Curtea Constituţională va dezbate pe 4 aprilie sesizarea partidului Forţa Dreptei şi a USR pe legea care introduce noi obligaţii pentru fondurile de pensii private din România şi pentru administratorii acestora. Formaţiunile de opoziţie au motivat că actul normativ va produce pierderi fondurilor de pensii private şi va determina retragerea acestora din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea privind aprobarea ordonanţaei de urgenţă 174/2022 pentru modificarea unor acte normative in domeniul pensiilor private a fost sesizată de către USR şi Forţa Dreptei miercuri la CCR.

„Nu putem avea încredere într-o iniţiativă legislativă promovată de PSD, duşmanul pensiilor private din România, care nu este la prima tentativă de desfiinţare a acestor fonduri, acum şi cu susţinerea foştilor colegi din PNL. Se forţează ieşirea administratorilor de fonduri de pensii private din România şi se creează condiţiile pentru obligarea acestora să investească banii noştri, ai celor 7 milioane de contribuabili de la Pilonul II de pensii private, în companii deţinute de stat. Cine ar putea accepta ca banii lui de pensie sa fie investiţi într-o companie de stat, administrată, de exemplu, de o coafeză numită de PSD într-un consiliu de administraţie, în loc de o companie privată care produce profit în domenii de viitor?”, a afirmat Ionel Dancă, deputat Forţa Dreptei, potrivit comunicatului de presă al partidului.

Conform sursei citate, PSD a urmărit mereu să pună mâna pe banii românilor din fondurile de pensii private şi a reuşit acum să impună şi PNL această poziţie.

„Acum patru ani, PSD, sub conducerea lui Dragnea, voia să folosească ghilotina ca să termine Pilonul II de pensii din România, acum PSD şi PNL folosesc perna pentru o sufocare lentă. Vor să gonească fondurile de pensii private din România şi de aceea au pus în această lege ca, în cazul în care pleacă un fond, pentru că îi forţează să aibă pierderi şi inevitabil vor pleca, să preia ASF aceste fonduri. Dacă ar avea pic de interes să îi ajute pe români, ar desfiinţa pensiile speciale, nu Pilonul II de pensii. PSD-PNL vor să distrugă sistemul de pensii private, singurul care putea să salveze pensiile românilor, pentru că le făcea independente de factorul politic”, a afirmat deputatul USR Claudiu Năsui.

Legea încalcă principiul securităţii juridice, previzibilităţii şi clarităţii normelor, există încălcări aduse inclusiv dreptului de proprietate, mai argumentează cele două formaţiuni.

În plus, au fost încălcate dispoziţiile privind desfăşurarea procedurii parlamentare, deoarece raportul a fost emis în ziua votului final şi a lipsit situaţia extraordinară care să justifice adoptarea unei ordonanţe de urgenţă.

Noile reglementări instituie cadrul legal care să permită Autorităţii de Supraveghere Financiară să impună fondurilor de pensii private ce investiţii să facă, fără ca ASF să aibă obligaţia de a fixa criterii clare raportate la principiile economiei de piaţă, bazată pe liberă iniţiativă şi concurenţă, potrivit sursei menţionate.

USR şi Forţa Dreptei au votat, marţi, împotriva acestei propuneri legislative, în Camera Deputaţilor, proiectul fiind însă adoptată prin votul majorităţii PSD-PNL.

Tot miercuri, PSD a acuzat USR că, în disperarea de a face scandal cu orice preţ pentru a-şi întreţine puţinii adepţi care i-au mai rămas, atacă la Curtea Constituţională o lege adoptată în Parlament, jalon în PNRR, care a fost discutată şi agreată cu Comisia Europeană şi care asigură o mai bună protecţie a banilor din fondurile private de pensii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.