Proiectul de buget al municipiului Iaşi a fost respins, luni, de consilierii locali, pentru a doua oară în ultimele săptămâni, după ce reprezentanţii PSD au părăsit sala de şedinţe, iar consilierii USR PLUS s-au abţinut de la vot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şedinţa, care a durat aproape cinci ore, a avut mai multe momente tensionate, cu schimburi de replici între consilierii liberali şi cei ai USR PLUS.

În final, proiectul de buget a fost respins, doar reprezentanţii PNL şi PMP votând "pentru". Cele două partide deţin împreună 13 mandate, cu unul mai puţin decât reprezintă majoritatea simplă în Consiliul Local Iaşi.

Liderul de grup USR PLUS Ana Raluca Roşu a explicat că niciuna dintre condiţiile formulate zilele trecute de această formaţiune nu a fost acceptată de PNL, astfel că USR PLUS nu poate să acorde un vot favorabil. USR PLUS solicitase liberalilor să-i retragă sprijinul politic lui Mihai Chirica, din cauza dosarelor penale în care este implicat edilul ieşean, iar negocierile dintre liberali şi USR PLUS să aibă loc în absenţa primarului Iaşiului.

Reprezentanţii USR PLUS s-au abţinut de la votul proiectului de buget local.

Consilierii locali PSD au părăsit sala de şedinţe, liderul grupului PSD, Bogdan Balanişcu, invitând PNL şi USR PLUS să-şi asume guvernarea locală.

"PSD îşi reafirmă intenţia de a dialoga constructiv cu liderii ambelor formaţiuni politice. Ne asumăm rolul de mediator între cele două formaţiuni politice de dreapta. Lăsaţi orgoliile şi haideţi să punem în practică un protocol politic şi administrativ din care să aibă de câştigat ieşenii. Ne uităm cu jind cum alte mari oraşe vorbesc despre tren metropolitan, digitalizare, consolidarea mediului IT, iar noi, la Iaşi, asistăm doar la certurile politice dintre PNL şi USR-PLUS”, au precizat reprezentanţii PSD la finalul şedinţei.

La rândul său, primarul PNL Mihai Chirica a spus că, începând cu 28 aprilie, Primăria nu a mai putut face niciun transfer dinspre bugetul statului şi că salariile a 5.000 de angajaţi din sectorul public sunt blocate.

O nouă şedinţă de Consiliu Local a fost anunţată pentru miercuri.

Este pentru a doua oară când bugetul local este respins în plenul consiliului local. În 22 aprilie, consilierii ieşeni nu au votat proiectul de buget, la capătul unei şedinţe tensionate care a durat aproape opt ore.

În Consiliul Local nu există o majoritate politică. PNL deţine 11 mandate, USR PLUS nouă, PSD cinci, iar PMP două.

Municipiul nu are încă viceprimari, la peste şapte luni de la alegerile locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.