Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA îl audiază miercuri, începând cu ora 10:00, pe fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, iar membrii comisiei vor merge, tot miercuri, la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), unde este stocată arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, Şerban Nicolae, a anunţat săptămâna trecută că miercuri, începând cu ora 10:00, o să fie invitaţi patru foşti miniştri ai Justiţiei din parioada 2004 - 2008 (Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu şi Cătălin Predoiu,), pentru a fi audiaţi în legătură cu arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei.

Dintre cei patru, doar Cătălin Predoiu a răspuns invitaţiei comisiei.

Şerban Nicolae a mai spus că la finalul aceleiaşi zile, membrii comisiei vor face o vizită la sediul ANP, unde este depozitată arhiva SIPA, pentru a-şi face o impresie despre modul în care sunt stocate asemenea documente, care este zona de acces, care sunt măsurile de siguranţă luate.

”Printre altele, trebuie să verificăm şi dacă au fost semnalate de către instituţii abilitate sau de către observatori ocazionali incidente de securitate: persoane care au intrat neautorizat, persoane care au încercat să sustragă, să distrugă, să fotocopieze documente din arhiva acestei instituţii sau să manipuleze în orice alt mod informaţiile conţinute acolo (...) Să ne facem o impresie asupra modului în care a fost utilizat acest spaţiu: cum a fost el amenajat, ce măsuri de siguranţă s-au luat, camere de vederi, personal de pază, număr de intrări, de guri de acces şi aşa mai departe”, a mai spus Şerban Nicolae.

La finalul lunii septembrie, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA.

Săptămâna trecută, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost audiat de către membrii comisiei de anchetă privind arhiva SIPA.

Toader a declarat în faţa comisiei că a fost avertizat când a fost numit în funcţie că la minister există o bombă cu ceas care ticăie şi că ea se numeşte arhiva SIPA. Toader a mai spus că în arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei sunt mai multe tipuri de documente: cărţi de muncă ale funcţionarilor cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), documente privind viaţa privată, acte care ţin de Arhivele Naţionale şi înscrisuri clasificate secret de serviciu.

Ministrul Justiţiei a mai declarat în faţa comisiei că i se pare nefiresc faptul că nu există o evidenţă clară a persoanelor care au intrat de-a lungul timpului în arhiva SIPA şi dacă acestea aveau sau nu certificat ORNISS. El a explicat că a solicitat şi a primit informaţii despre persoane care au intrat în arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei fără a avea certificat ORNISS, informaţii pe care le-a trimis la DIICOT.

Pe 15 mai, fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu din perioada 2008 - 2012 susţinea că, în mandatul său, nu s-a intrat în arhiva SIPA, care a rămas sigilată pe toată durata mandatului.

”În mandatul meu nu s-a intrat în arhiva SIPA. Arhiva a rămas sigilată pe toată durata mandatului. Legat de ceea ce s-a întâmplat până în 2008, am cerut comisiei Chiuariu un raport pe care l-am trimis la CSAT”, a scris Predoiu pe pagina sa de Facebook.

El a menţionat că, ulterior, a făcut o consultare scrisă interinstituţională, o dezbatere publică şi un proiect de lege, care prevedea preluarea arhivei SIPA de către Arhivele Statului şi pe care l-a trimis Secretariatului General al Guvernului.

”Remarc că toţi miniştrii care mi-au urmat, Corlăţean, Pivniceru, Ponta, Cazanciuc, Prună, Iordache şi, până la această oră, Toader, au subscris acestei proceduri, de vreme ce nu au schimbat-o”, a încheiat Cătălin Predoiu.

Declaraţiile fostului ministru al justiţiei au fost făcute în contextul unor articole publicate de Evenimentul Zilei, potrivit cărora parte din arhiva SIPA - care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor - a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse.

Pe 9 iunie, Ministerul Justiţiei a făcut publice rapoartele comisiilor privind arhiva SIPA, iar potrivit unui proces-verbal din aprilie 2008, întocmit la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) în timpul mandatului lui Tudor Chiuariu, a fost desigilat un fişet metalic în care se afla suma de 127.876 de lei reprezentând fonduri operative necheltuite la dată desfiinţării SIPA.

Procesul verbal al desigilării fişetului a fost semnat de Horia Georgescu, Iulia Scântei,  Marius Iosif şi Alexandru Şerban.

Pe 31 mai 2007, o comisie înfiinţată din ordinul fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu a ajuns la concluzia că prima Comisie instituită de Monica Macovei a avut ca scop exclusiv inventarierea arhivei SIPA. Comisia a finalizat inventarierea la sfârşitul lui 2006.

Concuziile acestui raport arată că prima comisie, formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul Paul Dumitriu, a avut ca scop analizarea şi stabilirea destinaţiei documentelor aparţinând fostei DGPA şi depozitate la sediul ANP. „Comisia nu a făcut un raport pe care să-l înainteze MJ privind destinaţia arhivei operative. Nu se putea face acest raport cu doar doi oameni”, se arată în raportul înaintat către Cătălin Predoiu.

Pe 31 mai 2007 s-a format o nouă comisie din care făceau parte judecători şi procurori detaşaţi în MJ. Aceştia au efectat  17 deplasări la sediul ANP, unde era depozitată arhiva SIPA. În aprilie 2008, comisia arăta în raport că membrii comisiei stabilite de fostul ministru Monica Macovei în februarie 2005 au ridicat documente din arhiva operativă a Serviciului de Informaţii Clasificate din MJ, nu din arhiva SIPA, pe care le-au predat ministrului.

În urma acestui raport, membrii Comisiei au recomandat sesizarea organelor competente şi inventarierea tuturor documentelor din arhiva SIPA.

Un alt raport privind activitatea Comisiei de verificare instituită în septembrie 2007 arată că fostul ministru Monica Macovei a cerut consilierului prezidenţial Sergiu Medar emiterea în CSAT a unui ordin prin care să se redistribuie suma de 127.876 de lei reprezentând fonduri operative necheltuite la data desfiinţării SIPA. Acest lucru s-a întâmplat şi pe 19 ianuarie 2007 - şeful biroului de informaţii clasificate din cadrul MJ a predat şefului ANP Bogdan Alexandru întreaga sumă de bani.

Membrii comisiei mai arată în raport că nu au identificat înscrisuri financiar-contabile privind cheltuielile operative ale SIPA, iar Florian Ungur, fost şef de birou în serviciul de informaţii clasificate, a declarat că "SIPA nu a cheltuit fonduri pentru cheltuieli operative din 31.06. 2006”, data desfiinţării serviciului.

"Din punct de vedere managerial, pe durata mandatului fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei, responsabilitatea managerială cu privire la modul de gestionare a cheltuirii fondurilor operative ale SIPA aparţin conducerii SIPA”, se mai arată în raportul semnat de Horia Georgescu, Laura Scântei şi Iosif Marius.

Hotărârea de Guvern privind arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA sau SIPA) a fost publicată în Monitorul Oficial, unul dintre articolele HG dând posibilitatea comisiei care se va ocupa de inventarierea şi predarea documentelor către Administraţia Naţională a Penitenciarelor sau Arhivele Naţionale să predea informaţii către organele judiciare dacă acestea oferă motive pentru solicitarea lor în cazul unor proceduri judiciare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.