Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a anunţat că un dosar care priveşte protecţia datelor personale, o modificare a unui regulament ce vizează finanţarea partidelor politice şi fundaţiilor, a fost închis miercuri, la Parlamentul European.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflat la Strasbourg, ministrul român a declarat: „Ce a fost important astăzi - cred că am închis primul trilog al preşedinţiei României la CUE. Am avut ceea ce se cheamă un acord provizoriu interinstituţional între Consiliu, Comisie şi Parlamentul European. Este important că este un trilog care priveşte protecţia datelor personale - este vorba despre o modificare a unui regulament ce vizează finanţarea partidelor politice şi fundaţiilor, dar el de fapt vizează protecţia datelor personale în sensul că un partid politic nu are voie să solicite informaţii sau să solicite de la un alt operator un anumit tip de acţiune care să presupună faptul că acesta îi pune la dispoziţie date care nu sunt supuse protecţiei oferite de Directiva GDPR”.

În România, a mai spus el, nu crede că s-a întâmplat lucrul acesta până acum. „Există bănuieli, nu ştiu”.

„Sunt discuţii legat de Cambridge Analytica şi discuţia legat de cele două părţi. Sunt două chestiuni: ceea ce a făcut Cambridge Analytica - a folosit, într-un anumit sens, date, din ce am înţeles eu, luate cu mijloace comerciale şi transformate într-un produs pe care l-a vândut politic, dar a existat şi faptul că forţe politice, fundaţii, campanii de ieşire din Uniunea Europeană au folosit serviciile unei firme care avea acest tip de abordare. În această directivă există nişte obligaţii inclusiv de notificare la autorităţile pentru protecţia datelor şi la autorităţi electorale”.

Acest dosar va intra în COREPER, ca punct A, apoi în Consiliu, fără vot.

„Pentru noi a fost important că am zis tot timpul că noi avem un rol important că vin alegerile şi dorim să facem ce putem pentru a avea un grad de siguranţă cât mai ridicat şi a existat şi un interes, să zic aşa, tripartizan - al Consiliului, Comisiei şi Parlamentului European - pentru a fi în vigoare în timpul alegerilor”.

Ciamba a completat: „E clar că vor fi acolo, la alegerile pentru Parlamentul European, că nu avea nimeni interesul să facă ceva pentru următorul ciclu”.

Negocierile pentru acest dosar, a mai precizat Ciamba, au durat 4 luni. „L-am închis ieri. Am stat cinci ore în Tehnic, iar azi am stat vreo 45 de minute în discuţii, a mai fost o mică încercare de a modifica ceva”, a explicat el.

(Corespondenţă de la Strasbourg de Patricia Marinescu)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.