Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a afirmat, duminică, în a doua zi a reuniunii informale de la Berlin a miniştrilor de Externe din statele membre NATO, că noul Concept Strategic, care va fi adoptat de liderii Alianţei la sfârşitul lunii iunie, trebuie să fie centrat pe apărarea colectivă şi să reflecte faptul că Rusia va rămâne principala ameninţare la adresa Alianţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, duminică, 15 mai 2022, în a doua zi a reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele membre NATO, desfăşurată la Berlin, în perioada 14-15 mai 2022, la discuţii privind pregătirea deciziilor Summitului de la Madrid din 28-30 iunie 2022.
 
„Schimbul de opinii al miniştrilor s-a concentrat în special pe contracararea efectelor crizei de securitate din regiunea euroatlantică, generată de agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, şi pe necesitatea de adaptare şi consolidare, în consecinţă, a posturii pe termen lung a Alianţei, precum şi pe negocierea Noului Concept Strategic al Alianţei. În cadrul discuţiilor în format aliat, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a prezentat detaliat evaluările României privind consecinţele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra securităţii euroatlantice şi a arhitecturii de securitate europene”, arată comunicatul de presă al MAE.

Conform sursei citate, în cadrul schimbului de opinii aliat cu privire la asistenţa oferită de NATO şi de aliaţi pentru Ucraina, ministrul Aurescu s-a referit la necesitatea contracarării impactului negativ al consecinţelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, prin continuarea şi creşterea măsurilor de sprijin politic şi practic pentru Ucraina, precum şi pentru ceilalţi parteneri estici, în special Republica Moldova şi Georgia, care sunt afectaţi de efectele crizei generate de Rusia şi a căror rezilienţă trebuie întărită.
 
Şeful diplomaţiei române a indicat, în context, importanţa procesului de consolidare pe termen lung a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, într-o manieră echilibrată şi unitară. Astfel, o postură consolidată consistent - care va fi totodată strict defensivă şi ne-escalatorie - va reprezenta unul din principalele rezultate ale Summitului de la Madrid.
 
Ministrul Aurescu a arătat că decizia adoptată de liderii aliaţi la Summitul din 24 martie 2022 de constituire a patru noi Grupuri de Luptă, inclusiv unul în România, reprezintă un prim pas deosebit de util în acest sens şi a mulţumit aliaţilor implicaţi în crearea Grupului de Luptă din ţara noastră şi celorlalţi aliaţi care au trimis trupe în România.
 
Reuniunea ministerială s-a încheiat cu o sesiune de lucru în cadrul căreia au fost abordate aspecte de interes din perspectiva pachetului decizional care se prefigurează pentru Summitul de la Madrid, în special cu privire la viitorul Concept Strategic al NATO.
 
Ministrul român al Afacerilor Externe a subliniat că, prin deciziile anticipate, Summitul de la Madrid se prefigurează ca un reper fundamental în evoluţia Alianţei.
 
„Demnitarul român a precizat că viitorul Concept Strategic, care va fi adoptat de liderii NATO la sfârşitul lunii iunie, va stabili reperele majore de acţiune şi profilul Alianţei pentru cel puţin următoarea decadă. A evidenţiat, în context, importanţa ca acest document strategic să se raporteze, în mod realist şi adecvat, la noul context de securitate cu care se confruntă Alianţa, prin evidenţierea principalelor ameninţări şi provocări şi asigurarea capacităţii de răspuns eficient şi calibrat la acestea. În acest context, a subliniat că noul Concept Strategic este necesar să reflecte faptul că Rusia va rămâne principala ameninţare la adresa Alianţei. De asemenea, şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea ca Noul Concept să evidenţieze relevanţa acordată de Alianţă apărării colective, ca sarcină principală prioritară a NATO, şi să abordeze transformarea pe termen lung a posturii Alianţei pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră, care are o importanţă deosebită pentru securitatea euroatlantică”, mai arată sursa menţionată. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.