Deputaţii au adoptat, decizional, un proiect de lege prin care este posibilă înfiinţarea de consorţii administrative, cu personalitate juridică, ele fiind asociaţii de dezvoltare intercomunitară. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, în sensul prelungirii, pentru o perioadă de maxim 5 ani, a termenului de 6 luni de realizare a obiectivelor de investiţii.

De asemenea, iniţiativa legislativă vizează constituirea, în favoarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a dreptului de administrare asupra imobilelor proprietate publică a statului înscrise în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, necesare realizării proiectelor de infrastructură de transport de interes naţional, care nu au fost înscrise în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

„Consorţiile administrative sunt asociaţii de dezvoltare intercomunitară constituite din două sau mai multe unităţi administrativ-teritoriale învecinate în scopul integrării furnizării de politici şi servicii la nivelul acestora, reducerii diferenţelor de dezvoltare şi creşterii funcţionalităţii la nivel local”, prevede proiectul de lege adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor.

Totodată, „consorţiile administrative se constituie din unităţi administrativ-teritoriale învecinate care acoperă zone geografice care prezintă potenţial de integrare din punct de vedere agricol, economic, social, cultural, de mediu, infrastructură, digitalizare sau de acces la servicii publice şi care se confruntă cu provocări şi oportunităţi similare pentru dezvoltarea lor”.

Printre obiectivele acestor consorţii se află: „îmbunătăţirea eficienţei serviciilor publice, creşterea eficacităţii implementării investiţiilor la nivel local, furnizarea în comun a unor servicii publice de interes local, integrarea digitală a serviciilor publice furnizate, dezvoltarea infrastructurilor, salvgardarea patrimoniului natural şi cultural, alte obiective care contribuie la reducerea diferenţelor de dezvoltare”, conform sursei citate.

Din aceste consorţii pot face parte unităţile administrativ-teritoriale care nu sunt dintr-o zonă metropolitană, iar cel puţin una dintre aceste unităţi administrativ-teritoriale are în componenţă o localitatea rurală.

Unităţile administrativ-teritoriale sunt reprezentate în adunarea generală a consorţiului administrativ de către primari, potrivit propunerii legislative.

De asemenea, pentru a stimula cooperarea unităţilor administrativ-teritoriale în consorţii administrative, începând din anul 2024 va fi înfiinţat Programul multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ-teritoriale, membre ale consorţiilor administrative, a cărui finanţare este asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării. Creditele de angajament şi creditele bugetare se prevăd în legea bugetului de stat.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege, în calitate de for decizional, şi astfel legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.