Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu salută alegerea României pentru un nou mandat de membru în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (CDO), pentru perioada 2023-2025, la alegerile care s-au desfăşurat în cadrul celei de-a 17-a şedinţe plenare a celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la sediul ONU din New York.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul votului individual şi secret al statelor membre ale Adunării Generale a ONU, România a fost aleasă de 176 de state, pentru un loc alocat Europei de Est în cadrul CDO. Precedentele mandate ale României în cadrul CDO au fost exercitate în perioada 19 iunie 2006 - 18 iunie 2008, respectiv din august 2011 până la 31 decembrie 2014, arată comunicatul de presă al MAE.

„Candidatura pentru acest nou mandat în cadrul CDO a fost fundamentată pe acţiunea hotărâtă a României în favoarea promovării multilateralismului eficient şi pe abordarea principială a ţării noastre în relaţiile internaţionale, precum şi pe angajamentul ferm al ţării noastre pentru promovarea şi respectarea drepturilor omului atât în plan intern, cât şi la nivel regional şi global. Totodată, experienţa ţării noastre în cadrul celor două mandate anterioare în CDO, precum şi dorinţa de a lucra constructiv pentru buna funcţionare şi eficientizarea acţiunii Consiliului au fost argumente suplimentare în sprijinul candidaturii ţării noastre în cadrul acestui organism important la nivelul ONU. Alegerea ţării noastre pentru un nou mandat în cadrul Consiliului Drepturilor Omului reprezintă, de asemenea, o confirmare a recunoaşterii de care se bucură România în cadrul organizaţiilor internaţionale cu activităţi în domeniul drepturilor omului, precum şi a profilului ţării noastre de actor angajat şi credibil în forurile multilaterale, de apărător şi promotor al ordinii internaţionale bazate pe norme şi al statului de drept la nivel internaţional, inclusiv în contextul actual, marcat de războiul de agresiune dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Astfel, relevanţa acestui mandat pentru ţara noastră este cu atât mai mare. România s-a pronunţat constant împotriva războiul ilegal, neprovocat şi nejustificat al Federaţiei Rusiei împotriva Ucrainei, ce încalcă principiile fundamentale ale ordinii internaţionale bazate pe norme, precum şi drepturile omului, prin atacarea unor ţinte civile şi uciderea populaţiei nevinovate din Ucraina’’, a declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.

În cadrul mandatului său în Consiliul Drepturilor Omului, în conformitate cu obiectivele esenţiale de politică externă ale României şi în concordanţă cu valorile şi principiile Cartei ONU, România va urmări îndeplinirea promovării angajamentelor pe următoarele paliere:

Drepturile omului, democraţie şi statul de drept, cu accent pe rezilienţa democraţiei, consolidarea statului de drept, combaterea corupţiei; ameninţările din mediul online şi ale noilor tehnologii la adresa democraţiei; abordarea partenerială pentru consolidarea valorilor democratice.

Drepturile femeii: susţinerea egalităţii de gen; combaterea violenţei la adresa femeilor; valorificarea experienţei naţionale în domeniu şi translatarea sa în activitatea şi iniţiativele de la nivelul Consiliului; importanţa parteneriatelor, abordarea pro-activă; dimensiunea de tineret a împuternicirii şi egalităţii de gen.

Combaterea discriminării: promovarea poziţiei principiale de respingere a tuturor formelor de discriminare, rasism şi xenofobie, inclusiv a antisemitismului; reacţia consolidată faţă de proliferarea discursului instigator la ură; capitalizarea experienţei în plan intern şi transpunerea sa în acţiuni la nivelul Consiliului.

Libertatea de exprimare: promovarea echilibrului între libertatea de exprimare şi respingerea derapajelor discursive; dimensiunea de media, protecţia jurnaliştilor; educaţia pentru media; combaterea dezinformării.

De asemenea, în cadrul acestui mandat, România va putea continua şi obiectivele complementare asumate în cadrul mandatului de Preşedinte al Comunităţii Democraţiilor, pe care l-a deţinut în perioada septembrie 2019 – septembrie 2022.

Consiliul Drepturilor Omului (CDO) a fost înfiinţat în baza rezoluţiei Adunării Generale a ONU nr. 60/251 (adoptată la 15 martie 2006) şi a început să funcţioneze efectiv la data de 19 iunie 2006, înlocuind Comisia Drepturilor Omului, după 60 de ani de activitate, şi este constituit din 47 de state membre cu drept de vot.  

Împărţirea locurilor se face în baza unei distribuţii pe grupuri geografice: state africane: 13 locuri; state din Asia-Pacific: 13 locuri; state din America Latină şi Caraibe: 8 locuri; Europa de vest şi alte state: 7 locuri; state din Europa de Est: 6 locuri.

Consiliul Drepturilor Omului este un organ subsidiar permanent al Adunării Generale ONU şi este unul dintre cele două organe create în contextul reformei generale a ONU. Potrivit procedurii, statele sunt alese direct şi individual prin vot secret de către majoritatea membrilor Adunării Generale.

România a avut două mandate în cadrul CDO, primul, în perioada 19 iunie 2006 - 18 iunie 2008, iar al doilea, din august 2011 până la 31 decembrie 2014. În cadrul Consiliului Drepturile Omului, România a iniţiat două rezoluţii: Drepturile omului, democraţie şi statul de drept (2012, 2015, 2017, 2019, 2021) şi Dreptul copilului de a se angaja în activităţi de joacă şi recreative (2014). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.