Comisia parlamentară SRI a derulat, marţi, o activitate de control la sediul direcţiei generale de analiză din cadrul Serviciului Român de Informaţii. Parlamentarii şi membrii echipei de conducere a direcţiei au discutat despre organizarea şi activitatea unităţii, care reprezintă poarta unică de ieşire a informărilor SRI destinate beneficiarilor legali din plan central şi asigură coordonarea întregii activităţi de analiză desfăşurate de SRI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform comunicatului de presă al Comisiei parlamentare de control al SRI, în aria sa de responsabilitate intră valorificarea cunoaşterii Serviciului Român de Informaţii cu privire la riscuri, ameninţări, vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale, dar şi oportunităţi de promovare a intereselor de securitate ale României, către beneficiari legali şi în formate parteneriale interne şi externe. De asemenea, are atribuţii în planificarea strategică a activităţii informativ-operative, de o manieră care să reflecte mutaţiile tot mai imprevizibile ale mediului de securitate.

„Reprezentanţii SRI au precizat că, în anul 2022, au fost remise beneficiarilor legali din plan central un număr semnificativ de materiale de informare care au abordat aspecte relevante referitoare la evoluţii în planul securităţii naţionale aferente domeniilor din competenţă, în conformitate cu necesităţile de cunoaştere ale acestora. Având în vedere actualul context generat de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina, printre principalele teme care au făcut obiectul informării factorilor de decizie din plan central au figurat evoluţii asociate acestuia şi implicaţii la nivel naţional, securitatea energetică şi fenomenul de propagandă şi dezinformare. Au fost relevate, totodată, eforturile SRI pentru modernizarea manierei de punere la dispoziţia beneficiarilor legali a informărilor serviciului, printr-un sistem informatic dedicat, securizat, care asigură transmiterea informaţiilor clasificate într-un mod facil, rapid şi sigur”, mai arată sursa citată.

Parlamentarii din Comisie au fost interesaţi să aprofundeze aspecte referitoare la relaţionarea cu beneficiarii legali şi la eficienţa actului de informare a acestora, precum şi la măsura în care schimbări legislative recente (introducerea în categoria beneficiarilor legali ai informărilor SRI a primarilor de sector ai municipiului Bucureşti şi ai municipiilor reşedinţă de judeţ) au generat deja efecte, mai precizează sursa menţionată.

De asemenea, senatorul Cristian Chirteş, preşedintele Comisiei, a subliniat importanţa continuării eforturilor pentru a impulsiona dialogul şi feedback-ul instituţional la informările realizate de serviciu, pentru fundamentarea actului de decizie în stat. Reprezentanţii SRI  au clarificat faptul că serviciul revine în informare în situaţiile în care problemele semnalate persistă. În plus, beneficiarilor legali le sunt aduse la cunoştinţă, la numirea în funcţie, principalele aspecte cu incidenţă în planul securităţii naţionale din aria lor de responsabilitate.

În context, a fost adusă în discuţie şi necesitatea actualizării cadrului legislativ în domeniul securităţii naţionale, care să ofere direcţie, claritate şi predictibilitate pentru activitatea SRI, mai ales în actualul context de securitate.

De asemenea, unitatea de analiză a SRI a relevat faptul că una dintre preocupările consonante cu direcţia strategică a SRI de a se menţine o organizaţie modernă şi performantă este dezvoltarea analizei predictive, astfel încât să poată fi identificate timpuriu deopotrivă noi riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale, dar şi oportunităţi de promovare a intereselor de securitate ale României.

În finalul discuţiilor, preşedintele Comisiei a apreciat activitatea foarte bună desfăşurată de SRI pentru informarea oportună a factorilor de decizie în stat cu privire la evoluţii relevante pentru securitatea naţională a României şi a subliniat progresele înregistrate în activitatea unităţii centrale de analiză de la ultima activitate de control derulată de Comisie, mai indică sursa amintită.

Totodată, având în vedere complexitatea activităţilor din portofoliu, a exprimat interesul pentru continuarea şi aprofundarea discuţiilor, în a doua jumătate a anului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.