Prim-ministrul NicolaeCiucă l-a primit, marţi la Palatul Victoria, pe ministrul pentru Afaceri Externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, James Cleverly, iar întâlnirea a avut ca principale teme situaţia de securitate regională, războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Un punct important al întrevederii s-a referit la relaţiile bilaterale între Marea Britanie şi România, care merită atenţia deosebită a celor două părţi, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a  menţionat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei şi Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce priveşte exporturile de cereale şi susţinerea cu produse energetice. În acest context, premierul a menţionat că România asigură Republicii Moldova 80-90% din necesarul de energie.

În planul relaţiilor bilaterale, a fost remarcată Declaraţia Comună vizând consolidarea Parteneriatului Strategic şi adaptarea sa la realităţile noului statut al Regatului Unit, determinat de retragerea din UE, precum şi la evoluţiile internaţionale de actualitate. Acest document bilateral urmează să fie încheiat în curând şi va acoperi domenii importante de cooperare precum securitate şi apărare, cyber, energie şi noi tehnologii, respectiv relaţiile investiţionale, de afaceri.

Prim-ministrul României a punctat importanţa clarificării statutului cetăţenilor români care au ales să rămână în Marea Britanie ca rezidenţi, având în vedere drepturile lor de cetăţeni europeni, mai indică sursa citată.

Ministrul pentru Afaceri Externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, James Cleverly, a apreciat cooperarea bilaterală excelentă şi a subliniat că proiectele comune trebuie continuate, indiferent de aspectele ce caracterizează relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

În plus, ministrul James Cleverly a dat asigurări că românii sunt bineveniţi în Marea Britanie, la fel ca toţi cetăţenii europeni, şi a remarcat profesionalismul lor şi uşurinţa de a se integra în societatea britanică.

Înaltul oficial britanic a mulţumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei şi Republicii Moldova şi a arătat deplina deschidere pentru cooperarea bilaterală în scopul sprijinirii, în continuare, a celor două state, conform sursei menţionate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.