Fostul premier Dacian Cioloş a răspuns, luni, prin platforma sa, România 100, unor întrebări legate de acuzaţiile care i se aduc şi pentru care Parlamentul face anchetă privind situaţia execuţiei bugetare din 2016, el numind comisia care va face cerectări în acest sens ”Comisia despre nimic”. Cioloş a reafirmat că nu există nicio ”gaură” în buget, că nu a lăsat nicio moştenire grea actualului Guvern, dimpotrivă, a uşurat povara fiscală prin rambursări mai mari de TVA, de un miliard de lei în plus, şi a creat condiţii favorabile pentru a încasa mai mulţi bani europeni în 2017.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacian Cioloş a reafirmat că nu există nicio ”gaură” în bugetul anului 2016, precizând că dacă aşa ceva ar ar fi existat, aceasta ar fi trebuit să aibă un impact asupra deficitului.

”Am încheiat însă anul cu un deficit de 2,6%, mai mic decât cel estimat iniţial de 2,8% ceea ce demonstrează ca am guvernat cu responsabilitate şi prudenţă, într-un an cu numeroase presiuni electorale. Mai degrabă, această idee poate fi considerată o «fumigenă» a celor care caută scuze pentru a explica de ce nu pot realiza promisiunile făcute în campanie de PSD şi ALDE”, a afirmat Cioloş.

Strict tehnic, a precizat fostul premier, cel mult se poate vorbi despre ”o estimare prea ambiţioasă atunci când a fost făcută proiecţia bugetară pentru 2016 la capitolul fonduri externe nerambursabile”, precizând că estimarea iniţială a fost făcută de Guvernul Ponta în 2015, Guvernul Cioloş preluând această estimare existentă la Ministerul de Finanţe atunci când a adoptat bugetul.

Cioloş a vorbit şi despre ”dezastrul pe segmentul de fonduri europene” pe care tehnocraţii l-ar fi găsit la instalare.

”Nu exista nici o autoritate de management desemnată şi nici un plan realist pentru pregătirea procesului de desemnare, doar 10 apeluri de proiecte erau lansate şi doar 11 condiţionalităţi din cele 36 erau îndeplinite”, a spus Cioloş amintind de măsurile pe care tehnocraţii le-au luat pentru a îndrepta aceste lucruri.

Cioloş a subliniat că în 2016 s-au făcut eforturi semnificative pentru a debloca programele europene, iar rezultatele au început să se vadă şi se vor vedea şi mai mult în 2017 dacă noul guvern va implementa eficient proiectele demarate de guvernul pe care el l-a condus.

Cât despre rectificarea din noiembrie, cea de-a doua a Guvernului Cioloş, care a fost pozitivă, fostul şef al Executivului a explicat că datele privind evoluţia economică şi situaţia încasărilor bugetare din veniturile fiscale le-au permis o nouă rectificare.

”Prin această rectificare au fost distribuite sume suplimentare în valoare de cca. 287 milioane lei şi au fost alte redistribuiri între ministerele şi instituţiile care au făcut economii în 2016 către celelalte instituţii care au angajat cheltuieli mai mari”, a arătat fostul premier.

Cioloş a mai spus că Guvernul său a lăsat o proiecţie bugetară pentru 2017 plecând de la datele preliminare privind execuţia bugetară pe anul anterior.

”Noi am prevăzut un nivel al veniturilor similar celui estimat în 2016, respectiv cca. 236 mld. Lei şi un deficit de 2,9%. Însă, noul guvern a adoptat deja o serie de decizii cu un impact bugetar suplimentar de cca. 9 miliarde de lei, care se adaugă la deficitul prognozat de 2,99%. Această înseamnă din punctul nostru de vedere că după prima luna de guvernare din 2017 vorbim de o nouă estimare a deficitului care în aceste condiţii ar urma să depăşească 4% din PIB, ceea ce face foarte greu sustenabilă proiecţia bugetară pentru 2017”, a precizat Cioloş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.