Preşedintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a declarat, marţi, la Parlament, că ceea ce a vrut să facă PSD prin cedările către UDMR arată că acest partid este ”inapt pentru guvernare”, fostul şef al statului susţinând că instituirea zilei de 15 martie ca sărbătoare în România ”este ca şi cum îţi iei propria istorie şi o arunci într-o budă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt inapţi pentru guvernare. V-aş aduce aminte că Guvernul Boc a preferat să cadă decât să dea aceste concesii minorităţii maghiare, că astea nu-s de azi de ieri, sunt de mulţi ani pe toate agendele. Faptul că pe Tăriceanu şi pe Dragnea i-a dus capul să statueze ca sărbătoare în legislaţia română ziua de 15 martie este ca şi cum îţi iei propria istorie şi o arunci într-o budă. Asta au făcut aceştia ticăloşi. Asta au vrut să facă pentru câteva voturi. Eu sunt revoltat. Mă întreb: au uitat că merg la Ţebea? Cum se întorc parlamentarii PSD şi ALDE în Ardeal? Cum îi vor convinge pe românii de acolo că nu au murit câteva zeci de mii ucişi de armatele conţilor maghiari în 48 şi 49, cum îi vor convinge că ce a votat Dieta de la Pesta pe 15 martie, adică anexarea Transilvaniei la Ungaria, merită sărbătorită în România?”, a afirmat Traian Băsescu.

Liderul PMP a spus că maghiarii pot sărbători la Budapesta.

”Eu am spus: vă respectăm sărbătorile naţionale, dacă vreţi să vă sărbătoriţi de ziua naţională mergeţi la Budapestea, se dă bere gratis, mici, ce s-o da, dar nu-şi asumă România o sărbătoare care printre altele semnifică şi anexarea Transilvaniei la Ungaria. Şi în 1848 românii erau majoritari în Transilvania, nu erau picaţi din cer, în schimb cei care au vrut alipirea Transilvaniei la Ungaria nu vorbeau de niciun drept pentru românii din Transilvania, ca să vă daţi seama cât de aberantă este ideea că România şi-ar putea înscrie în calendarul de sărbători 15 martie 1848”, a susţinut Băsescu.

Fostul şef al statului a precizat că el nu neagă celelalte 11 puncte ale Declaraţiei Dietei de la Pesta, din cele 12. ”11 au fost valoroase pentru democraţie, dar românii au făcut un război pentru punctul 12, un război civil în Transilvania”, a adăugat el.

Senatorul a spus că se bucură că au fost scoase de pe ordinea de zi proiectele UDMR.

”Până nu vom vedea aceste legi luate acasă de negociatori, nu ne vom opri”, a completat el, referindu-se la acţiunile PMP.

Traian Băsescu le-a arătat jurnaliştilor că are tricolorul în buzunarul de la piept.

El a precizat că, în principiu, parlamentarii PMP nu vor participa la plenul reunit pentru votarea moţiunii de cenzură: ”Nu intrăm, nu avem nicio treabă. considerăm această dispută o dispută internă în interiorul PSD, pe care cu neobrăzare au reuşit s-o ducă sub cupola Parlamentului, dar şi în Guvernul României. Au transformat instituţiile statului în teatru de dispute politice ale grupărilor din interiorul PSD”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.