Comisia Europeană a transferat, joi, României, 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanţare, reprezentând echivalentul a 13 % din totalul de granturi alocate acestei ţări în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde euro, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro. Guvernul a transmis, joi, printr-un comunicat, că România primeşte prima tranşă din PNRR, în cuantum de 1,851 mld. euro din prefinanţarea totală de 3,793 mld. euro din valoarea contribuţiei financiare pe anul 2021. Pentru anul 2021 şi primul trimestru al anului 2022 sunt planificate 45 de ţinte sau jaloane din care 5 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare, precizează Executivul, iar anul viitor ţara noastră va primi o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro. Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu a scris, joi, pe Facebook, după ce Comisia Europeană a virat României primii bani din PNRR, că pentru Executiv reprezintă o urgenţă construcţia unui cadru legal pentru a putea cheltui aceşti bani şi a precizat că va urma destul de repede şi un avans pentru partea de împrumuturi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Guvernul, după ce România a primit prima tranşă de bani din PNRR: Anul viitor, ţara noastră va primi o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro
CITEȘTE ȘI Ministrul Finanţelor, după ce Comisia Europeană a transferat României primii bani din PNRR: Va urma destul de repede şi un avans pentru partea de împrumuturi / Reprezintă o urgenţă construcţia unui cadru legal pentru a putea cheltui aceşti bani

Potrivit unui comunicat oficial, la data de 2 decembrie, Comisia Europeană a transferat României 1,8 miliarde EUR sub formă de prefinanţare, echivalentul a 13 % din totalul de granturi alocate acestei ţări în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR).

Plata de prefinanţare va sprijini demararea implementării măsurilor de investiţii şi de reformă cuprinse în Planul de redresare şi rezilienţă al României.
 
Se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde EUR, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR.
 
În privinţa asigurării tranziţiei către o economie verde, planul României prevede investiţii de 3,9 miliarde EUR în modernizarea infrastructurii feroviare, inclusiv a căilor ferate şi a materialului rulant electrificate sau cu emisii zero.
 
Pentru sprijinirea tranziţiei digitale, planul prevede 1,5 miliarde EUR pentru digitalizarea administraţiei publice în domenii-cheie precum justiţia, ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială, mediul, gestionarea funcţiei publice şi dezvoltarea competenţelor, achiziţiile publice, securitatea cibernetică, fiscalitatea şi vama, cu construirea simultană a unei infrastructuri guvernamentale securizate de tip cloud şi eliberarea de cărţi de identitate electronice pentru 8,5 milioane de români. 
 
La capitolul consolidării rezilienţei economice şi sociale, planul va sprijini un proces decizional mai bun şi sustenabilitatea fiscală prin intermediul unui cadru bugetar consolidat, al unor reforme ale administraţiei fiscale şi ale cadrului fiscal, al unei reforme a sistemului de pensii şi al unui control mai bun al cheltuielilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.