Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat, după depunerea listei de miniştri şi a programului de guvernare, că România are nevoie un Guvern legitim, care să îşi poată exercita pe deplin prerogativele. "Ne aflăm într-o situaţie extrem de gravă, după trei ani de guvernare habarnistă care a anulat toate avantajele pe care le-am fi putut dobândi ca urmare a ciclului economic pozitiv, după o guvernare care a făcut praf toate sistemele publice din România", a spus el. Liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan este propusă vicepremier în Cabinetul Orban, senatorul Florin Cîţu este propus la Finanţe, iar şeful Statului Major al apărării Nicolae Ciucă este propus ministru al Apărării, conform listei depuse de premierul desemnat Ludovic Orban .

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Programul de guvernare al PNL: Restructurarea Guvernului, refacerea capacităţii administrative, tranziţia de la o economie bazată pe consum la una bazată pe investiţii
CITEȘTE ȘI Codul Patrimoniului şi restaurarea bisericilor, între priorităţile incluse în programul de guvernare al PNL

UPDATE - "România are nevoie de un guvern legitim, cu deplină capacitate de exerciţiu a prerogativelor sale. PNL, aşa cum i-a anunţat pe români, şi-a asumat răspunderea formării Guvernului şi, după reuşita moţiunii de cenzură, a dat României o formulă de guvernare care urmează procedurile de învestire în cele două camere ale Parlamentului", a spus Orban, joi după-amiază, după depunerea listei de miniştri şi a programului de guvernare.

 

El a spus că situaţia este "extrem de gravă".

"Ne aflăm într-o situaţie extrem de gravă, după trei ani de guvernare habarnistă care a anulat toate avantajele pe care le-am fi putut dobândi ca urmare a ciclului economic pozitiv, după o guvernare care a făcut praf toate sistemele publice din România şi a istrus încrederea investitorilor în Guvern şi în România, după  o perioadă de guvernare în care nu s-a realizat aproape nicio investiţie imporantă în România iar banii publici au fost rsipuţi în chelltuieli nesăbuite, suntem într-un moment în care e nevoie de un guvern care să readucă România pe drumul corect", a afirmat el.

El a spus că sunt de îndeplinit urgenţe, fără de care "se pot crea situaţii extrem de grave care pot să afecteze viaţa fiecărui român".

Orban a menţionat printre obiectivele imediate ordonanţa de urgenţă privind restructurarea Guvernului, numărul de ministere fiind redus.

"În momentul de faţă sunt instituţii publice şi autorităţi locale care nu au resurse financiare pentru a încheia anul. Există riscul să nu se poată plăti salarii, indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi, salarii ale asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi... Există riscul ca autorităţi locale să nu mai aibe resursele financiare să asigure căldura în şcoli, iluminatul public în localităţile pe care le conduc. Este o nevoie de o rectificare bugetară care să asigure resursele financiare către toate instituţiile publice din România şi către toate autorităţile locale", a afirmat el.

Premierul desemnat consideră că este nevoie de un Guvern legitim "pentru că pregătirea pentru iarnă aproape că nu a fost realizată".

 

Nr.

crt.

Funcţia

Prenume / Nume

  1.  

Prim-ministru

Ludovic Orban

  1.  

Viceprim-ministru

Raluca Turcan

  1.  

Ministrul Finanţelor Publice

Vasile-Florin Cîţu

  1.  

Ministrul Afacerilor Interne

Marcel Ion Vela

  1.  

Ministrul Afacerilor Externe

Bogdan Lucian Aurescu

  1.  

Ministrul Justiţiei

Marian Cătălin Predoiu

  1.  

Ministrul Apărării Naţionale

Ionel Nicolae Ciucă

  1.  

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri

Virgil-Daniel Popescu

  1.  

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor

Lucian Nicolae Bode

  1.  

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Nechita-Adrian Oros

  1.  

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Costel Alexe

  1.  

Ministrul Lucrărilor publice, Dezvoltării şi Administraţiei

Ion Ştefan

  1.  

Ministrul Fondurilor Europene

Ioan Marcel Boloş

  1.  

Ministrul Sănătăţii

Victor Sebastian Costache

  1.  

Ministrul Educaţiei şi Cercetării

Cristina Monica Anisie

  1.  

Ministrul Culturii

Bogdan Gheorghiu

  1.  

Ministrul Tineretului şi Sportului

Marian Ionuţ Stroe

  1.  

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale

Victoria Violeta Alexandru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obiectivele propuse prin programul de guvernare urmăresc în principal:

 

- Organizarea şi desfăşurarea corectă a alegerilor politice programate în 2020 şi reluarea dezbaterilor publice privind legile Justiţiei pentru corectarea lor în acord cu recomandările instituţiilor europene.

- Restructurarea Guvernului şi refacerea capacităţii administrative şi a încrederii cetăţenilor în instituţiile statului prin reaşezarea structurilor de guvernare centrală şi locală pe principiile eficienţei instituţionale şi meritocraţiei administrative;

- Tranziţia de la modelul economic actual bazat pe creşterea consumului, fără asigurarea investiţiilor necesare sustenabilităţii cheltuielilor publice, la un model economic care să stimuleze dezvoltarea economică bazată pe investiţii şi pe creşterea competitivităţii şi productivităţii, având ca obiectiv prioritar diminuarea dezechilibrelor economice.

”Din această perspectivă, Partidul Naţional Liberal va acţiona în următoarea perioadă pentru introducerea unor măsuri de corectare a derapajelor înregistrate în guvernarea Partidului Social Democrat şi pentru reorientarea politicilor publice către o abordare durabilă în care creşterea economică să creeze bunăstare”, se arată în document.

După depunerea la Parlament a listei Guvernului şi a Programului de guvernare, Birourile Permanente reunite stabilesc calendarul audierii miniştrilor în comisiile parlamentare de specialitate şi apoi votul de învestire în plenul Camerelor reunite, pentru care sunt necesare cvorum şi cel puţin 233 de voturi favorabile. Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, noul Guvern îşi poate începe activitatea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.