Plenul Camerei Deputaţilor a votat, marţi proiectul de lege care majorează plafonul privind impozitarea pensiilor de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, cu 277 de voturi "pentru" şi 3 abţineri. USR a anunţat că Legea PSD-PNL prezintă serioase semne de întrebare cu privire la constituţionalitatea sa. Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că proiectul merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Proiectul de lege adoptat de deputaţi prevede majorarea plafonului până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2000 lei la 3000 lei. 
 
 
Deputatul PNL Raluca Turcan a declarat după vot că ”finalul unui drum lung şi destul de anevoios, care înseamnă finalizarea reformei sistemului public de pensii”. 
 
”Oricât se încearcă acapararea politica a procesului de reforma a pensiilor, meritul PNL este incontestabil. Reforma sistemului de pensii nu poate fi ruptă de PNL.  Dimpotrivă! PNL a iniţiat si a susţinut fiecare etapă în parte”, a precizat Turcan. 
 
Ea a arătat că primul pas s-a făcut în anul 2021, atunci când eram ministru al muncii şi când am decis să aducem 1.000 de angajaţi noi în casele de pensii, pentru a transpune dosarele cu şina în format electronic şi a putea face recalcularea tuturor dosarelor într-un timp foarte scurt.  
 
”Recalcularea pensiilor din anul 2024 nu ar fi fost posibilă fără deciziile luate în urmă cu 3 ani! Recalcularea pensiilor cu pixul şi hârtia ne-ar fi dus cu reforma peste câţiva ani! Tot în anul 2021, am inclus această reformă în PNRR, pentru a mă asigura că, oricum s-ar numi ministrul muncii, reforma pensiilor să fie un proces ireversibil, precum şi o obligaţie fermă pentru Guvernul în funcţie”, a spus Turcan. 
 
Ea a menţionat că a iniţiat noua lege a pensiilor si un an mai târziu, în anul 2022, tot ca parte a acestui proces, am propus acest proiect legislativ, de creştere a plafonului de impozitare a pensiilor, de la 2.000  la 3.000 de lei.
 
”Ştiam că recalcularea va aduce majorări de pensii, că multe pensii vor depăşi 2.000 de lei şi că majorarea nu trebuie să fie desfiinţată prin impozit.
Aş vrea să mai subliniez unele aspecte! În tot acest timp, cât PNL s-a aflat la guvernare, valoarea punctului de pensie a crescut cu peste 60%.
De asemenea, pentru majorările de pensii rezultate din recalculare şi pentru plata acestora trebuie bani. Ori, efortul bugetar substanţial a fost asigurat de către ministrul PNL al finanţelor. A fost condiţia PNL la întocmirea bugetului pentru acest an, să avem resursle financiare cuprinse în buget”, a completat Turcan. 
 
USR a acuzat Puterea de ”incompetenţă crasă şi dezinteres faţă de pensionari”. 
 
”Legea PSD-PNL prin care se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei pragul de la care se impozitează pensiile prezintă serioase semne de întrebare cu privire la constituţionalitatea sa. Ciolacu şi Ciucă se dovedesc nişte amatori care se joacă cu nervii pensionarilor. Legea supusă astăzi, pe repede-înainte, votului Camerei Deputaţilor modifica în forma adoptată de Senat doar alin. (1) al art. 100 din Codul fiscal, după cum arată şi titlul legii (Proiect de Lege pentru modificarea alin.(1) al art.100 din legea nr.227/2015 privind Codul fiscal). Când şi-au dat seama că pragul de 2.000 de lei este specificat şi în alte articole ale Codului fiscal - alin. (2) al art. 101 –, drept pentru care legea ar fi fost inaplicabilă, PSD şi PNL au mai operat în proiectul de lege o modificare, care nu a fost însă dezbătută în comisii. În final, proiectul de lege care trebuia să modifice un singur articol din Codul fiscal va modifica două, în ciuda titlului său şi a faptului că modificarea art. 101 nu a făcut obiectul dezbaterii în Senat”, a explicat Opoziţia. 
 
George Simion (AUR): Legea pe care aţi dat-o privind recalcularea este neconstituţională, şi, în loc să afectaţi pensionarii speciali, aţi luat de la cei care au muncit, de la cei care au grupe de muncă, de la persoanele de dizabilităţi
 
”Aţi intrat în panică atunci când aţi văzut că aşa zisa mărire a pensiilor a creat haos, a creat scăderi, şi aţi luat dreptul pensionarilor la punctele de pensie. Orice spuneţi voi, legea pe care aţi dat-o privind recalcularea este neconstituţională, şi, în loc să afectaţi pensionarii speciali, aţi luat de la cei care au muncit, de la cei care au grupe de muncă, de la persoanele de dizabilităţi”, a spus şi preşedintele AUR, George Simion, în plen. 
 
”Faptul că la începutul acestei şedinţe am votat pe bandă rulantă legi pentru Ucraina, sistemul Patriot, refugiaţii veniţi din Ucraina, asta arată preocuparea voastră, nu pentru metalurgişti, CFR-işti, mineri sau pentru persoanele cu dizabilităţi. Pentru cine vă dă vouă comanda. Şi comanda în cazul recalculării pensiilor aţi primit-o prin PNRR. În loc să afectaţi pensionarii speciali, procurorii, pe Greblă şi alţi privilegiaţi i-aţi afectat pe cei care au lucrat în mediul toxic. Să vă fie ruşine. Eschivele venite acum să umble la modalitatea de impozitare a pensiilor nu sunt suficiente. Puneţi taxă pe sărăcie, impozitaţi sărăcia, în loc să fi ales ca prag coşul minim garantat, aţi pus pragul de la 2.000 la 3.000 de lei, aşa, din burtă. Nu o să vă salveze nimeni de furia pensionarilor de care vă bateţi joc. Nu o să vă salveze nimeni de furia românilor”, a mai spus Simion. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.