Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că există indicii că Rusia a produs crime de război în Ucraina şi a arătat că România, alături de alte 38 de state, a sesizat Curtea Penală Internaţională, cerând începerea unei anchete în acest sens. În ceea ce priveşte sintagma ”criminal de război” cu care este denumit prşedintele rus Vladimir PUtin, Aurescu coniră că sunt ”declaraţii cu caracter politic”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat la Digi24, joi seară, dacă Vladimir Putin este un criminal de război, Bogdan Aurescu a declarat că acestea sunt declaraţii cu caracter politic, dar că există indicii că au existat crime de război în conflictul ruso-ucrainean.
 
”Este vorba despre declaraţii cu caracter politic şi dacă ne uităm la toate informaţiile care vin, care sunt publice şi vin din teatrul de război din  Ucraina, în urma agresiunii militare a  Federaţiei Ruse, sunt indicii puternice că în acest conflict s-au produs astfel de crime de război”, a declarat Bogdan Aurescu.
 
Ministrul de Externe a mai precizat că 39 de state, printre care şi România, a sesizat Curtea Penală Internaţională, cerând demararea unei anchete pe tema crimelor de război.
 
”Ca jurist, ca profesor de drept internaţional, am foarte mare încredere în justiţia  internaţională. Acesta este şi motivul pentru care România, alături de alte 38 de state, pe 2 martie a sesizat  Curtea Penală Internaţională, cerând procurorului Curţii Penale Internaţionale să înceapă ancheta cu privire la posibila comitere de crime de război, crime împotriva umanităţii, crime de genocid, inclusiv în cadrul acestor ostilităţi din Ucraina. Spun inclusiv pentru că există de maimultă vreme o examinare preliminară pe care  procurorul Curţii Penale Internaţionale a declanşat-o la solicitarea Ucrainei  cu privire la acţiuni anterioare care s-au produs fie în legătură cu aşa-numitele euro-Maidan, deci perioada dintre noiembrie 2013 şi februarie 2014, apoi  o altă solicitare a Ucrainei a extins această solicitare pentru perioada  din februarie 2014 fără o limită de timp, incluzând astfel şi posibile crime comise în estul Ucrainei şi care iată, acum acoperă şi această perioadă a războiului dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”, a declarat Aurescu.
 
Bogdan Aurescu a adăugat că solicitarea României şi a celorlaltor 38 de state a scurtat timpul anchetei de la Curtea Penală Internaţională.
 
”Această solicitare pe care noi am făcut-o a ajutat foarte mult procurorul Curţii Penale Internaţionale pentru că altfel s-ar fi consumat mai  mult timp aşteptând o dezlegare, să spunem procedurală din partea camerei preliminare a Curţii. Noi am ajutat Curtea Penală Internaţională să înceapă mai repede această anchetă”, a declarat Bogdan Aurescu.
 
De asemenea, ministrul român de Externe a subliniat că ancheta poate să dureze destul de mult deoarece este vorba despre crime de război.
 
Preşedintele american Joe Biden l-a catalogat miercuri, pentru prima oară, drept un ”criminal de război” pe omologul său rus Vladimir Putin, care a lansat invazia rusă a Ucrainei. 
 
Atacul asupra teatrului din Mariupol este un alt semn că forţele lui Vladimir Putin recurg la tactici şi mai brutale, a declarat Marcin Przydacz, viceministrul polonez de Externe, conform BBC.
 
Copiii aflaţi în interiorul clădirii nu l-au împiedicat pe Putin să bombardeze teatrul, fiind, ”aşa cum l-a numit preşedintele Biden, un criminal de război”, a precizat oficialul polonez.
 
Kremlinul a reacţionat la afirmaţiile lui Biden, precizând că o asemenea retorică este ”inacceptabilă şi de neiertat” şi l-a acuzat pe liderul american că bombele sale ”au ucis sute de mii de oameni din întreaga lume”, potrivit TASS
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.