Reprezentanţi ai ministerelor, autorităţilor centrale şi cultelor religioase au participat, vineri la Palatul Victoria, la reuniunea Comitetului Interministerial pentru Românii de Pretutindeni organizat de către Departamentul pentru Românii de Pretutideni (DRP). Scopul acestei întrevederi a fost acela de a identifica modalităţile şi programe prin care statul român poate să-i sprijine pe românii care trăiesc, muncesc şi studiază în afara graniţelor ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Misiunea acestui comitet vizează o abordare multidimensională, bazată pe o foarte bună coordonare interministerială. În acelaşi timp, urmăreşte armonizarea programelor tuturor instituţiilor, dublate de un dialog dinamic cu reprezentanţii comunităţilor de români din afara graniţelor, precum şi cu cei ai mediului academic şi ai societăţii civile”, a declarat secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, care a prezidat şedinţa Comitetului Interministerial, conform unui comunicat de presă al Guvernului.

În cadrul reuniunii de vineri au fost prezentate şi analizate politicile publice actuale destinate românilor de pretutindeni, atât din diaspora cât şi din comunităţile istorice.

De asemenea, au fost prezentate priorităţile şi direcţiile de acţiune asumate de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni prin Programul de Guvernare 2021-2024.

Discuţiile au vizat programele de sprijin financiar nerambursabil puse la dispoziţie de către DRP în anul 2022 precum granturile pentru educaţie în limba română dar şi cele pentru mediul asociativ românesc din străinătate. Totodată, s-a vorbit şi despre bursele acordate de către DRP elevilor etnici români din Ucraina înscrişi în clasele I-IV în şcolile cu predare în limba română ca limba maternă sau cu predarea unor materii în limba română, mai indică sursa citată.

De asemenea, au fost discuţii despre amplificarea dialogului interinstituţional în vederea derulării unor programe complexe care să răspundă nevoilor românilor aflaţi în afara graniţelor ţării.

La reuniune au mai participat reprezentanţi ai instituţiilor care ar putea contribui la elaborarea şi implementarea de politici publice adresate românilor din diaspora şi din comunităţile istorice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.