Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat marţi că deficitul bugetar la sfârşitul anului trecut a fost 4,6%, explicând că bugetul construit de PSD a fost nerealist, întrucât prognoza venituri mai mari decât cele colectate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Ministrul a anunţat într-o conferinţă de presă un deficit de 4,6% la finele lui 2019, explicând că estimarea Guvernului PNL  la rectificarea bugetară a fost un deficit de 4,4% din PIB, dar au existat elemente care nu au putut fi prevăzute, invocând plata datoriei către firmele deţinute de fraţii Micula.

”Una dintre cauze o reprezintă plata sumei pentru care există titlu executoriu, în urma procesului intentat statului român de fraţii Micula. Există o decizie judecătorească, suma trebuia plătită”, a explicat Cîţu.

O altă cauză o reprezintă încasări mai mici cu 1,3 miliarde de lei mai mici din dividende suplimentare de la companiile controlate de stat.

”În acest caz, există neclarităţi la unele companii, de aceea voi trimite un control financiar pentru a lămuri situaţia”, a spus ministrul.

În plus, el a amintit şi de suma de 910 milioane de lei pentru stingerea obligaţiilor financiare rezultate din din hotărâre arbitrală nr ARB/05/20, dar si de cheltuielile suplimentare de 1,3 miliarde de lei efectuate în decembrie - cheltuieli de capital şi de funcţionare la unităţile administrativ-teritoriale.

”Am vrut să fim un partener corect, ca stat, şi să plătim facturile restante în noiembrie şi decembrie. Nu poţi cere, ca stat, corectitudine din partea companiilor private, dacă tu nu-ţi plăteşti datoriile”, a spus ministrul.

El a amintit că, în anii anteriori, ţinta de deficit era atinsă prin amânarea plăţilor restante, în special în ultimele două luni ale anului.

El a acuzat că PSD a dirijat banii de la investiţii către salarii şi pensii în timp ce PNL a plătit facturile pentru investiţii.

”Au fost facturi acumulate în ani de zile, neplătite de fostul guvern”, a argumentat Câţu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.