Traian Băsescu critică birocraţia şi susţine că normele de aplicare care însoţesc legile complică foarte mult activitatea mediului de afaceri, promiţând investitorilor debirocratizarea. În acest context, fostul şef al statului a povestit că "în celebrul apartament din Mihăileanu plouă" şi că, deşi a cerut în luna martie autorizaţie să repare acoperişul, nu a primit-o nici până acum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Oameni buni, la mine, în celebrul apartament din Mihăileanu, plouă. În luna martie, am cerut autorizaţie să repar acoperişul. Nici acum nu am primit-o", le-a povestit Traian Băsescu, joi seară, la Ploieşti, membrilor şi simpatizanţilor PMP prezenţi la lansarea candidaţilor partidului în judeţul Prahova.

În momentul în care cineva din sală a invocat numele actualului primar al Capitalei, Băsescu a spus că nu este vina acestuia, acuzând birocraţia.

"Nu Firea e de vină. E de vină ce fac mulţi din funcţionari. Îşi caută de lucru, dau la aprobare să mai ia şi avizul ăsta, să mai ia şi avizul ăsta. Ei, pe de o parte, îşi menţin locurile de muncă, devin importanţi, iar cel care are nevoie de autorizaţie stă şi nu o primeşte în timp util", a spus Traian Băsescu.

În acest context, Băsescu a promis mediului de afaceri "debirocratizarea completă", arătând că promisiunile de reducere a taxelor făcute de alte partide nu se susţin întrucât acestea "nu au cifrele exacte, nu au perspectiva imediată" privind bugetul.

Băsescu a spus că propune mediului de afaceri "o profundă debirocratizare, o simplificare majoră a birocraţiei" spunând că susţine asumarea răspunderii de către investitor cu privire la faptul că acesta va respecta legea.

"Ştim unde sunt hibele, ştim unde sunt problemele, ştim ce avem de făcut pentru o simplificare şi un transfer. În loc de a obţine tot felul de avize şi aprobări de la instituţiile statului, un transfer către asumarea răspunderii de către cel care face investiţia, de către cel care vrea să se dezvolte. Pe proprie răspundere garantează că respectă legea, iar eu, stat, nu te ţin trei ani să-ţi dau autorizaţiile. Îmi dai scris mie, stat, că respecţi toate legile şi eu te verific în execuţie şi dacă te prind că nu respecţi legea atunci te sancţionez, dar nu te sancţionez distrugându-ţi pur şi simplu investiţia, lăsându-te să aştepţi o autorizaţie nu ştiu câţi ani", a spus Băsescu.

El a precizat că actualul premier Dacian Cioloş ar fi trebuit să facă un departament de tăiat normele de aplicare în loc de un departament de tăiat hârtiile. "De fapt, normele de aplicare complică foarte mult legile ţării. (...) Sunt mai severe decât legile", a mai spus Băsescu.

În luna mai 2015, Parchetul instanţei supreme a redeschis dosarul în care Traian Băsescu era acuzat că şi-ar fi acordat în mod ilegal o locuinţă în strada Mihăileanu, din Capitală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.