Fostul premier Dacian Cioloş consideră că, în raportul privind MCV, este foarte clar exprimată intenţia Comisiei Europene de a pune capăt acestui mecanism înainte de începerea Preşedinţiei României la Consiliul UE, ”doar dacă România demonstrează că statul de drept şi independenţa justiţiei sunt respectate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu pentru a face plăcere cuiva de la Bruxelles, din capitalele statelor democratice sau din altă parte, ci pentru că acestea fac parte din valorile la care am aderat odată cu intrarea în UE şi care stau la baza bunăstării şi a libertăţilor fundamentale ale omului”, continuă Cioloş într-o postare pe Facebook.

Fostul premier afirmă că anul trecut s-au făcut progrese considerabile în acest sens, pentru că, la acea vreme, atât Guvernul, cât şi societatea civilă, alături de instituţiile din sistemul judiciar au dovedit că asta îşi doresc pentru România.

”Anul acesta, Guvernul şi majoritatea politică din Parlament au luat din nou justiţia la ochi. La începutul anului, cu o tentativă de lovitură scurtă în plină figură. După ieşirea oamenilor în stradă, loviturile s-au reluat dar mai «finuţ», pentru a nu se vedea vânătăile, însă obiectivele par să rămână aceleaşi: subordonarea politică (şi nu evitarea abuzurilor aşa cum ni se spune) a sistemului judiciar care pare să încurce socotelile unora care au impresia în continuare că puterea politică vremelnică înseamnă dreptul de a trata statul şi bunurile publice ca pe propria moşie”, continuă Dacian Cioloş.

El precizează că acest gen de semnale precum cel al Comisiei Europene sunt utile, dar nu vor putea înlocui niciodată voinţa şi sinceritatea politică în a accepta că fără justiţie independentă nu vom scăpa de tentaţia corupţiei, nici la vârful şi nici la baza societăţii.

”Şi că fără cinste şi onestitate nu vom avea bunăstare consolidată oricât de bine ar merge economia. Acei politicieni care încă ezită în a face ceea ce spun atunci când clamează susţinerea independenţei justiţiei trebuie să aleagă sinceritatea. Iar cei care stau pe margine sperând că lucrurile se vor schimba de la sine să-şi asume la viitoarele alegeri un rol activ. Până la alegeri să dăm semnalul clar celor care acum abuzează de puterea dată de o majoritate politică în Parlament şi la guvernare că modificările legislative care merg împotriva independentei justiţiei şi a statului de drept nu ne reprezintă pe cei mulţi”, mai scrie Cioloş.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.