Camera Deputaţilor dezbate, luni, prima moţiune simplă la adresa unui ministru al Cabinetului Cioloş, un demers al partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu împotriva ministrului Justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, intitulată "Drepturile omului nu sunt un lux", iniţiată de ALDE şi semnată de 54 de parlamentari, printre care Victor Ponta, Daniel Constantin sau Sebastian Ghiţă, va fi dezbătută de la ora 17.00, în plenul Camerei Deputaţilor.

Ideea centrală a moţiunii ALDE este aceea că ministrul Justiţiei nu tratează drepturile şi libertăţile cetăţeneşti cu deferenţa cuvenită, mai ales în ceea ce priveşte modul în care Guvernul a soluţionat problema interceptărilor, generată de către decizia Curţii Constituţionale din februarie, potrivită căreia SRI nu poate face interceptări în cauze de natură penală.

”Din păcate, ceea ce aţi făcut până astăzi demonstrează că nu este de ajuns să citeşti şi să traduci legislaţia europeană pentru a înţelege principiile fundamentale ale sistemelor de drept ale naţiunilor civilizate”, i se reproşează Ralucăi Prună în textul moţiunii simple.

Totodată, semnatarii textului subliniază că nu se simt confortabili cu faptul că ”Uniunea Europeană este deservită de funcţionari care nu împărtăşesc principiile şi valorile fundamentale ale construcţiei europene şi care îndeamnă la nerespectarea lor”.

”Este adevărat că lupta împotriva corupţiei trebuie continuată şi s-au depus multe eforturi pentru această luptă, chiar în lipsa dumneavoastră, dar modul în care este ea purtată poate constitui o provocare pentru drepturile omului şi poate genera multe întrebări, una dintre ele esenţială, la care Parlamentul României, prin votul pe care îl va exprima pentru această moţiune, trebuie să răspundă: Sunt drepturile fundamentale ale omului un lux?”, se mai arată în moţiunea iniţiată de ALDE. 

Printre cei 54 de semnatari se numără Victor Ponta (PSD), Sebastian Ghiţă (independent),  Kelemen Hunor (UDMR), Mihai Sturzu (independent), Daniel Constantin (ALDE), Remus Cernea, Daniel Chiţoiu (ALDE), Vlad Cosma (PSD) sau Marius Manolache (PSD). 

Deşi copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a susţinut în mai multe rânduri că PSD ar trebui să susţină această moţiune, social-democraţii nu doresc să se alăture demersului.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că la moţiunea simplă pe Justiţie, depusă de ALDE, parlamentarii PSD vor fi în sală pentru a asigura cvorumul, dar nu vor vota, menţionând că au fost parlamentari social-democraţi care au semnat această moţiune. 

"Eu premierului nu-i fac propuneri, îi fac sugestii, că nu suntem parteneri din câte ştiu eu. Cred că premierul ar trebui să hotărască o dată dacă mai schimbă ceva din Guvernul pe care-l conduce încă. Sunt o serie de miniştri care, sincer, nu văd de ce îi mai ţine în continuare în funcţie. Noi, de exemplu, am luat decizia să nu mai avem nicio întâlnire cu niciun ministru. (...) Am constatat că e pierdere de timp, pentru că nu înţelegeam nimic de la ei, nu aveau ce să spună", a declarat Liviu Dragnea.

Luni după-amiază, moţiunea simplă va fi dezbătută, urmând ca votul să fie dat cel mai probabil miercuri. Moţiunea simplă se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. ALDE are însă doar 23 de deputaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.