Preşedintele USR Dacian Cioloş a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, despre priorităţile partidului în noua sesiune parlamentară, că aceste vizează câteva domenii importante, educaţie, justiţie, mediu şi chestiuni legate de muncă şi afaceri sociale. ”Toate iniţiativele vor avea în vedere punerea în practică a PNRR”, a mai arătat liderul USR, precizând că reprezintă o prioritate, aşa cum trebuie să fie şi pentru actuala coaliţie de guvernare. USR va depune o moţiune simplă la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu, a mai anunţat Cioloş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moţiunea simplă completă a USR împotriva ministrului Energiei Virgil Popescu poate fi accesată AICI.

„Confirm încă odată faptul că USR va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, la începutul acestei sesiuni parlamentare”, a spus preşedintele USR, arătând că a solicitat în mai multe rânduri adoptarea de măsuri care să reducă facturile forate mari la energie şi au venit şi cu propuneri în acest sens.

„Am tras şi noi concluzii alături de mulţi cetăţeni ai României care plătesc în continuare facturi mari, faptul că felul cum a fost gestionat acest subiect este unul catastrofal, şi asta are impact asupra buzunarelor cetăţenilor. Din păcate, liderii coaliţiei PSD şi PNL au continuat cu acelaşi lidership în Guvern pe domeniul energiei", a spus Cioloş, acuzând actuala coaliţie că nu a venit cu soluţii.

„Au preferat să păstreze aceeaşi persoană în fruntea ministerului, cu toate că deja e foarte clar că i-a cam atins limitele de competenţă pe acest domeniu, aşa încât vom crea această oportunitate, să avem în Parlament o discuţie pe acest subiect şi pentru ca parlamentarii să poată să spună, prin votul lor dacă într-adevăr administrarea Ministerului Energiei de acest ministru este una bună sau nu, pentru că, cred că pentru cetăţeni lucrurile sunt foarte clare”, a spus Dacian Cioloş.

Liderul USR a mai amintit şi alte priorităţi precum masa caldă în şcoli şi şcoala după şcoală, proiecte care vor fi susţinute în această sesiune, precum şi îmbunătăţirea învăţământului dual.

„Toate iniţiativele legislative şi amendamentele pe care le vom depune vor avea în vedere şi punerea în aplicare a reformelor prevăzute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care rămâne pentru noi o prioritate, aşa cum va trebui să fie o prioritate şi pentru majoritatea parlamentară”, a declarat Dacian Cioloş, preşedintele USR.

„Ca principal partid de Opoziţie, ne vom asigura şi că nu vom avea, din nou, derapaje în materie de legiferare. Avem misiunea să stopăm toate lucrurile dăunătoare impuse de coaliţia toxică PSD-PNL. Începând cu renumitul PLF şi toate acele amenzi aberante. Continuând şi cu modificările vehiculate cu privire la domiciliul românilor, care pot afecta milioane de cetăţeni, în special pe cei din Diaspora. Suntem singurul partid puternic de Opoziţie democratică şi o vom arăta în Parlament în sesiunea care începe”, a precizat şi Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat.

USR are ca prioritate eliminarea şi/sau taxarea, după caz, a fiecărei categorii de pensii speciale, precum şi interzicerea cumulului pensiei speciale cu salariul. În ultimii 6 ani pensiile speciale au crescut cu 73%, iar în 2021 au crescut cu încă 8% faţă de 2020, ceea ce este inadmisibil în opinia USR.

O prioritate importantă pentru USR este modificarea legilor Justiţiei spre punerea lor în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale Comisiei Europene. Modificările la legile Justiţiei sunt deja pregătite de fostul ministru Stelian Ion, iar USR va insista pentru adoptarea lor atât pentru a atinge obiectivul din PNRR, cât şi pentru că sistemul de Justiţie are nevoie de ele.

De asemenea, în viitoarea sesiune parlamentară USR va propune un nou Cod electoral, cu o viziune modernizatoare şi europeană a proceselor electorale, cu facilitarea exercitării drepturilor electorale în ţară şi în Diaspora şi cu adoptarea bunelor practici recomandate de Comisia de la Veneţia şi OSCE.

În domeniul Educaţie, două dintre priorităţile USR se referă la programele „Masa caldă” şi „Şcoală după şcoală”. Primul program, aflat în stadiu de pilot de mai mulţi ani, trebuie extins la nivel naţional. Al doilea program vizează creşterea calităţii învăţământului şi scăderea ratei abandonului şcolar prin reorganizarea programului elevilor, astfel încât acesta să fie de la 8.00 la 17.00 şi să includă, pe lângă orele de studiu, masa caldă la prânz şi activităţi opţionale.

Antiplagiatul, etica şi integritatea reprezintă de asemenea arii de maxim interes pentru USR în următoarea sesiune parlamentară. Întrucât considerăm că plagiatorii nu trebuie protejaţi de clasa politică şi nici nu trebuie recompensaţi cu funcţii importante şi privilegii, USR va depune încă trei proiecte legislative parte a „pachetului antiplagiat”, pachet inaugurat la finalul anului 2021 cu proiectul prin care plagiatorii dovediţi nu vor mai putea renunţa voluntar la titlul obţinut prin plagiat.

Şi în domeniul Sănătate vor fi avansate mai multe propuneri de modificări legislative, inclusiv în ceea ce priveşte malpraxisul şi îmbunătăţirea sănătăţii mintale. De asemenea, USR va lupta pentru adoptarea proiectului iniţiat de deputatul Tudor Pop prin care autorităţile locale să finanţeze şi sportul pentru copii şi juniori pe lângă activităţile sportive pentru seniori. USR îşi mai propune în noua sesiune şi adoptarea unui pachet „Sprijin pentru fete”, prin care vor fi sprijinite fetele şi mamele minore.

Nu în ultimul rând, mediul rămâne una dintre preocupările de bază ale USR, sens în care vor fi făcute demersuri pentru aprobarea proiectului de lege care instituie un registru naţional de mediu şi un cazier de mediu, proiect depus în luna ianuarie de parlamentarii USR Oana Cambera şi Dragoş Popescu. Totodată, USR va propune un „Program al pădurii”, prin care să fie stopat modul haotic şi fraudulos prin care se realizează exploatarea lemnului şi transportul acestuia.

În prima zi a sesiunii, USR va depune moţiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, unul dintre principalii responsabili pentru actuala criză din energie.

Totodată, USR va face demersurile necesare pentru adoptarea pachetului de legi menit să aducă transparenţă în numirea conducerii ANRE şi performanţă. Pe de o parte, este vorba de proiectul potrivit căruia numirile la ANRE să nu se mai poată face fără audierea candidaţilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Pe de altă parte, USR va insista pentru un control parlamentar real asupra ANRE, în locul celui formal din prezent (conducerea Autorităţii să fie demisă la respingerea raportului de activitate). Ambele proiecte, iniţiate de deputata USR Cristina Prună, se află în dezbaterea Senatului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.