Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, îl atacă dur pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii care le dă puteri sporite poliţiştilor: ”Atât poate… din frustrare, din disperare, din ambiţie bolnăvicioasă”, scrie Carmen Dan pe pagina sa de Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Atât poate… din frustrare, din disperare, din ambiţie bolnăvicioasă. Indiferent ce îl «mână în luptă» pe preşedintele ţării, efectele blocării constante a oricărui demers, fără niciun temei legal, se răsfrâng asupra românilor! Domnule preşedinte Klaus Werner Iohannis, înţelegem cu toţii că aţi face orice pentru a obţine al doilea mandat. Dar acest «orice» trebuie să aibă anumite limite, care sunt impuse de elementarul bun simţ şi care sunt respectate, în general, de majoritatea actorilor politici. 
Noi, muritorii de rând, aşteptăm de la Domnia Voastră ca măcar acum, în ultimul ceas, să vă recalibraţi abordarea şi să vă susţineţi campania electorală în parametrii normalităţii, fără a distruge totul în jur, doar de dragul propriei preamăriri”, afirmă Carmen Dan.
 
Ministrul de Interne spune că preşedintele a mai punctat un refuz din colecţia de astfel de gesturi cu care a obişnuit în ultima perioadă de timp.
 
„Numai că, de această dată, acţiunea dumneavoastră îndreptată împotriva PSD, afectează poliţiştii, care sunt şi trebuie să rămână în afara jocurilor politice! Ce fel de preşedinte de ţară este acela care îşi permite să se joace cu siguranţa naţională? Cum să ajungi să politizezi activitatea Poliţiei?”, continuă Carmen Dan.
 
Ea precizează că Legea privind autoritatea poliţistului a fost în dezbatere publică mai mult de un an şi jumătate, „fiind probabil cel mai larg dezbătut act normativ din ultimii ani”, iar la această lege şi-au adus contribuţia organizaţii profesionale, ONG-uri şi societatea civilă.
 
”Sindicatele poliţiştilor au fost, de asemenea, foarte implicate în realizarea acestui proiect şi mă aştept să reacţioneze la această blocare a demersului legislativ, aşa cum le impune interesul celor pe care îi reprezintă. Vă invit, domnule preşedinte, să faceţi un efort de memorie şi să vă amintiţi că votul final a fost unul elocvent. Din 192 de parlamentari prezenţi, 190 au votat PENTRU, iar parlamentarii din PNL sau USR, adică parlamentarii dumneavoastră, nu au contestat constituţionalitatea acestei legi. Sigur că vom aştepta decizia Curţii şi vom acţiona în consecinţă. Vă garantez însă, domnule preşedinte, că oricât efort aţi depune, nu veţi reuşi să blocaţi dezvoltarea unei instituţii a statului. Puteţi doar să o întârziaţi, în detrimentul cetăţenilor români. Dar cu ce preţ?”, continuă ministrul Afacerilor Interne.
 
Carmen Dan menţionează că şi-ar fi dorit ca preşedintele să se fi preocupat atât de mult de Poliţia Română „şi atunci când poliţiştii au fost omorâţi, cu sânge rece, în misiune“.
 
„Vă mai amintiţi de poliţistul Sorin Vezeteu? Familia lui şi, din păcate, multe altele asemenea ei, aşteaptă de la noi măsuri pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. Atunci când s-au produs, aţi tăcut. Acum faceţi campanie… Aţi terminat cu Jandarmeria Română şi acum vă ocupaţi de Poliţie? Ce înseamnă, domnule preşedinte, Jandarmeria pentru dumneavoastră? Oare jandarmii români sunt doar cei pe care îi acuzaţi fără probe sau cei care vă păzesc pe frig şi viscol reşedinţele şi pe care îi remarcaţi doar pentru că poartă uniforme diferite de ale SPP-ului?! Sau poliţiştii români înseamnă doar deschizătorii de drumuri într-o deplasare «urgentă» către pârtiile de schi?!”, încheie Carmen Dan.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale, luni, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, contestând, între altele, o prevedere prin care poliţiştii pot folosi dispozitive cu electroşocuri. De asemenea, preşedintele apreciază că sunt neclar formulate situaţiile în care poliţistul are dreptul să conducă o persoană la secţie.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.