Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis, vineri, o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban îi care îi cere să-şi revizuiască comportamentul politic. Ciolacu îl acuză pe Ludovic Orban că modifică ”intempestiv” sistemul electoral, cu doar câteva luni înaintea alegerilor, dar şi de abuz de putere, manifestat prin folosirea excesivă a angajării răspunderii. În plus, îl acuză de atac asupra Curţii Constituţionale, lucruri care sunt ”mai mult decât un derapaj nefericit”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Domnule Prim-ministru, Vă scriu cu multă îngrijorare în legătură cu declaraţiile şi acţiunile recente pe care le-aţi formulat sau întreprins în calitate de prim-ministru şi care au îmbrăcat deja forma unor atacuri directe la adresa Constituţiei şi a statului de drept din România”, a scris Ciolacu în scrisoarea deschisă

Acesta se referă la trei aspecte majore:

”1. Atacul la adresa sistemului democratic din România.

Tentativa Guvernului de a modifica intempestiv sistemul electoral din România cu mai puţin de un an înainte de alegeri, tot prin angajarea răspunderii, reprezintă o încălcare inadmisibilă a standardelor europene de bună practică în materie electorală.

Acest derapaj extrem de grav a provocat îngrijorări serioase la nivelul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care, cu o majoritate covârşitoare, a decis sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru a analiza situaţia pe care dumneavoastră aţi creat-o în România.

Argumentul fals pe care îl invocaţi în această privinţă, anume că două tururi de scrutin ar reprezenta o lărgire a democraţiei şi că astfel ar fi legitim să modificaţi regulile în timpul jocului denotă o manieră superficială în care înţelegeţi să respectaţi principiile pe care s-au clădit toate democraţiile europene.

Standardul definit de Comisia de la Veneţia se referă în mod explicit la faptul că modificările privind sistemul electoral (adică inclusiv modul de atribuire a mandatelor) nu pot avea loc cu mai puţin de un an înainte de alegeri, tocmai pentru ca astfel de modificări să nu fie determinate de tentaţia partidelor aflate la putere de a-şi crea un avantaj în competiţia electorală. 


2. Atacul la adresa Parlamentului României.

Mă refer aici la abuzul de putere prin folosirea excesivă a procedurii angajării răspunderii, prin care Guvernul României îşi arogă o competenţă exclusivă a Parlamentului, în calitatea sa de unică autoritate legiuitoare a ţării.

În acest fel se încalcă în mod grav principiul separaţiei puterilor în stat – adică unul dintre pilonii fundamentali ai democraţiei şi ai statului de drept. Decizia recentă a Curţii Constituţionale care arată că Guvernul şi-a depăşit cu mult competenţele constituţionale ar trebui să vă determine să vă revizuiţi urgent această manieră iresponsabilă de a guverna ţara.

Vă atrag atenţia în acest sens că deţinerea puterii politice nu înseamnă că aveţi dreptul să o exercitaţi în mod discreţionar.

Dimpotrivă, vă obligă să adoptaţi o conduită responsabilă în raport cu principiile democratice şi normele constituţionale care stabilesc limitele în care trebuie să vă exercitaţi competenţele în actul de guvernare al României.

3. Atacul la Curtea Constituţională a României.

În acelaşi registru se încadrează şi declaraţia pe care aţi făcut-o imediat după ce Curtea Constituţională din România a apreciat că aţi încălcat Constituţia prin folosirea excesivă a procedurii angajării răspunderii pe anumite proiecte de lege care erau deja în faza finală a dezbaterii parlamentare.

Afirmaţia dumneavoastră, făcută într-o notă populistă, conform căreia decizia Curţii Constituţionale ar contraveni voinţei populare şi că judecătorii constituţionali nu ar fi studiat suficient speţa în cauză reprezintă un atac frontal la adresa unei instituţii fundamentale a statului de drept.

Funcţia de prim-ministru nu vă conferă în niciun caz dreptul de a invoca „voinţa românilor” pentru a critica deciziile Curţii Constituţionale şi cu atât mai puţin de a pune la îndoială competenţa judecătorilor constituţionali.

Astfel de afirmaţii publice reprezintă acte vădite de subminare a cadrului constituţional pe care a fost clădit statul de drept din România şi sunt inacceptabile atunci când sunt făcute din postura de prim-ministru al României”.


”Cele expuse reprezintă mai mult decât un derapaj nefericit de la normele constituţionale şi democratice. Aceste trei atacuri în serie pe care le-aţi exercitat în ultima perioadă ne arată că sunteţi pe cale de a institui o practică generalizată la nivelul Guvernului în sensul exercitării puterii de stat în mod discreţionar, prin încălcarea unei limite dincolo de care democraţia încetează să mai existe. Evoluţiile dumneavoastră din ultima perioadă arată tentaţia dumneavoastră de a concentra o putere excesivă. O privatizare a democraţiei româneşti cu scopul de a servi strict interesului politic al PNL şi al dumneavoastră”, ai arată Ciolacu în documentul care se adresat şi preşedintelui Klaus Iohannis, care ”are obligaţia constituţională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice”.

Ciolacu îi cere premierului să-şi schimbe comportamentul politic.

”Vă cer aşadar, în mod public, să vă revizuiţi urgent comportamentul politic astfel încât să exercitaţi actul de guvernare în litera şi spiritul Constituţiei României, cu respectarea instituţiilor fundamentale ale statului de drept, aşa cum aţi jurat în momentul învestirii că veţi respecta normele constituţionale şi că veţi apăra democraţia statului român”, se mai arată în document.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.