Senatorii din comisia juridică au adoptat, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil proiectului de lege de aprobare a OUG 14/2017 prin care a fost abrogată controversata OUG 13/2017 şi au admis două amendamente formulate de USR prin care au fost puse în acord două articole din OUG 14 cu deciziile Curţii Constituţionale (CCR). În timpul dezbaterilor, preşedintele comisiei, social-democratul Şerban Nicolae, a dat-o afară din sală pe reprezentanta Parchetului General, căreia i-a reproşat că a venit neinvitată la comisie, apoi a avut un schimb dur de replici cu senatoarea PNL Alina Gorghiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul favorabil a fost dat cu unanimitate de voturi, toţi membrii comisiei juridice fiind de acord cu adoptarea OUG 14. Comisia juridică a adoptat şi două dintre amendamentele depuse de USR pentru a armoniza Codurile penale cu deciziile Curţii Constituţionale.

Astfel, a fost modificat alineatul (5) al articolului 25 din Codul de procedură penală declarat neconstituţional de către CCR anul trecut (decizia 586/2016) şi a fost introdusă posibilitatea recuperăriiprejudiciului prin intermediul unei acţiuni civile în cazul în care intervine prescripţia răspunderii penale.

Un alt articol din Codul de procedură penală amendat de comisia juridică a Senatului pentru a fi pus în acord cu o decizie a CCR de anul trecut (decizia 614/2016) a fost articolul 215, alineatul doi care priveşte controlul judiciar. CCR a statuat că prevederile acestui articol sunt constituţionale în măsura în care prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar se face cu aplicarea prevederilor articolului 212 alin. (1) şi alin. (3) din Codul de procedură penală.

Proiectul de aprobare a ordonanţei va ajunge, marţi, în şedinţa de plen a Senatului, iar apoi va fi trimis Camerei Deputaţilor, care este forul decizional în acest caz.

În cadrul şedinţei comisiei juridice, senatorii PNL şi cei ai USR au propus şi respingerea OUG 13, la pachet cu aprobarea OUG 14.

”E important să le discutăm împreună, existând un risc destul de mare să dăm un semnal prost dacă am discuta azi exclusiv OUG 14. Există o temere reală că, adoptându-se exclusiv OUG 14, creem sau lăsăm o breşă pentru a putea fi activate ulterior dispoziţiile OUG 13”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Fosta şefă a liberalilor a fost susţinută de senatorul USR, George Drică. ”Îmbrăţişăm acelaşi punct de vedere, aceste ordonanţe să meargă împreună şi să ajungă împreună la vot. Dacă se doreşte rezolvarea acestei probleme şi dorim să stingem definitiv această situaţie, e musai sa respingem OUG 13 şi să discutăm pe OUG 14. Dacă lăsăm OUG 13 în procedură parlamentară şi votăm exclusiv OUG 14, riscăm să deschidem o cutie a pandorei”, a declarat senatorul USR.

Preşedintele comisiei juridice, social-democratul Şerban Nicolae, s-a opus însă discutării OUG 13 la pachet cu OUG 14, iar colegii săi de la PSD şi ALDE i-au urmat exemplul. Propunerea PNL şi USR a căzut la vot, cinci senatori (PNL, USR şi UDMR) pronunţându-se pentru discutarea la pachet a celor două ordonanţe, iar restul de şase (PSD şi ALDE) s-au abţinut.

În timpul dezbaterilor asupra OUG 14, preşedintele comisiei, social-democratul Şerban Nicolae, a dat-o afară din sală pe reprezentanta Parchetului General, căreia i-a reproşat că a venit neinvitată la comisie, apoi s-a angajat într-un schimb dur de replici cu senatoarea PNL Alina Gorghiu.

CITEȘTE ȘI Scandal în comisia juridică a Senatului. Şerban Nicolae a dat-o afară pe reprezentanta Parchetului apoi s-a certat cu Gorghiu. Nicolae: ”Ce frică vă e de servicii!” Gorghiu: ”Cei şapte ani de acasă n-au legătură cu serviciile”. VIDEO

Scandalul în comisia juridică a izbucnit imediat ce rezentanta Parchetului General a luat cuvântul, la cererea Alinei Gorghiu, asupra unui amendament din legea de aprobarea a OUG 14. Preşedintele Comisiei, Şerban Nicolae, i-a atras acesteia atenţia că nu a fost invitată şi că nu are voie să vorbească.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.