Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni, atacată de Guvern la Curtea Constituţională, va fi dezbătută pe 23 noiembrie de către judecătorii CCR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sesizarea Guvernului a fost înregistrată, marţi dimineaţă, la Curtea Constituţională, fiind stabilit termenul de 23 noiembrie pentru o primă discuţie.

Guvernul a sesizat luni Curtea Constituţională cu privire la proiectul de lege adoptat de Parlament care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.

Premierul Dacian Cioloş a precizat, marţi, că Guvernul susţine Legea conversiei creditelor în franci elveţieni, însă Parlamentul a adoptat-o fără a ţine cont de amendamentele Executivului, iar sesizarea la Curtea Constituţională este pentru a se lămuri eventualele elemente de neconstituţionalitate înainte de a fi aplicată, pentru a nu exista riscul să fie atacată după ce produce efecte.

”Vreau să precizeze din start că Guvernul a susţinut această lege, a trimis un punct de vedere pozitiv, cu anumite amendamente”, a precizat premierul, subliniind că, din punctul de vedere al Guvernului, este important ca această lege să îi vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite.

”Faptul că am trimis la Curtea Constituţională această lege nu e pentru că suntem împotriva ei, ci pentru că considerăm că sunt acolo câteva elemente, aşa cum a fost votată ea de Parlament - pentru că din păcate Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus, care din punctul nostru de vedere ar fi făcut-o aplicabilă - şi dacă nu clarificăm constituţionalitatea acum, înainte de a intra în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau oricine altcineva poate să o atace şi atunci va crea mai multe probleme celor care aşteaptă să li se rezolve problemele. Deci, vrem să vedem dacă sunt elemente de neconstituţionalitate, să le clarificăm acuma şi vă promit că, în măsura în care Curtea Constituţională va da un răspuns rapid, Guvernul va lua toate măsurile pentru a corecta acele lucruri în lege, în aşa fel încât ea să aibă această adresabilitate a oamenilor care chiar au probleme, şi nu a speculatorilor”, a explicat Dacian Cioloş.

Premierul a precizat că, din cele câteva zeci de mii de creditori în franci elveţieni, sunt 200 de creditori care au luat împrumuturi de peste 250.000 de franci, care totalizează peste un miliard de lei din cele cinci şi ceva miliarde lei, cât au fost împrumutaţi.

”Deci, nu vrem ca din cauza unor speculatori, care au speculat atunci cursul francului elveţian, să tragă ponoasele acum cei care într-adevăr au probleme”, a adăugat Cioloş.

”Acesta a fost motivul pentru care am trimis la Curtea Constituţională această lege şi, în măsura în care vom avea răspunsul rapid de la CCR, vom veni şi cu măsurile pentru a corecta aceste lucruri, pentru ca această lege să fie aplicată fără riscul ca ea să poată să fie atacată ulterior, după ce îşi face efectele”, a subliniat premierul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.