Traian Băsescu a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, obiectivele principale ale PMP pentru următorii patru ani, printre ele aflându-se acordarea de atribuţii suplimentare Inspecţiei Judiciare astfel încât să rezolve contestaţiile justiţiabililor şi să aplice sancţiuni magistraţilor, scopul fiind reducerea cazurilor în care cetăţeni români apelează la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie dată putere mult mai mare Inspecţiei Judiciare, cea care să poată rezolva şi contestaţiile justiţiabililor, adică a celor trimişi în judecată. Să nu mai ajungem la CEDO şi să ne vină de acolo soluţii şi amenzi. Le putem rezolva pe plan intern cu o Inspecţie Judiciară puternică şi care poate aplica şi sancţiuni magistraţilor în baza unei legi a răspunderii magistraţilor”, a declarat Traian Băsescu.

El a spus sancţiunile la care se referă nu sunt în primul rând financiare, cât disciplinare, precum retrogradarea unui magistrat la o instanţă de nivel inferior. ”Se pot da sancţiuni administrative atunci când se fac erori în urmărirea penală sau în ancheta judecătorească astfel încât să existe şi un stimulent pentru magistraţi să fie mult mai atenţi”, a spus preşedintele PMP.

Programul partidului este conturat în jurul unor soluţii pentru probleme considerate vitale pentru România: natalitatea, educaţia şi sănătatea. În privinţa stimulării natalităţii, PMP susţine demararea unui program vast de construire de creşe şi grădiniţe, derulat de către primării cu sprijin de la Guvern. În domeniul educaţiei, PMP îşi propune creşterea alocaţiei pentru copii şi condiţionarea acordării ei de frecventarea cursurilor astfel încât să fie redus abandonul şolar, care afectează îndeosebi copiii din familiile sărace. ”Perpectiva lor este să creeze tot familii sărace”, a avertizat Băsescu.

În domeniul sănătăţii, PMP susţine proiectul de Lege a sănătăţii, iniţiat şi apoi abandonat în 2012 care prevedea ca spitalele să funcţioneze ca fundaţii ale statului, fapt ce le-ar permite accesul la credite bancare. De asemenea, medicii ar trebui să încheie contracte pe o perioadă de 4 ani cu spitalele, cu posibilitatea reînnoirii, şi să fie plătiţi în funcţie serviciile prestate. ”Medicii ţinuţi ca bugetari vor rămâne săraci şi în imposibilitatea de a se pregăti pentru că un medic trebuie să citească în mod constant, îndeosebi literatură medicală din străinătate”, a spus Băsescu.

În ce priveşte proiectele de infrastructură, PMP susţinerea construirea canalelor Dunăre-Bucureşti şi Siret-Bărăgan care, împreună, ar putea asigura irigarea a 600.000 de hectare de teren agricol şi care vor costa 4,2 miliarde de euro. În ce priveşte autostrăzile, PMP se pronunţă pentru construirea cu prioritate a celor care pot fi finanţate prin bani europeni: Piteşti-Sibiu, care face parte din coridorul IV paneuropean, şi Giurgiu-Iaşi-Sculeni (tronson al coridorului IX).

Traian Băsescu a spus că PMP susţine un nou tip de disciplină bugetară, în care să se lucreze cu o ”Sfântă Treime”: o treime din veniturile rezultate din creşterea economică să fie alocate investiţiilor, o treime pentru educaţie şi sănătate şi o treime pentru creşterea salariilor şi ajutoarelor salariale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.