Curtea de Apel Chişinău a respins, vineri, cererea lui Traian Băsescu de suspendare a decretului prin care preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon i-a retras cetăţenia moldovenească, până la judecarea pe fond a cauzei. Astfel, a fost acceptat recursul lui Dodon împotriva deciziei Judecătoriei Chişinău prin care fusese admisă suspendarea decretului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform deciziei Curţii de Apel Chişinău, a fost examinat recursul lui Dodon "împotriva încheierii Judecătoriei Chişinău (sediul central) din 20 martie 2017, prin care a fost admisă cererea avocatului Andrei Bivol în interesele lui Băsescu Traian cu privire la aplicarea măsurilor de asigurare a acţiuni intentate în baza cererii de chemare în judecată formulată de avocatul Andrei Bivol în interesele lui Băsescu Traian împotriva lui Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova cu privire la anularea Decretului Preşedintelui Republicii Moldova nr. 16-VIII din 03 ianuarie 2017 privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu şi s-a suspendat executarea Decretului Preşedintelui Republicii Moldova nr. 16-VIII din 03 ianuarie 2017 privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova, până la examinarea cauzei în fond".

Recursul a fost admis, iar decizia Judecătoriei Chişinău a fost casată.

"Se admite recursul declarat de către reprezentantul lui Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova, Maxim Lebedinschi. Se casează încheierea Judecătoriei Chişinău (sediul central) din 20 martie 2017, prin care a fost admisă cererea avocatului Andrei Bivol în interesele lui Băsescu Traian cu privire la aplicarea măsurilor de asigurare a acţiuni intentate lui Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova cu privire la anularea Decretului Preşedintelui Republicii Moldova nr. 16-VIII din 03 ianuarie 2017 privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova şi s-a suspendat executarea Decretului Preşedintelui Republicii Moldova nr. 16-VIII din 03 ianuarie 2017 privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova până la examinarea cauzei în fond", a decis Curtea de Apel.

Cererea avocatului lui Traian Băsescu a fost respinsă ca neîntemeiată, iar decizia este irevocabilă.

"Se soluţionează problema în fond şi se emite o decizie sub formă de încheiere prin care, se respinge ca neîntemeiată cererea avocatului Andrei Bivol în interesele lui Băsescu Traian cu privire la asigurarea acţiunii prin suspendarea executării Decretului Preşedintelui Republicii Moldova nr. 16-VIII din 03 ianuarie 2017 privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova până la examinarea cauzei în fond, în pricina civilă la cererea de chemare în judecată formulată împotriva lui Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova cu privire la anularea Decretului Preşedintelui Republicii Moldova nr. 16-VIII din 03 ianuarie 2017 privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova. Decizia este irevocabilă", anunţă instanţa.

Traian Băsescu şi soţia sa Maria au primit cetăţenia Republicii Moldova în luna octombrie a anului trecut. La începutul lunii ianuarie, preşedintele Igor Dodon a semnat un decret prin care i-a retras cetăţenia lui Băsescu. Ulterior, fostul preşedinte român a atacat la curtea Supremă de Justiţie (CSJ) decretul lui Igor Dodon, iar în februarie CSJ a decis că solicitarea este de competenţa Judecătoriei Chişinău.

Pentru judecarea pe fond a dosarului, probele vor trebui prezentate până la 2 mai 2017, iar primul termen de judecată este 16 mai 2017, la ora 10:00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.