Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă, referindu-se la cazul Sorinei, fetiţa din Mehedinţi adoptată de o familie din SUA, că procurorul - care a preluat în mod brutal copilul - ar trebui să demsioneze, pentru că nu-i negociabil ce a făcut. Premierul Viorica Dăncilă a declarat duminică seară, referindu-se la acest caz, că măsurile luate trebuie să fie foarte dure criticând intervenţia procurorului. ”Nu vreau să acuz părinţii adoptivi, dar cred că nu poţi să iei un copil cu forţa” a spus premierul. Preşedintele Senatului, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, vorbeşte despre ”republica procurorilor”, Kovesi şi Lazăr, pornind de la cazul fetiţei din Baia de Aramă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dăncilă: Măsurile pe care le vom lua trebuie să fie foarte dure. Nu vreau să acuz părinţii adoptivi, dar cred că nu poţi să iei un copil cu forţa

”Am ţinut legătura cu ministrul Afacerilor Interne şi cu ministrul Muncii, am încercat să mă informez de ce se întâmplă, pentru că dincolo de măsurile pe care le vom lua şi, subliniez, măsurile pe care le vom lua trebuie să fie foarte dure, dincolo de măsurile pe care le vom lua, trebuie să nu uităm că este vorba de un copil, un copil care a fost bruscat, care a stat 8 ani de zile într-o familie. Acolo a spus ”mama”, acolo a făcut primii paşi şi faptul că a fost luat, a fost bruscat este incalificabil. Faptul că un procuror şi-a permis să târască, să bruscheze fetiţa într-o ţară în care vrem şi acuzăm abuzurile, acest lucru cred că a creat foarte multă emotie”, a declarat Dăncilă la Antenă 3. 
  
 Ea a argumentat că ea însăsi a adoptat un copil şi ştie câtă grijă trebuie să ai de un copil adoptat, pentru că în mintea lui de copil se induce ideea că dacă iei o anumită măsură, nu eşti legat sufleteşte de el.  
  
 ”Nu vreau să acuz părinţii adoptivi, înţeleg că e o decizie judecătorească, dar cred că nu poţi să iei un copil cu forţa pentru că acea relaţie pe care vrei să o ai cu acel copil nu cred că poate funcţiona dacă acel copil pleacă timorat, sentiment care, în mintea lui, în sufleţelul lui, rămâne mult timp”, a spus premierul. 
  
 Dăncilă a declarat că a văzut foarte  multe lucruri apărute în spaţiul public.  
 
”Trebuie să vedem dacă părinţii, asistentul maternal unde a crescut fetiţa a depus cerere de înfiere şi a fost refuzată, să vedem care au fost motivele pentru care acest lucru s-a întâmplat, cred că trebuie o anchetă amplă, să vedem ce e bine pentru Sorina. Este vorba de un copil şi cred că acest lucru trebuie să primeze dincolo de dorinţa unora, poate e o dorinţă de a face bine, dar binele trebuie să fie pentru Sorina, nu pentru familia care adoptă”, a argumentat premierul. 
  
 Ea a spus că 8 ani de zile Sorina a stat alături de asistentul maternal. 
  
 ”Este foarte greu să îi ştergi amintirile de la familia unde a stat, de aceea trebuia acţionat, vorbit cu Sorina, nu târâtă cu forţa. Copilul a suferit o traumă şi de aceea trebuie avut foarte multă grijă. (...)  Nu poţi să acţionezi aşa, Sorina era speriată, trebuia să încerce să vorbească cu acel copil. modul de a acţiona al doamnei procuror a speriat-o şi mai mult. Nu aşa trebuia să  acţioneze doamna procuror,. explicaţia arată că doamna procuror nu a înţeles nimic. Ni se pare exact gestul pe care nu trebuia să îl facă. Am discutat şi cu ministrul Justitiei, să ştiţi că toate ministerele sunt implicate, după cum prevede legea. În acest caz trebuie să se acţioneze cu corectitudine şi cine a greşit să plece acasă”, consideră premierul. 
  
 Întrebată de ce nu a reacţionat preşedintele Klaus Iohannis, Dăncilă a afirmat: ”Nu vreau să vorbesc în locul domnului preşedinte Iohannis, dar dincolo de funcţia pe care o ocupăm, în primul rând suntem oameni,. Pentru mine prima reacţie a fost ca om, ca mamă, ca cetăţean deranjat de modul în care s-a acţionat. Cred că toţi trebuie să acţionăm pentru că acest lucru arată că ne pasă, că de fapt fiecare suntem interesaţi de soarta unui copil. Mâine am cerut de la ministere situaţia legată de Sorina şi voi face public”. 

Băsescu: Este nepermis ceea ce a făcut procuroarea

„Cred că doamna procuror ar trebui să demsioneze, pentru că nu-i negociabil ce a făcut. (...) Vizavi de modul cum s-a procedat cu ridicarea copilului, în Codul de Procedură Civilă la art.  910, alin 4 zice nu este permis niciunei persoane să bruscheze minorul sau să exercite presiuni asupra lui pentru a se realiza executarea. Dacă nu poţi să-l iei cu vorbă bună, amâni executarea hotărârii judecătoreşti. Este nepermis ceea ce a făcut procuroarea. Ridicarea copilului trebuia să se facă paşnic şi de către executorul judecătoresc, nu de procuror” a spus fostul preşedinte al României.

Traian Băsescu a declarat că a văzut scrisoarea familiei asistentei maternale care nu au putut înfia copilul din cauza lipsei resurselor financiare, iar în acest context s-a referit la reacţia locuitorilor din oraş, spunând că până acum comunitatea „nu s-a îngrijit de acest copil” şi că cel mai probabil localnicii sunt nemulţumiţi de reacţia autorităţilor.

„Odată cu hotărârea judecătorească definitivă, acest copil este copilul familiei de români din Statele Unite. Nu pot să-l abandoneze nici dacă fac grevă toţi. Ar fi o mare greşeală să stea (familia copilului să rămână în România, odată adopţia finalizată – n.r.). La noi apar totdeauna suspiciuni, am văzut tot felul de afirmaţii care până la proba contrară sunt inadmisibile, că vor să-i ia organele. Nu cred că statul român mai este acum la începutul anilor 90 când dădea copiii ca la târgul de animale. Procurorarea a greşit fundamental,. În primul rând nu avea voie să pună mâna pe copil, nu era rolul ei. Trebuiau luate nişte măsuri speciale, pentru ca acel copil să iasă împăcat din casă” a spus Băsescu.

Traian Băsescu a criticat afirmaţiile procurorului implicat în scoaterea din casă a Sorinei, precizând că nici un executor judecătoresc nu ar fi avut voie să scoată cu forţa copilul din casa în care a crescut până acum.

„Să nu se supere doamna procuror şef pe mine, cred că dânsa are probleme psihice, cum poţi să facă afirmaţia că are copilul probleme psihice? Orice copil ar urla când vine un străin să-l scoată din casă. (...) Pare convinsă că a făcut o mare ispravă, deşi a încălcat grav articolul 910, alineatul 4”, a mai afirmat Băsescu.

„Cu justiţia nu ştii niciodată. Nu avem în momentul de faţă o justiţie predictibilă. (...) nu avem o aplicare uniformă a Dreptului în ţara asta” i-a spus Băsescu unuia dintre localnicii care protestează faţă de adopţia Sorinei.

Acesta s-a declarat convins că se va face o anchetă privind comportamentul procurorului implicat în scoaterea din casă a fetiţei catalogând drept "greşeală fundamentală" bruscarea copilului de către procuror.

"Doamna procuror a făcut un abuz nemăsurat intervenind în forţă, dar asta nu pune sub semnul întrebării hotărârea definitivă a Curţii de Apel Craiova", a spus Băsescu.

"În câteva zile copilul nu va mai fi în ţară, pentru că el are părinţi în momentul de faţă. Numai lui Stanciu de la Înalta Curte i-a aprobat revizuire în 24 de ore. La dumneavoastră o să dureze 2 ani până să aprobe revizuirea" i-a mai spus Băsescu protestatarei.

- Tăriceanu vorbeşte despre ”republica procurorilor”, Kovesi şi Lazăr, pornind de la cazul fetiţei din Baia de Aramă adoptată de o familie din SUA şi preluată brutal de procuror de la asistentul maternal

”Mă număr printre românii stupefiaţi şi emoţionaţi de drama micuţei Sorina, de acum celebrul caz de la Baia de Aramă. Ca părinte ştiu ce înseamnă delicateţea unui suflet de copil, iar adopţiile întotdeauna îmbracă forme dificile pentru micuţii care îşi schimbă peste noapte personajele din preajmă, căminul unde vieţuiesc, oraşul etc. Nu am să mă pronunţ faţă de profunzimile acestui caz, pentru că nu le cunosc şi sunt convins că alţii o vor face – trebuie să o facă! – mai bine decât mine. Plus de asta, văd tot mai mulţi încercând să-şi extragă capital de imagine din drama copilului. O singură măruntă observaţie mi-aş permite să fac, de pe margine. Anume că şi eu, şi restul românilor, probabil, am asistat la un spectacol năucitor şi dureros implicând prezenţa unui procuror şi a mascaţilor la un caz de adopţie cu ceva probleme. Cu adevărat am ajuns republica procurorilor, nimeni nu mai poate tăgădui asta, o dată ce nimic nu se mai face sub soare fără generoasa participare şi contribuţie a colegilor lui Lazăr, Portocală ori Kovesi”, scrie Tăriceanu pe Facebook.

El se întreabă dacă ne întoarcem în timp la vremurile când şi maternităţile erau supravegheate de procurori.

”Oare vin vremurile când procurori delegaţi vor asista la cursurile şcolare, în clase, pentru a se asigura că se respectă la virgulă programa şcolară? A ajuns procurorul „omul providenţial” care, împreună cu omniprezenţii mascaţi, salvează patria? Eu nu cred că acesta e viitorul României. Voi ce credeţi dragi compatrioţi?”, întreabă Călin Popescu Tăriceanu.

 

Fetiţa de opt ani a fost luată de autorităţi din locuinţa asistentului maternal din Mehedinţi, după ce a fost adoptată de o familie de români din SUA. Momentul a fost filmat de apropiaţii familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook. În filmare se vede cum copilul, disperat, plânge, se prinde de hainele femeii şi strigă ”mami, nu vreau să plec”, în timp ce procurorul trage de ea şi încearcă să o ducă la maşină, pentur a fi preluată de părinţii adoptivi..

Acţiunea a stârnit un val de reacţii negative, sute de persoane cerând clarificarea situaţiei şi verificarea modului în care s-a făcut adopţia.

Mai multe fotografii care o înfăţişează pe Sorina alături de mama adoptivă, fratele şi bunica au fost făcute publice, iar familia afirmă că fetiţa a mâncat şi apoi şi-a desfacut bagajele şi cadourile primite şi că se simte foarte bine. Avocatul familiei a făcut publice duminică noi imagini cu fetiţa.

Avocatul Adrian Toni Neacşu anunţă duminică, într-o postare pe Facebook, că a revizuit o plângere penală pe care un ONG o va depune la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie împotriva procurorului Maria Piţurcă, de la Parchetul Curţii de Apel Craiova,.care a preluat-o de la asistentul maternal pe Sorina, fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă, adoptată de o familie de români stabilită în SUA. El spune că există indicii că procurorul a folosit un mandat de percheziţie în mod abuziv şi, sub pretextul acestuia, a luat cu forţa şi ilegal fetiţa. 

Mandatul de percheziţie la locuinţa asistentului maternal care o avea în plasament pe Sorina viza strângerea de probe privind mai multe infracţiuni, printre care lipsirea de libertate, rele tratamente aplicate minorului, nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului, înşelăciune, conform documentului făcut public pe un grup de susţinere. 

Procurorul general a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind acţiunea procurorului Maria Piţurcă în acest caz.

Parchetul general a anunţat că verificările vor viza împrejurările şi modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a exercitat supravegherea cercetării penale în cauza mediatizată, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea activităţii de efectuare a percheziţiei domiciliare din ziua de 21 iunie 2019.

Controlul va fi făcut de către procurori din cadrul Serviciul de Îndrumare şi Control.

Şi  Inspecţia Judiciară a fost sesizată ca urmare a deciziei preşedintelui CSM Lia Savonea în legătură cu procurorul Maria Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiţei. 

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul fetiţei, sesizarea vizând posibila încălcare a prevederilor din Constituţie referitoare la dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi protecţia copiilor şi a tinerilor.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a precizat sâmbătă, că a aprobat trimiterea unui mesaj către Ambasada SUA, cu dorinţa de a avea o strânsă colaborare în ceea ce priveşte situaţia copilului şi că luni, corpurile de control ale ANPDCA şi ANPIS se vor afla în Dolj şi Mehedinţi pentru a face un raport asupra situaţiei. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.