Camera Deputaţilor dezbate, luni după-amiază, moţiunea simplă a PNL intitulată "Lia Olguta Vasilescu - Ministrul Minciunii şi al Injustiţiei Sociale". Olguţa Vasilescu a susţinut, de la tribună, că, dacă elimină invectivele şi cifrele nereale din text, nu mai rămâne nimic din moţiune şi a spus că multe critici vizează de fapt Ministerul Finanţelor, adăugând: ”Aţi cam greşit adrisantul!”. Opoziţia a acuzat, în discursurile rostire, fiscalitatea haotică, lipsa de pregătire a ministrului Muncii şi promisiunile fără acoperire ale PSD, la rândul său, reprezentantul ALDE admiţând că lucrurile sunt perfectibile, dar că partidele aflate la guvernare au încercat să diminueze inechităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Moţiunea simpă împotriva ministrului Muncii: Opoziţia acuză fiscalitatea haotică, lipsa de pregătire a ministrului şi promisiunile fără acoperire ale PSD; reprezentantul ALDE spune că partidele aflate la guvernare au încercat să diminueze inechităţi

Dezbaterea a început cu citirea textului moţiunii, potrivit căruia românii au salarii mai mici sau, mai mult decât atât, trebuie să aducă bani de acasă la sfârşitul unei luni de muncă.

”Luni de zile aţi minţit că salariile nu vor scădea, ci vor creşte, iar de aici înainte nimeni nu mai are încredere în dumneavoastră şi în Guvernul din care faceţi parte! Aţi fost demascată de propria incompetenţă şi aţi continuat cu sfidarea populaţiei”, i-au spus liberalii Olguţei Vasilescu. 

De asemenea, liberalii afirmă că sunt şi români cărora salariile le-au crescut, dar aceia sunt parlamentarii şi miniştrii. 

"Aţi anunţat creşteri, însă nu aţi spus că va creşte numărul românilor cu salarii mai mici! Sunt şi salarii care au crescut! Cele ale parlamentarilor şi ale miniştrilor! Explicaţi, doamnă ministru, cum v-a scăzut salariul, pentru că aşa aţi afirmat, în condiţiile în care luaţi cu 1.000 de lei mai mult? Avem speranţa, stimaţi colegi, că nu veţi vota astăzi gândindu-vă la propriul buzunar, ci la cetăţenii din circumscripţia electorală din care proveniţi dumneavoastră. Trebuie să votaţi luând în calcul efectele mandatului doamnei Olguţa Vasilescu asupra oamenilor de rând”, se mai arată în textul moţiunii. 

PNL îi cere ministrului Muncii să renunţe să enumere cifre şi procente fără "noimă”. "Doamnă ministru, o să vină şi rândul dumneavoastră să vă spuneţi punctul de vedere la tribuna Parlamentului. Un sfat: renunţaţi să enumeraţi cifre şi procente fără noimă, dând impresia unui ministru eficient. Explicaţi-le celor peste două milioane de români, care au primit mai puţini bani pe luna ianuarie, cum se face că iniţiativele dumneavoastră au efecte bune pe hârtie, dar nu se simt în buzunarul lor”, se mai arată în text.

Olguţa Vasilescu le-a răspuns liberalilor de la tribuna Camerei Deputaţilor, afirmând că, din textul moţiunii, înţelege că unul dintre lucrurile care i se reproşează este că foloseşte în exprimarea publică cifre şi procente.

”Dacă dau la o parte din această moţiune invectivele şi ciferele nereale, nu mai rămâne nimic”, a spus ministrul Muncii, precizând că s-ar fi aşteptat ca PNL să vină cu soluţii.

Vasilescu a spus însă că va răspunde criticilor din moţiune, inclusiv celor care privesc Ministerul Finanţelor, adăugând: ”Aşi cam greşit adrisantul!”.

Ea a catalogat drept ”aberantă” cifra privind salariile care ar fi scăzut cuprinsă în textul moţiunii.

”Nu există nicio statistică din care să reiasă că au scăzut salariile a 2 milioane de români. Este o cifră aberantă”, a afirmat ministrul.

Olguţa Vasilescu a declarat că legea salarizării unitare nu este perfectă, dar are rolul de a stabili principii corecte, respectiv un raport de 1 la 12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu, precum şi salarii egale pentru muncă egală.

Ea a susţinut că doar 3% dintre bugetari au salarii reduse şi că, în schimb, mai ales în partea de jos a piramidei, salariile se vor dubla până în anul 2022.

Moţiunea simplă va fi votată miercuri.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.