Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, miercuri la şedinţa Consiliului Executiv Naţional al partidului, că e mulţumit de faptul că Liviu Dragnea şi social-democraţii ”s-au dezis de problema graţierii” pentru că acest lucru îi va permite să susţină o astfel de lege ”de pe o poziţie independentă pentru că România are nevoie de o graţiere largă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ceea ce mă priveşte mulţumesc lui Dumnezeu că Dragnea cu tot cu PSD s-au dezis de problema graţierii pentru că asta îmi va permite să o susţin de pe o poziţie independentă pentru că România are nevoie de o graţiere. O poziţie de politician care înţelege care este situaţia din sistemul nostru de justiţie, din sistemul penitenciar şi mai ales care întelege să contribuie la repararea unor erori care s-au făcut odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal”, a declarat Traian Băsescu.

Liderul PMP a precizat că nu sunt erori pe care să şi le asume singur pentru că noul Cod penal a fost scris de ”o întreagă panoplie de mari profesori univeristari bine plătiţi cu bani de la Banca Mondială”.

”Codul penal a şi stat 3 ani în Parlament, într-o comisie condusă de domnul procuror Ponta”, a afirmat Băsescu.

Şeful PMP a mai spus că a promulgat Codul penal, însă nu avea o echipă care să îl poată analiza, subliniind că  ”pedepsele penale în România sunt orientate către distrugerea omului” şi că liderul PSD urmăreşte ”să îşi elibereze omologii, cei de tip ferma de porci, domenii de vânătoare sau TelDrum”.

”Asta este o politică penală pe care nu ne-o mai putem asuma. Iar eu, cel care a făcut să devină foarte puternice instituţiile de forţă şi bine am făcut, îmi asum ca obiectiv de politician în opoziţie şi partea cealaltă, adică sistemul penal să aibă ca principal obiectiv recuperarea oamenilor (…) Eu nu cer partidului, este prematur ca partidul să se angreneze pentru respectarea drepturilor fundamentale, dar îmi asum să continui acest subiect, iar când partidul va considera că poate să îi aducă şi beneficii, deocamdată nu îi aduce, nu are decât să se angajeze şi partidul în treaba acesta (…) Dragnea vrea să îşi elibereze omologii, cei de tip ferma de porci, domenii de vânătoare sau TelDrum”, a spus Băsescu.

El a ţinut să puncteze că ”graţierea nu este pentru Udrea”. ”Udrea a primit 6 ani, gratierea este până la 3 ani, nu are nicio legătură una cu alta.  România are nevoie de o graţiere largă care să ţină cont în primul rând de categoriile care pot fi recuperate pentru societate, o nouă lege a executării pedepselor care să valorifice pe timpul perioadei de detenţie capacitatea şi pregătirea profesională a celor încarceraţi (…) Graţiere, graţiere, dar banii trebuie recuperaţi. Eu cred că ar trebui să votăm împotriva Legii graţierii la Camera Deputaţilor”, a mai spus Băsescu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că social-democraţii trebuie să se gândească serios dacă Legea graţierii mai este „oportună”, el lansând astfel „un ultim apel” la Guvern şi la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader să prezinte, într-un termen rezonabil, dacă proiectul şi alte măsuri anunţate ca proiecte legislative pot rezolva problema din penitenciare.

„Aşa cum am spus şi în campanie şi după alegeri, eu şi colegii mei am mai spus o dată în plenul CExN  - prioritatea noastră o reprezintă punerea în aplicare a programului de guvernare aşa cum a fost prezentat în campanie, nu graţierea faptelor de corupţie. Nu am avut astăzi discuţii despre sancţiuni, nişte pedepse membrilor din Comisia juridică a Senatului, dar nici nu puteam lăsa ca astfel de gesturi să fie asumate, pentru că pe noi ne interesează ca ceea ce am prezentat românilor să fie aplicat şi să fie toată lumea conştientă că acele obiective sunt prioritatea noastră”, a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a susţinut că le-a cerut colegilor să se gândească dacă Legea graţierii mai este oportună sau nu.

„Indiferent de argumentele aduse atât în şedinţă cât şi în spaţiul public, eu am ridicat aceasta problemă colegilor mei  - să ne gândim serios în perioada următoare dacă această lege a graţierii mai este oportună. Pentru că, din păcate, s-a plecat în elaborarea acestei legi de la problemele din penitenciare şi de la condiţiile de detenţie din România şi eventual se încearcă să se rezolve alte probleme pe care le are sistemul de justiţie şi despre care se vorbeşte de luni de zile, poate de ani de zile în România. Într-adevăr, se vorbeşte de o perioadă de timp de abuzurile unor procurori, de nişte decizii discutabile ale unor judecători, despre influenţe, presiuni din partea unor instituţii asupra unui judecător, despre necesitatea adoptării unei legi a răspunderii magistraţilor, dar cu precizarea că trebuie clarificate aceste răspunderi dar completat şi cu protecţie pentru judecători în faţa unor eventuale presiuni sau influenţe”, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

El a mai precizat că se discută despre „imperfecţiunile definirii unor infracţiuni, despre posibilitatea diversificării modului în care se execută pedepsele”, dar toate aceste teme nu pot fi rezolvate de legea graţierii.

„În aceste condiţii, trebuie să ne gândim serios dacă această lege mai este oportună. În acest context fac în continuare un ultim apel la Guvern, la Ministerul Justiţiei, să ne prezinte într-un termen rezonabil dacă legea graţierii şi alte măsuri sau propuneri pe care le-au anunţat ca şi proiecte legislative pot rezolva problema din penitenciare. Doar această lege nu rezolvă problema care a generat”, a completat Liviu Dragnea. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.