Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut miercuri o convorbire telefonică cu omologul suedez Tobias Billström, în calitatea sa de reprezentant al Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2023. Aurescu a transmis urări de succes în exercitarea de către Suedia a Preşedinţiei Consiliului UE şi a asigurat de sprijinul României pentru gestionarea de către aceasta a unei agende europene complexe, într-un context internaţional complicat de provocări multiple, care necesită formularea unui răspuns coerent şi unitar al Uniunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În cadrul convorbirii, ministrul Bogdan Aurescu a abordat cu prioritate subiectul aderării României la spaţiul Schengen. Astfel, a mulţumit omologului suedez pentru susţinerea ţării sale pentru aderarea României, exprimată inclusiv în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022. De asemenea, ministrul român a exprimat încrederea într-o cooperare activă şi de substanţă cu Preşedinţia suedeză pentru înregistrarea unor evoluţii pozitive, care să permită obţinerea unei decizii de aderare. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, totodată, importanţa coordonării de către Preşedinţia suedeză a dialogului cu toţi partenerii europeni implicaţi în acest dosar”, mai arată comunicatul de presă al MAE.

Ministrul suedez de externe a reconfirmat ministrului Bogdan Aurescu sprijinul Suediei pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi a subliniat că Preşedinţia suedeză este decisă să se implice activ şi să depună toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv prin identificarea de soluţii concrete, în baza unui dialog constructiv cu toate părţile implicate, precum şi să sprijine eforturile României în direcţia finalizării aderării.

Ministrul suedez de externe a exprimat, totodată, speranţa în înregistrarea de progrese în acest dosar şi în identificarea unei soluţii pozitive, subliniind legitimitatea demersurilor şi aşteptărilor României.

Totodată, ministrul român de externe a salutat atenţia pe care Preşedinţia suedeză îşi propune să o acorde sprijinului multidimensional pentru Ucraina şi Republica Moldova, precum şi problematicii migraţiei, aspectelor vizând statul de drept şi drepturile fundamentale, priorităţilor în domeniul mediului şi schimbărilor climatice, consolidării rezilienţei UE, relaţiei cu partenerii terţi.

Potrivit sursei citate, cei doi demnitari au mai avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile în procesul de aderare a Suediei la NATO, context în care ministrul suedez de externe a mulţumit omologului român pentru demersurile întreprinse în sprijinirea acestui obiectiv în dialogul cu partenerii NATO în vederea finalizării procesului de ratificare a Protocolului de aderare.

Cei doi miniştri au agreat menţinerea unei coordonări strânse pe aspectele discutate, în mod prioritar pe tema aderării României la spaţiul Schengen.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.