Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, vineri, că disputa legată de proiectele Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale este semnul unei lupte pentru putere între magistraţi şi politicieni, primii încercând să-i ţină ”în lesă” pe politicieni, în timp ce aceştia vor să scoată din închisoare o clientelă politică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În aceste zile, s-a declanşat o luptă crâncenă între magistraţi (în mod deosebit procurori) şi politicieni. Nu va duce nicăieri o astfel de bătălie decât poate la decredibilizarea unora sau a altora ori a ambilor combatanţi”, a scris, pe Facebook, Traian Băsescu.

Preşedintele PMP aminteşte că responsabilitatea politicii penale revine Guvernului şi Parlamentului, iar magistraţii sunt obligaţi să o implementeze. Pe de altă parte, Băsescu dă dreptate celor care susţin că proiectele de ordonanţă sunt făcute ”cu dedicaţie”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Cert este că, şi la unii, şi la alţii, se văd aproape transparent interesele. Magistraţii vor să-i ţină în lesă pe politicieni arătându-le cătuşele şi porţile închisorilor cu ani grei de puşcărie, în timp ce politicienii vor să-şi scoată din puşcării o anume clientelă politică. Înţeleg bine miza fiecărei părţi: PUTEREA”, susţine Băsescu.

Rl consideră că această criză poate fi rezolvată printr-un ”dialog cinstit” între cele două tabere, pe baza unor premise asumate de ambele părţi.

”Soluţia este una singură: dialogul cinstit între cele două puteri, bazat strict pe standarde europene, pe deschidere către un stat de drept funcţional, care pleacă de la premisa că esenţa democraţiei înseamnă respectarea drepturilor fundamentale, pe de o parte, iar, pe de altă parte, respectarea principiului că nimeni nu este mai presus de lege. Iar, în această dispută, trebuie avut în vedere un lucru pe care se sprijină sistemul de drept al statelor democratice civilizate şi anume acela că orice om are dreptul la o a doua şansă (mai ales dacă acoperă dauna). Voi faceţi cum vreţi, eu vă spun doar o părere...”, a conchis Traian Băsescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.