Curtea Constituţională a admis, miercuri, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului şi a constatat că unele prevederi privind mandatele preşedintelui şi vicepreşedintelui Camerei Naţionale din Legea camerelor de comerţ din România 335/2007 sunt neconstituţionale. „Curtea a statuat că textul criticat, potrivit căruia mandatul preşedintelui şi vicepreşedinţilor Camerei de Comerţ şi Industrie a României este de 5 ani şi poate fi reînnoit o singură dată, consacră o soluţie legislativă incompletă, întrucât nu cuprinde dispoziţii referitoare la reînnoirea mandatului în ipoteza exercitării anterioare a unui rest de mandat”, arată comunicatul de presă al instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a posteriori, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului şi a constatat că dispoziţiile art. 36 alin. (3) din Legea camerelor de comerţ din România nr. 335/2007 sunt constituţionale în măsura în care reînnoirea mandatului de preşedinte şi vicepreşedinte al Camerei Naţionale pe o durată de 5 ani se raportează numai la un mandat anterior complet de 5 ani”, arată comunicatul de presă al CCR.

Astfel, Curtea Constituţională „a statuat că textul criticat, potrivit căruia mandatul preşedintelui şi vicepreşedinţilor Camerei de Comerţ şi Industrie a României este de 5 ani şi poate fi reînnoit o singură dată, consacră o soluţie legislativă incompletă, întrucât nu cuprinde dispoziţii referitoare la reînnoirea mandatului în ipoteza exercitării anterioare a unui rest de mandat”.

Judecătorii CCR arugmentează că „această omisiune cu relevanţă constituţională lipseşte norma analizată de previzibilitate şi afectează securitatea raporturilor juridice civile”.

„Exigenţele de calitate a legii nu permit destinatarului acesteia să ajungă la o interpretare subiectivă sau discreţionară a normei juridice. Acesta trebuie să se bazeze pe o normă juridică de calitate care să îi orienteze şi ghideze conduita socială. Constatându-se lipsa unei asemenea norme coroborat cu relevanţa constituţională a omisiunii legislative identificate, Curtea a reţinut că dispoziţiile criticate sunt constituţionale numai în măsura în care reînnoirea mandatului de preşedinte şi vicepreşedinte al Camerei Naţionale are în vedere, pe de o parte, o alegere anterioară pe un mandat complet de 5 ani, iar, pe de altă parte, o nouă alegere pe un mandat complet de 5 ani”, mai indică sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.