeta Alexandru sau Raluca Turcan

Agricultură - Marcel Boloş sau Adrian Oros

Energie - Virgil Popescu

Cultură - Bogdan Gheorghiu

Apărare - Nicolae Ciucă

Externe - Bogdan Aurescu

Şi la USR PLUS au loc şedinţe de validare, lista de miniştri fiind -  Vlad Voiculescu - Sănătate, Cristian Ghinea - Fonduri europene, Claudiu Năsui - Economie (de antreprenoriat şi IMM), Stelian Ion - Justiţie, Cătălin Drulă - Transporturi, Ciprian Teleman - Cercetare.

UDMR şi-a anunţat încă de luni seară propunerile de miniştri - Cseke Attila - Dezvoltare, Tanczos Barna - Mediu şi Eduard Novak - Tineret şi Sport.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat marţi pe Florin Cîţu pentru postul de premier, iar decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, Cîţu având la dispoziţie 10 zile pentru a prezenta în Parlament echipa şi programul de guvernare.

Potrivit declaraţiilor premierului desemnat, acesta ar vrea să convoace deja miercuri seară prima şedinţă de Guvern, ceea ce înseammnă că ar urma ca miercuri să fie depăşite procedura audierii miniştrilor, învestirii Guvernului în Parlament şi depunerii jurământului în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.