Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că este foarte, foarte mică probabilitatea ca România să aibă parte de o pană de curent totală, aşa cum a fost săptămâna trecută în Republica Moldova, în contextul atacurilor ruseşti din Ucraina. „Chiar şi dacă s-ar întâmpla chestiunea aceasta, sunt măsuri pregătite să putem relua furnizarea cu energie electrică, într-un timp foarte scurt”, a adăugat premierul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pentru România este foarte, foarte puţin probabil să se întâmple un astfel de moment. Sigur, trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie. Dar, revin, probabilitatea de a intra în black-out, adică într-o pană de curent totală, este foarte, foarte mică. Chiar şi dacă ar fi să se întâmple chestiunea aceasta, sunt măsuri discutate la nivelul întregului sistem energetic astfel încât să putem să reluăm alimentarea cu energie electrică în timp foarte scurt. Mai mult decât atât, pentru tot ceea ce înseamnă puncte vitale la nivel naţional sunt luate măsurile de duplicare a reţelei existente cu măsuri de tip generatoare prin care se asigură funcţionarea acestor puncte vitale pe teritoriul naţional. Sunt aspecte foarte bine discutate, coordonate, la nivelul Guvernului, cu toate instituţiile implicate în tot ceea ce ţine de domeniul energetic şi domeniul de situaţii de urgenţă. Pentru că aici Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu autorităţile locale, joacă un rol foarte important în preluarea acestor… în preluarea şi punerea în practică a acestor măsuri”,  a afirmat Nicolae Ciucă, chestionat joi seara la RTV dacă există pericolul pentru România să se întâmple ca în Republica Moldova în ceea ce priveşte o posibilă pana de curent generalizată.

Premierul a adăugat că la capitolul aprovizionării cu gaze naturale „am intrat în perioada de iarnă cu peste trei miliarde de metri cubi în depozite”.

”Nu-mi aduc aminte să fi avut vreodată atât de bine asigurate. 98% din cantitate în depozite. Şi, de asemenea, sunt deja demersurile aproape finalizate, cred că foarte curând urmează să fie şi formalizate, de asigurare a cantităţilor necesare de gaz de la furnizorii noştri externi. Deci pot să dau asigurări în acest moment că nu avem probleme cu asigurarea cantităţilor necesare de gaz”, a mai spus Ciucă.

Cel puţin trei persoane au murit la Kiev şi şase au fost rănite, săptămâna trecută, după un nou atac masiv cu rachete al Rusiei care a vizat întreg teritoriul ţării şi a cauzat întreruperi ale energiei electrice şi alimentării cu apă, inclusiv Republica Moldova fiind afectată de o pană aproape generalizată de curent electric. Astfel, curentul electric pe teritoriul Republicii Moldova a fost întrerupt în majoritatea localităţilor din ţară, inclusiv la Chişinău,

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.