Deputatul PNL Bogdan Huţucă arată, într-un comunicat, că a lucrat împreună cu colegii liberali la un proiect de lege care prevede amnistia unor obligaţii fiscale stabilite de ANAF din cauza unor interpretări arbitrare a legii, ceea ce a făcut ca anumite forme de plată, către angajaţi, să fie impozitate precum veniturile din salarii, precum şi modificarea legislaţiei, pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Este vorba despre forme de plată precum indemnizaţiile de detaşare, indemnizaţiile de delegare, prestaţiile suplimentare şi indemnizaţiile specifice detaşării transnaţionale.
 
Potrivit deputatului, ”aceste forme de plată se întâlnesc la românii care lucrează în ţară sau în străinătate şi sunt angajaţi la firme de transport, firme care oferă servicii de construcţii, montaj, antrepriză asistenţă tehnică etc precum şi în agenţii de muncă temporare din România care recrutează persoane care apoi muncesc în alte ţări”.
 
Bogdan Huţucă, preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci, afirmă că proiectul de lege va asigura că astfel de probleme nu vor mai apărea în viitor. 
 
”Totodată, am propus şi crearea unui regim fiscal unitar pentru indemnizaţiile de detaşare, indemnizaţiile de delegare, prestaţiile suplimentare ş.a. forme de plată, pentru a ne asigura că astfel de interpretări arbitrare să nu mai existe. Vom avea un regim fiscal unitar pentru toate veniturile destinate compensării dezavantajelor cauzate de toate formele de deplasări in ţara sau străinătate ale angajaţilor prevăzute de legislaţia muncii indiferent dacă se numesc indemnizaţii sau altfel. Scopul proiectului este acela de stabili prevederi clare, certe  pentru a evita pe viitor interpretarea arbitrară a legii”, afirmă Huţucă. 
 
Proiectul de lege stabileşte că ANAF nu mai poate reîncadra aceste sume distribuite angajaţilor care se deplasează în ţară sau în străinătate, considerându-le venituri din salarii şi impunându-le cu impozit pe venit şi contribuţii decât ca urmare a unor constatări a Inspecţiei Muncii care stabileşte o altă încadrare juridică pentru aceste forme de indemnizaţie.
 
În plus, legea stabileşte un plafon neimpozabil pentru astfel de indemnizaţii sau sumă de aceeaşi natură acordate angajaţilor”, arată Huţucă. 
 
Măsura protejează un număr foarte mare de companii româneşti şi de angajaţi români.  
 
„Cu această lege, punem capăt crizei detaşărilor transnaţionale şi evităm astfel posibilitatea ca un număr uriaş de companii româneşti să invoce insolvenţa din cauza unei legislaţii neclare interpretate arbitrar în defavoarea lor. În foarte multe cazuri, conform calculelor ANAF, datoria pe care unele dintre aceste firme o aveau, calculată pe ultimii 5 ani, depăşea cifra de afaceri anuală. Protejăm astfel întregi sectoare care au un aport important la PIB-ul naţional şi care direct sau indirect pun pâinea pe masa a mii de familii din România”, mai explică liderul liberal.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.